01-03-19

2019-03-03 11:39

Μετά την αξιόλογη ανοδική κίνηση που είχαμε τον Φεβρουάριο είναι ανάγκη να επικαιροποίηθούν  τα μεσοπρόθεσμα σεναρία μας καθώς υπάρχουν κάποια στοιχεία που χρειάζονται την προσοχή μας. Για την πληρέστερη κατανόηση της εξέλιξης θα θυμίσουμε ότι η προηγούμενη αναφορά στα μεσοπρόθεσμα σενάρια είχε γίνει όταν ο ΓΔ βρισκόταν στις 650 περίπου μονάδες ενώ θα αναφερόμαστε και στο σχόλιο της 8/2/19

Σενάριο Β1

8/2/19: "Βρίσκεται σε εξέλιξη μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση (κύμα Β) που θα φτάσει στην περιοχή [705-780] χωρίς να αποκλείεται επέκτασή της μέχρι τις 830 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη καθοδική κίνηση δεν έχει τελειώσει και στη συνέχεια θα ακολουθήσει καθοδικό C που θα πετύχει νέο χαμηλό (περίπου 520-540 μονάδες)."

Ο ΓΔ έφτασε στην περιοχή 705-780 μονάδες. Το σενάριο βρίσκεται σε ισχύ. Αναμένεται το ύψος του Β ώστε να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί και για το C που θα ακολουθήσει σύμφωνα με αυτό το σενάριο. Οι πιθανότητες τελικής επιβεβαίωσης είναι μικρές γιατί το σενάριο αυτό διαρκεί αρκετά σε χρόνο.

 

Σενάριο Β2

8/2/19: " Το κύμα Α δεν έχει ολοκληρωθεί. Βρισκόμαστε σε κύμα 4 διορθωτικό που αναμένεται να φτάσει μέχρι [660-730] μονάδες αλλά μπορεί να επεκταθεί το πολύ τις 767 μονάδες. (Σημείωση: Το υψηλό στις 659,2 μονάδες ικανοποιεί οριακά τον στόχο του κύματος 4 αλλά για να επιβεβαιωθεί ο τερματισμός του και η έναρξη του κύματος 5 προς τις 550 μονάδες θα πρέπει να έχουμε υποχώρηση κάτω από τις 597 μονάδες). Η μακροπρόθεσμη καθοδική κίνηση δεν έχει τελειώσει και στη συνέχεια μετά από ένα ανοδικό Β, θα ακολουθήσει καθοδικό C που θα πετύχει νέο χαμηλό".

Ο ΓΔ έφτασε στην περιοχή 660-730 μονάδες. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί πρέπει σύντομα να έχουμε καθοδική αντιστροφή καθώς το μέγιστο σημείο επέκτασης είναι στις 767 μονάδες. Οι πιθανότητες τελικής επιβεβαίωσης είναι ακόμη μικρότερες από το σενάριο Β1 γιατί το σενάριο αυτό διαρκεί περισσότερο σε χρόνο.

 

Ερχόμαστε στα δύο πιό πιθανά σενάρια

 

Σενάριο C

8/2/19: " Βρισκόμαστε στο b του Y. Δεν αναμένεται επέκταση πέραν των 700 μονάδων (ίσως το b να έχει ήδη ολοκληρωθεί στις 659,2 μονάδες) για να ακολουθήσει ένα τελευταίο καθοδικό c προς τις 530-550 μονάδες χωρίς όμως να αποκλέιεται να προχωρήσει λιγότερο (π,χ 580-590 μονάδες). Στην συνέχεια η αγορά θα αντιστραφεί μακροπρόθεσμα ανοδικά με στόχο πάνω από τις 1200 μονάδες."

Εδώ έχουμε μια μικρή τροποποίηση του σεναρίου καθώς ο ΓΔ πέτυχε την υπέρβαση των 700 μονάδων που είχαμε θέσει ως αναμενόμενο όριο.Με δεδομένο ότι οι 735 μονάδες είναι το ακραίο όριο ανόδου για το κύμα b θα πρέπει την ερχόμενη εβδομάδα η αγορά να γυρίσει ξανά καθοδικά για να ολοκληρώσει το τελευταίο καθοδικό c και όλο το διορθωτικό 2. Λόγω της έντονης ανοδικής κίνησης του Φεβρουαρίου έχουν μετακινηθεί προς τα πάνω και τα αναμενόμενα όρια ολοκλήρωσης της διόρθωσης και είναι πλέον στις 545-590 μονάδες. 

Αν ο ΓΔ υπερβεί τις 735 μονάδες το σενάριο ακυρώνεται.

 

Σενάριο D

8/2/19: " Η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί. Από το χαμηλό του Νοεμβρίου των 592 μονάδων έχει αρχίσει η νέα ανοδική κίνηση που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Μια μεσοπρόθεσμη τυπική εξέλιξη  φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα. Ο στόχος πριν εμφανιστεί μια μεσοπρόθεσμη διόρθωση βρίσκεται κοντά στις 790 μονάδες σε ορίζοντα εξαμήνου.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η ανοδική κίνηση (με τις ενδιάμεσες διορθώσεις) θα φέρει το ΓΔ μακροπρόθεσμα (σε ορίζοντα διετίας) περίπου στις 1200-1400 μονάδες. 

Το σενάριο δείχνει να χάνει τις πιθανότητες επιβεβαίωσης που είχε το προηγούμενο διάστημα. Αυτό συμβαίνει λόγω της χαμηλής ταχύτητας στην άνοδο των τιμών και του μειωμένου τζίρου στο τελευταίο ανοδικό σκέλος που δεν ταιριάζουν με ανοδικό κύμα 3. Οι πιθανότητες θα αυξηθούν και πάλι αν στη συνέχεια έχουμε μια έντονα ανοδική εβδομάδα που θα φέρει το ΓΔ πάνω από τις 670-680 μονάδες ή ακόμη και στο στόχο των 715 μονάδων."

Τελικά ο ΓΔ επιτάχυνε την ανοδική κίνηση και έφτασε στον τυπικό στόχο των 715 μονάδων με μικρή καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του σεναρίου έχουν και πάλι αυξηθεί ενώ σύμφωνα με το σενάριο οι πιθανότητες εμφάνισης μιας μικρής διορθωτικής κίνησης με μέγιστη υποχώρηση τις 665 μονάδες είναι αρκετά αυξημένες χωρίς φυσικά αυτό να είναι υποχρεωτικό να γίνει. Ο στόχος των 715 μονάδων προκύπτει από την τυπική ισότητα κύμα3 = κύμα1 Χ 162%. Το κύμα 3 όμως μπορεί πολλές φορές να υπερβεί τον στόχο που δίνει αυτή η ισότητα και να φτάσει στο επόμενο  fibo επίπεδο που είναι το 262% άρα και ο στόχος στις 785 μονάδες.

 

Συμπέρασμα: Είναι εμφανές ότι σύμφωνα και με τα 4 σενάριά μας αναμένεται σύντομα ή άμεσα η αντιστροφή της κίνησης σε καθοδική. Το αποτέλεσμα αυτής της αντιστροφής θα είναι από μια μικρή διόρθωση το πολύ μέχρι τις 665 μονάδες που σε αυτή την περίπτωση μάλλον δεν πρέπει να κάνουμε κάτι (σενάριο D) μέχρι την μεσοπρόθεσμη αντιστροφή που θα οδηγήσει σε νέο χαμηλό (σενάρια Β1,Β2). Τα σενάρια Β1 και Β2 είναι έτσι και αλλιώς χαμηλής πιθανότητας επιβεβαίωσης, οπότε μπορούμε με σχετική ασφάλεια να θέσουμε ως σημείο ανάληψης δράσης τις 665 μονάδες, όπου χάνεται η long διάθεση της αγοράς. Φυσικά κάποιοι πολύ "γρήγοροι" επενδυτές μπορεί να ενεργήσουν άμεσα στην εμφάνιση της διόρθωσης και να αναμένουν την συμπεριφορά της αγοράς στις 665 μονάδες ώστε να κάνουν νέες τοποθετήσεις long ή άνοιγμα short θέσεων ανάλογα με την εξέλιξη.  Στην περίπτωση αυτή ο κίνδυνος βρίσκεται στην πιθανότητα νέου ανοδικού γυρίσματος πρίν την προσέγγιση των 665 μονάδων οπότε και θα μείνουν εκτός αγοράς μέχρι να σημειωθεί νέο τοπικό υψηλό (επιβεβαίωση έναρξης κύματος 5 στο σενάριο D).