03-09-18 ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

2018-09-03 22:17

Σε προηγούμενη ανάλυσή μας πρίν από 1,5 περίπου μήνα  www.greenbull.gr/news/a12-07-18-deiktis-trapezon-o-odigos-tis-agoras/ είχαμε δείξει ότι ο δείκτης τραπεζών διαγραμματικά βρισκόταν σε ένα τριγωνικό σχηματισμό Α-Κ και ταυτόχρονα σε ένα ανοδικό κανάλι. Η εκτίμησή μας τότε ήταν ότι οι περισσότερες πιθανότητες ήταν να κινηθεί ανοδικά υπό την στήριξη του ανοδικού καναλιού. Στο ίδιο σχόλιο είχαμε επισημάνει ότι αν αυτό δεν γινόταν, τότε σίγουρα θα δοκιμαζόταν το κάτω όριο του τριγωνικού σχηματισμού (Α) που τότε βρισκόταν περίπου 150 μονάδες χαμηλότερα.

Ενάμιση μήνα μετά γνωρίζουμε ότι η αγορά ακολούθησε την λιγότερο πιθανή καθοδική πορεία και φυσικά έφτασε όχι μόνο να απειλήσει αλλά και να διασπάσει καθοδικά την Α.

Ο στόχος της διάσπασης του τριγωνικού σχηματισμού βρίσκεται στις    -130 μονάδες περίπου. Όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε αυτό δεν μπορεί να συμβεί και έτσι θεωρούμε την διάσπαση της Α ως ψευδοδιάσπαση και τον τριγωνικό σχηματισμό Α-Κ ως τρίγωνο βάσης. Αυτό που φυσικά ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το πότε η πορεία του τραπεζικού κλάδου θα αντιστραφεί ανοδικά.

Η επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης ανοδικής αντιστροφής σηματοδοτείται με την υπέρβαση της Κ και την επίτευξη νέου υψηλού (>1250 μονάδες) οπότε και τίθεται στόχος κοντά στις 2000 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη βρίσκεται τόσο μακριά, που αυτή τη στιγμή δεν μας απασχολεί.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λιγότερο μακροπρόθεσμη σηματοδότηση ως το πρώτο βήμα μιας αντιστρεπτικής ανοδικής κίνησης (που τελικά θα οδηγήσει στην παραπάνω εξέλιξη) και γι αυτό θα δούμε την τεχνική εικόνα των τελευταίων 4 μηνών σε ημερήσιο διάγραμμα.

Μεσοπρόθεσμο σήμα Long δείκτης των τραπεζών θα δώσει στην υπέρβαση του 50άρη (ιώδης γραμμή) και φυσικά της κατερχόμενης Κ1 ενώ στην περίπτωση αυτή θα έχει ολοκληρώσει και ένα τοπικό διπλό πυθμένα με στόχο περίπου τις 860 μονάδες.

Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Ο τραπεζικός κλάδος είναι γενικά όσον αφορά την τεχνική του εικόνα αποσταθεροποιημένος και παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Από αύριο κιόλας μπορεί να εμφανιστεί ανοδική αντίδραση (στηριζόμενη στην μεγάλη κάτω σκιά της σημερινής συνεδρίασης) που όμως δεν θα σημαίνει μεσοπρόθεσμη αντιστροφή αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι τελικά θα υπερβεί τις 770 μονάδες τις επόμενες ημέρες και φυσικά τις αντιστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αν θέλαμε να κάνουμε μια πρόβλεψη, αρκετά μεγάλου ρίσκου με τα τρέχοντα δεδομένα, θεωρούμε πιθανότερο ο ΔΤΡ να μην τα καταφέρει να δώσει την μεσοπρόθεσμη σηματοδότηση αντιστροφής τώρα αλλά λίγο αργότερα και από λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση θα επανέλθουμε όταν η τεχνική εικόνα παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη.