08-03-19

2019-03-11 17:27

Με δεδομένη την έντονη ανοδική κίνηση του Φεβρουαρίου και την πρόσφατη διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας κρίθηκε σκόπιμο να κάνουμε μια αναλυτική αναφορά σε ένα από τα μεσοπρόθεσμα σενάριά μας που θεωρούμε ότι έιναι και ένα από τα δύο πιό πιθανά. Πρίν προχωρήσουμε στην ανάλυσή μας θα πρέπει να τονίσουμε ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα υπόλοιπα σενέρια δεν έχει οριστικά ακυρωθεί. Η επιλογή του σεναρίου προς ανάλυση στηρίζεται στις πιθανότητες επιβεβαίωσης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατά την εκτίμησή μας και στο γεγονός ότι βρίσκονται πολύ κοντά επίπεδα τιμών που οδηγούν στην ακύρωση ή επιβεβαίωσή του. 

Ανάλυση σεναρίου D

Βασική προϋπόθεση - παραδοχή: Το χαμηλό στα 420,82 είναι χαμηλό του καθοδικού μεγάλου χρηματηστηριακού κύκλου που άρχισε το 1999. Δεν πρόκειται να ξαναδούμε νέο χαμηλό την επόμενη 20ετία τουλάχιστον. Το ονομάζουμε σημείο 0. Την παραδοχή αυτή την έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν είναι χρήσιμο όμως να την επαναλάβουμε.

Από το σημείο 0 έχει αρχίσει ένας νέος ανοδικός κύκλος. Στο διάγραμμα διακρίνουμε:

Το κύμα 1 που έφερε το ΓΔ στις 879 μονάδες το Φεβρουάριο του 2018. Το κύμα αυτό έχει κανονική 5κυματική δομή (3 προωθητικά - 2 διορθωτικά) με διάρκεια 24 μήνες.

Το κύμα 2 που έφερε το ΓΔ στις 592 μονάδες το Νοέμβριο του 2018. Το κύμα αυτό έχει τυπική δομή abc με ένα μεγάλο c ίσο με 2 φορές το a. Η τελευταία παρατήρηση προβληματίζει λίγο αλλά δεν είναι κάτι που απαγορεύεται.

Από το χαμηλό των 592 μονάδων έχει αρχίσει το ανοδικό κύμα 3 το οποίο σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμησή μας θα διαρκέσει 24-39 μήνες και θα φέρει το ΓΔ κατά 740 έως 1200 μονάδες ψηλότερα δηλαδή στις 1160 - 1620 μονάδες. Πέρα από τα αισιόδοξα αυτά στοιχεία αυτό που θα πρέπει επίσης να κρατήσουμε είναι:

α.  ότι η τιμή δεν πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τις 664 μονάδες προκειμένου το σενάριο να μην ακυρωθεί. 

β.  αν ο ΓΔ πετύχει νέο υψηλό (>724 μονάδες) πρίν το τέλος Μαρτίου, τότε το σενάριο αυτό είναι το πλέον πιθανό από όλα τα σενάρια (πιθανότητα μεγαλύτερη του 50%).

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται δύο διαφορετικές εκδοχές για την κίνηση  της τιμής του ΓΔ σε βραχυπρόθεσμο-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να επηρεάζεται η μακροπρόθεσμη προοπτική που ήδη περιγράψαμε.

Στο κύμα 3 μεγάλου επιπέδου (3 Μωβ):

Τα κύματα 1 και 2 μέσου επιπέδου (Δεκ 18), δεν έχουν εναλλακτική αρίθμηση και τα θεωρούμε επιβεβαιωμένα.

Στο κύμα 3 μέσου επιπέδου (3 μπλέ μέσου μεγέθους)

Τα κύματα 1 και 2 μικρού επιπέδου (Ιαν 19), δεν έχουν εναλλακτική αρίθμηση και τα θεωρούμε επιβεβαιωμένα.

Από εκεί και μετά έχουμε δύο αριθμήσεις 

Πορτοκαλί, σύμφωνα με την οποία το κύμα 3 μέσου επιπέδου έχει ολοκληρωθεί στις 725 μονάδες και βρίκσεται σε εξέλιξη το κύμα 4 το οποίο αναμένεται να φτάσει στον πορτοκαλί κύκλο μέχρι τις 22 Μαρτίου. 

Μπλέ, σύμφωνα με την οποία το κύμα 3 μέσου επιπέδου βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κύμα 3 μικρού επιπέδου ολοκληρώθηκε στις 725 μονάδες και βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα 4 μικρού επιπέδου που αναμένεται να αλοκληρωθεί εντός του μπλέ κύκλου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (πιθανόν να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο χαμηλό της Παρασκευής).

Και οι δύο εκδοχές αρίθμησης προβλέπουν σύντομα ανοδικό γύρισμα με την μπλε να εκτιμάται αυτή τη στιγμή πιθανότερη.