12-07-18 Δείκτης Τραπεζών, Ο οδηγός της αγοράς

2018-07-12 22:42

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλον την χρηματιστηριακή αγορά, όχι μόνο λόγω της στάθμισης των τραπεζικών μετοχών στον ΓΔ και στον 25άρη, αλλά και λόγω της ψυχολογικής επιρροής που έχει στους κύκλους των επενδυτών αφού λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους χωρίς τραπεζικούς τίτλους που μπορούν να προσφέρουν πραγματικά πολύ καλές αποδόσεις (και στον αντίποδα μεγάλες ζημιές) αλλά και την ικανοποίηση μιας γενικής τάσης του επενδυτικού κοινού να επενδύει σε τραπεζικές μετοχές διαχρονικά. 

Στην σημερινη ανάλυση δεν θα δούμε τους τραπεζικούς τίτλους ξεχωριστά (κάτι που ίσως κάνουμε πολύ σύντομα) αλλά τον τραπεζικό δείκτη (ΔΤΡ).

Η περίοδος που εμφανίζεται στο παρακάτω διάγραμμα αρχίζει από το τέλος του 2015, χρονικό σημείο που λόγω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης οι τραπεζικοί τίτλοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν με χαλαρή διάθεση νέες εισαγωγές μετοχών.

Από το τέλος του 2015 ο τραπεζικός δείκτης έχει σχηματίσει ένα τριγωνικό σχηματισμό συσσώρευσης Κ-Α με ελαφρά ανοδικό προσανατολισμό (το βήμα - κλίση ανόδου της Α είναι μεγαλύτερο από το βήμα καθόδου της Κ). Τα όρια του τριγωνικού σχηματισμού καθορίστηκαν με δύο επαφές των γραμμών Κ και Α με την τιμή του δείκτη με τελευταία επαφή το Νοε του 2017. Στο τέλος Ιουλίου η Α θα βρίσκεται στις 707 μονάδες και η Κ στις 1059. Και τα δύο όρια είναι σχετικά μακριά από την τρέχουσα τιμή του δείκτη και έχουν μόνο μεσομακροπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Πέρα από τον τριγωνικό σχηματισμό όμως η τιμή του τραπεζικού δείκτη μας έχει δώσει και ένα απόλυτα επιβεβαιώμένο ανοδικό κανάλι Α1 αφού τα σημεία επαφής είναι αρκετά ενώ οι διασπάσεις του είναι μόλις δύο (μια ανοδική διάρκειας 4 μηνών και μια καθοδική διάρκειας μόλις ενός μήνα). Το κάτω όριο του καναλιού Α1 είχε επαφή με την τιμή 4 φορές (μπλέ χρώμα) ενώ άλλες 4 φορές μπορούν κατά προσέγγιση να θεωρηθούν επίσης επαφές αφού η τιμή του δείκτη έφτασε πολύ κοντά στην Α1 (μωβ χρώμα). Αντίστοιχα το πάνω όριο του καναλιού έχει επίσης 4 επαφές (πορτοκαλί χρώμα).

Μπορεί το πάνω όριο του καναλιού να είναι σχετικά μακριά από την τιμή του δείκτη το κάτω όριο όμως είναι αρκετά κοντά. Αυτό μας κάνει να περιμένουμε από τώρα ή από λίγο χαμηλότερα την εμφάνιση μιας ανοδική κίνησης προς το πάνω όριο του καναλιού στηριζόμενοι στην πιθανότητα ο δείκτης να παραμείνει εντός του καναλιού. Η Α1 στο τέλος του μήνα θα βρίσκεται στις 800 μονάδες μόλις 44 μονάδες ή 5,2% χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο.

Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί τυχόν διάσπαση της Α1 οπότε τότε αντιστρέφεται η εκτίμηση και περιμένουμε κίνηση προς την Α. Προς το παρόν όμως αυτό έχει μικρότερες πιθανότητες να συμβεί.

Το παραπάνω σχόλιο δημοσιεύτηκε και στο bankingnews.gr/index.php?id=374979