19-03-19

2019-03-19 20:59

Ο Τραπεζικός κλάδος είχε φέρει και ενισχύσει την ανοδική κίνηση, ο τραπεζικός κλάδος έφερε και τη διόρθωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι τίτλοι δεν συμμετείχαν στην άνοδο ή δεν συμμετέχουν τώρα στη διόρθωση. Ο οδηγός της αγοράς όμως είναι ο τραπεζικός κλάδος τουλάχιστον στην τρέχουσα περίοδο.

Η σημερινή διόρθωση με βάση την εικόνα των τραπεζικών μετοχών για την οποία κάναμε είδική αναφορά στο χθεσινό σχόλιο δεν μας αιφνιδίασε, αντίθετα ήταν απόλυτα αναμενόμενη βάση της αποτυχίας των ΑΛΦΑ και ΕΤΕ να υπερβούν τον 200άρη τους, όπως και της ΕΥΡΩΒ που τελικά απέτυχε να κρατήσει την χθεσινή της πρόσκαιρη επιτυχία.

Η σημερινή κάθοδος της τιμής των δεικτών, η οποία συνοδεύτηκε από μέτριο τζίρο, έχει τουλάχιστον προς το παρόν καθαρά διορθωτικά χαρακτηριστικά. Δεν διασπάστηκε καθοδικά κανένα σημαντικό επίπεδο στήριξης ούτε φυσικά και κανένας σημαντικός τεχνικός δείκτης. 

Επομένως αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να εκτιμήσουμε το πιθανό εύρος και διάρκεια αυτής της διόρθωσης. Θα στηρίξουμε την εκτίμησή μας κάνοντας την υπόθεση ότι ισχύει το πιθανότερο των μεσοπρόθεσμων σεναρίων μας (σενάριο D). www.greenbull.gr/news/a15-03-1927/

Με βάση αυτό το σενάριο έχουμε τα παρακάτω ενδεχόμενα

FTSE25

ΓΔ

Στα διαγράμματα φαίνονται οι αριθμήσεις:

Μωβ αρίθμηση: μη αμφισβουτούμενα κύματα που έχουν ολοκληρωθεί (κοινά και για τα δύο πιθανά ενδεχόμενα).

Κόκκινη αρίθμηση: Ολοκληρώθηκε το κύμα 5 του 3 και επομένως όλο το 3, στο υψηλό της Δευτέρας (1901 και 731 μονάδες). Το επίπεδο αυτό ήταν ένα από τα πιθανά επίπεδα τερματισμού του κύματος 5 στην ανάλυση του σεναρίου D αν και όχι το πιθανότερο. Αν ισχύει η κόκκινη αρίθμηση θα ακολουθήσει μια καθοδική κίνηση (κύμα 4) διάρκειας 2-4 εβδομάδων που θα φέρει το FTSE25 και το ΓΔ στις περιοχές 1775-1825 και 680-700 αντίστοιχα. Το ενδεχόμενο αυτό "ταιριάζει" με μία ακόμη δοκιμή της στήριξης του 200άρη (θα βρίσκεται εντός των παραπάνω περιοχών το επόμενο διάστημα και η παρατήρηση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Μπλέ αρίθμηση: Στο υψηλό της Δευτέρας (1901 και 731 μονάδες) ολοκληρώθηκε το κύμα 1 και έτσι η σημερινή διόρθωση είναι εσωτερική (κύμα 2) του τελευταίου ανοδικού κύματος 5. Στην περίπτωση  αυτή η διόρθωση θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, από αύριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στην περιοχή των 1840 και 705 μονάδων για FTSE και ΓΔ αντίστοιχα. Αν ισχύει αυτή η αρίθμηση θα ακολουθήσει η συνέχεια του ανοδικού κύματος 5 για το οποίο θα γίνει νέα εκτίμηση όταν προκύψουν νέα δεδομένα και αν επιβεβαιωθεί η αρίθμηση αυτή.