28-12-18

2018-12-29 15:46

Τελευταία Παρασκευή του έτους και δεδομένου ότι η τελευταία συνεδρίαση θα είναι αυτή της παραμονής η οποία θα είναι και μικρότερης διάρκειας θα κάνουμε σήμερα τον απολογισμό του έτους και θα αναζητήσουμε την προοπτική για το νέο έτος με βάση αυτά που μας αφήνει κλνρονομιά το 2018.

Αρχίζοντας την ανάλυσή μας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το 2018 ήταν μία άσχημη χρηματιστηριακή χρονιά που έφερε απώλειες για το ΓΔ της τάξης του 25% (κλείσιμο 2017 έως κλείσιμο 28/12) ενώ από το υψηλό κλείσιμο της χρονιάς η πτώση φτάνει το 32%. Χωρίς αμφιβολία η χρονιά μας αφήνει ένα άσχημο κλίμα γεμάτο φόβο και ανασφάλεια και φυσικά μειωμένη διάθεση για ρίσκο  και επενδύσεις. Ας δούμε και την γενική τεχνική εικόνα.

Στο διάγραμμα (εβδομαδιαία κλεισίματα) βλέπουμε μια εδραιωμένη καθοδική τάση η οποία επιβεβαιώθηκε στο τέλος Ιουνίου με την καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου των 40 εβδομάδων από αυτόν των 10 εβδομάδων (μεγάλο κόκκινο βέλος).

Η πτώση του ΓΔ εξελίχθηκε με συνεχής χαμηλότερους τοπικούς πυθμένες και χαμηλότερες κορυφές, μοτίβο που ισχύει όχι μόνο στους βασικούς πυθμένες και κορυφές που σημειώνονται με τα αντίστοιχα βέλη αλλά και στα μικρότερης σημασίας τοπικά ακρότατα. 

Εξαίρεση στην τελευταία παρατήρηση αποτελεί το τελευταίο δίμηνο του έτους όπου για πρώτη φορά είχαμε δύο διαδοχικές τοπικές κορυφές ψηλότερες από τις προηγούμενες

Δυστυχώς το ίδιο δεν ισχύει και για τους πυθμένες οι οποίοι συνέχισαν να εμφανίζονται χαμηλότερα από τον αμέσως προηγούμενο και έτσι δεν μπορούμε ακόμη να εικάσουμε για μια επιβεβαιωμένη προσπάθεια αντιστροφής της τάσης σε ανοδική. Το κλείσιμο της τελευταίας εβομάδας αφήνει πιθανότητες αυτό να συμβεί για πρώτη φορά στο τελευταίο εξάμηνο αρκεί η ερχόμενη εβδομάδα να κλείσει πάνω από τις 603,84 μονάδες.

Συνοψίζοντας την γενική εικόνα η γενική τάση είναι καθοδική ενώ μόνο κάποιες ενδείξεις υπάρχουν και αυτές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να αρχίσει μια προσπάθεια ανοδικής αντιστροφής που όμως ακόμη είναι απλή υπόθεση και όχι γεγονός.

Λαμβάνοντας υπόψη την τελευταια αυτή γενική εκτίμηση θα εξετάσουμε και τα ενεργά μας σενάρια για την πορεία του ΓΔ.

Στο σενάριο Β1 η καθοδική κίνηση έχει τελειώσει και η υπόθεση της αντιστροφής θα γίνει άμεσα γεγονός. Σύμφωνα με το σενάριό μας αυτό αναμένεται άμεσα η εκκίνηση ανοδικής κίνησης (κύμα Β) το οποίο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (4-6 μήνες)  έχει στόχο τις 745 + 35 μονάδες όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα. Το σενάριο ακυρώνεται οριστικά με υποχώρηση κάτω από τις 592 μονάδες.

Στο σενάριο  Β2 η ταλαιπωρία δεν έχει τελειώσει. Μετά την εμφάνιση μιας ανοδικής αντίδρασης που θα ξεκινήσει είτε άμεσα είτε πολύ σύντομα και θα έχει στόχο στις 695 + 35 μονάδες θα ακολουθήσει μια ακόμη καθοδική κίνηση με τελικό στόχο τις 560 + 35 μονάδες όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα. Από εκεί θα αρχίσει μια σημαντική ανοδική κίνηση που θα εξετάσουμε αργότερα και σε περίπτωση οριστικής επιβεβαίωσης του σεναρίου.

Τα δύο παραπάνω σενάρια τραβούν μακριά σε χρόνο και τα θεωρούμε αυτή τι στηγμή λιγότερο πιθανά από αυτά που ακολουθούν.

Το σενάριο C δεν έχει σαφή ένδειξη για την άμεση κατευθυνση του ΓΔ. Αν ο ΓΔ γυρίσει άμεσα ανοδικά τότε θα αναμένουμε με αρκετές πιθανότητες την κίνηση προς τις 700 μονάδες (ολοκλήρωση κύματος b). Σε περίπτωση που ο ΓΔ συνεχίσει καθοδικά κάτω από τις 592 μονάδες τότε θα θεωρήσουμε ως πέρας του b τις 664 μονάδες και θα αναμένουμε κίνηση προς την περιοχή των 530-550 μονάδων οπότε και θα ολοκληρωθεί η διόρθωση και θα αρχίσει ένας νέος ανοδικός κύκλος για το ΓΔ με στόχο πάνω από τις 1000 μονάδες. 

Για το σενάριο D η διόρθωση πιθανόν έχει ήδη τελειώσει και βρισκόμστε στα πρώτα βήματα της νέας ανοδικής τάσης. Η παραπάνω εκτίμηση θα ισχύει όσο ο ΓΔ διατηρείται πάνω από τις 592 μονάδες. Σε περιπτωση διάσπασής τους θα αναζητήσουμε χαμηλότερα την έναρξη της ανοδικής τάσης και η εξέλιξη θα έρθει πολύ κοντά με αυτή της δεύτερης περίπτωσης του σεναρίου C. 

Όποια και αν είναι η εξέλιξη εμείς σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή χρονιά γεμάτη υγεία και επιτυχίες σε σας και σε όλα τα προσφιλή σας πρόσωπα και σας διαβεβαιώνουμε ότι και το 2019 θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να είμαστε δίπλα σας ακόμη καλύτεροι.

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ 2019