29-03-18

2018-03-29 23:19

.Τελευταία ημέρα του χρηματηστηριακού τριμήνου αφού αύριο λόγω του Πάσχα των καθολικών δεν υπάρχει συνεδρίαση και στην ελληνική αγορά. Ο ΓΔ έκλεισε το Α΄Τρίμηνο του 2018 με απώλεις της τάξης του 2,8% και η διορθωτική κίνηση από τις αρχές φεβρουαρίου συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κανένα από τα μεσοπρόθεσμα σενάρια που βρίσκονται σε ισχύ δεν προβλέπει νέο χαμηλό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το χαμηλό των 420 μονάδων στις αρχές του 2016 θα παραμείνεί το χαμηλό της δεκαετίας τουλάχιστον. Υπάρχει βέβαια ένα μακροπρόθεσμο σενάριο που προβλέπει νέο χαμηλό αλλά οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του είναι ελάχιστες και για να επιβεβαιωθεί πρέπει να πετύχει ο ΓΔ πρώτα νέο υψηλό κοντά στις 1100 μονάδες.

Επιστροφή στα μεσοπρόθεσμα σενάριά μας

Σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο βρισκόμαστε στην καρδιά της ανοδικής κίνησης από το χαμηλό των 420 μονάδων, το κύμα 3 του 3. Σε πιό βραχυπρόθεσμο ορίζοντα βρισκόμαστε σε ένα διορθωτικό κύμα 2 του 3 που αναμένεται να φτάσει μέχρι τις 760 μονάδες (τυπικό μήκος) πριν γυρίσει ξανά ανοδικά σε ένα καλπάζον ανοδικό 3 του 3 του 3. (Αρκετά πιθανό όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 760 μονάδες).

Παραλλαγή του πρώτου σεναρίου με λίγο διαφοροποιημένη την αρίθμηση των κυμάτων. (Λιγότερες πιθανότητες λόγω της σπάνιας εμφάνισης διόρθωσης τύπου irregular flat σε κύμα 2).

Νέο σενάριο στην θέση του παλιού Green A που καταργήθηκε. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα κύμα 4 μορφής irregular flat το οποίο αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και να ακολουθήσει ένα ανοδικό 5 προς τις 1000 περίπου μονάδες (Οι πιθανότητες είναι πολύ περισσότερες από το προηγούμενο σενάριο καθώς η εμφάνιση irregular flat σε κύμα 4 είναι αρκετά συχνή. Οι πιθανότητες ενισχύονται από τη μορφή τυπικού zig-zag του κύματος2)

Σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της ανοδικής κίνησης από τις 420 μονάδες σε ένα κύμα 5 που ακόμη δεν έχει τελειώσει και έχει μέγιστο στόχο στις 1090 μονάδες. (Αρκετές πιθανότητες παρά την μορφολογική "ανωμαλία" του κύματος 4)

Το χειρότερο από τα σενάριά μας. Σύμφωνα με αυτό η ανοδική κίνηση από τις 420 μονάδες έχει ολοκληρωθεί (κύμα 1) και βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεσοπρόθεσμης διόρθωσης, άγνωστης μορφής μέχρι στιγμής. Υποθέτοντας ότι η διόρθωση αυτή θα έχει την τυπική μορφή ABC zig-zag και το τυπικό μήκος 62-75% του κύματος 1, περιμένουμε να δούμε το ΓΔ να φτάνει στην περιοχή 520 έως 600 μονάδες πριν γυρίσει ξανά έντονα ανοδικά. Ανάλογα με την εξέλιξη και όσο αυτό το σενάριο θα βρίσκεται σε ισχύ θα αναθεωρούμε περιοδικά τους στόχους αφού θα μπορούμε να έχουμε κάποιες πιο σαφείς ενδείξεις για την μορφή της διόρθωσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Μάρτιος δεν μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας την εικόνα και την προοπτική της αγοράς. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να ανοίξουμε μεσο-μακροπρόθεσμες θέσεις. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε την βραχυπρόθεσμη διακύμανση των τιμών δεικτών και μετοχών, λαμβάνοντας τις κατάλληλες θέσεις (long ή short) κάθε φορά αυξάνοντας την κερδοφορία του χαρτοφυλακίου μας.