29-12-17

2017-12-30 13:34

Κλείνοντας τη χρονιά θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ακριβώς αυτό που είχαμε κάνει και στην έναρξη της χρονιάς. Να έχουμε σε εξέλιξη ένα σχεδόν σίγουρο μεσοπρόθεσμο σενάριο ώστε να μπορούμε να χαράξουμε με σχετική ασφάλεια και επιτυχία την στρατηγική μας. Δυστυχώς η εξέλιξη της πορείας της αγοράς τον περασμένο Νοέμβριο με το χαμηλό των 700 μονάδων μπέρδεψε αρκετά την εικόνα και έχει δημιουργήσει πολλά πιθανά σενάρια.

Σε σχέση με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην αρχή του μήνα ακυρώθηκε-τροποποιήθηκε το ένα από τα πιθανά σενάριά μας και δημιουργήθηκε ακόμη ένα. 

Πάμε λοιπόν να υποδεχθούμε την νέα χρονιά σχετικά μπερδεμένοι αλλά προετοιμεσμένοι σχεδόν για κάθε ενδεχόμενο.

Ο ΓΔ έφτασε στο στόχο που είχαμε θέσει 780-825 μονάδες ολοκληρώνοντας το κύμα 2 του 5. Αν ισχύει αυτή η εκτίμηση άμεσα ή μετά από μία ακόμη μικρή ανοδική επέκταση που δεν θα βγεί από το κόκκινο πλαίσιο θα αρχίσει το τρομακτικό καθοδικό 3 με έυρος περίπου 260 μονάδες άρα στόχο κάπου στις 540 μονάδες. Αυτό το σενάριο προς το παρόν είναι λιγότερο πιθανό από αυτά που θα ακολουθήσουν παρακάτω και είναι το μόνο που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα ακόμη και σε νέο χαμηλό (<420 μονάδες).

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό βρισκόμαστε σε κύμα 4 διορθωτικό και ολοκληρώθηκε ή ολοκληρωνεται το Β του 4 εντός του στόχου που είχαμε θέσει στην αρχή του μήνα (760-825 μονάδες) και αναμένεται ή βρισκόμαστε στην έναρξη του κύματος C. Το σενάριο ακυρώνεται με διάσπαση των 659 μονάδων.

Λιγότερο πιθανό το παραπάνω σενάριο. Σύμφωνα με αυτό έχει ολοκληρωθεί το κύμα 4 στο χαμηλό των 700 μονάδων και βρισκόμαστε ήδη στο τελευταίο ανοδικό κύμα 5 με στόχο στις 1090 μονάδες. Το σενάριο αυτό ακυρώνεται με διάσπαση των 700 μονάδων αλλά όσο ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τις 860 οι πιθανότητές του είναι απελπιστικά λίγες καθώς υπάρχει και μορφολογικό πρόβλημα στο κύμα 4 που φαίνεται να είναι 5 κυμάτων κάτι που δεν ταιριάζει με διορθωτικό κύμα.

Στο σενάριο αυτό ο ΓΔ βρισκεται σε κύμα 2 ενός ανοδικού 3. Από το κύμα αυτό έχει ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνεται το κύμα Β και θα ακολουθήσει ένα καθοδικό C που αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 600 και 650 μονάδων. Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί αφού ακυρώνεται με διάσπαση των 517 μονάδων.

Όχι πολύ πιθανό σενάριο που περιλαμβάνει αρκετές μορφολογικές παραδοχές. Σύμφωνα με αυτό ο ΓΔ:

α. ολοκλήρωσε ένα κύμα Β και ακολουθεί ένα καθοδικό C που θα φτάσει πιθανόν στις 650 μονάδες

β. βρίσκεται σε ένα κύμα 3 του 3. Η περίπτωση αυτή επιβεβαιώνεται με υπέρβαση των 860 μονάδων και έχει στόχο στις 1020 μονάδες.

 

Αν και όλα τα σενάρια έχουν διαφορετικές προϋποθέσεις εφαρμογής και προοπτικές έχουν κάποια κοινά σημεία που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας μέχρι να ακυρωθούν κάποια ή να επιβεβαιωθεί κάποιο ώστε έτσι να ακυρωθούν τα υπόλοιπα. 

Τρία από αυτά RED, GREEN A και BLUE όπως και η περίπτωση α του PINK, έχουν προοπτική άμεση καθοδική συνέχεια με διαφορετικούς στόχους το καθένα.

Το GREEN B  και η περίπτωση β του PINK έχουν προοπτική συνέχισης της ανόδου χωρίς να αποκλείεται μια μικρή διόρθωση 50-60 μονάδων.

Νέα ανάλυση της μακροπρόθεσμης προοπτικής (ελπίζουμε πιο ξεκάθαρη) θα αναρτηθεί στα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου 2018.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ