Ανάλυση LRS

2019-02-17 12:17

Η ανάλυση LRS είναι μια διαφορετική προσέγγιση της διακύμανσης της τιμής ενός δείκτη ή μιας μετοχής  με σκοπό την όσο πιο δυνατόν εύκολη αναγνώριση της θέσης και της προοπτικής τους.

Η οπτική αναγνώριση  μέσω των διαγραμμάτων γίνεται απλή μέσω του καθορισμού τριών περιοχών:

Long, που συμβολίζεται χρωματίζοντας την περιοχή τιμών με πράσινο χρώμα.

Risky, που συμβολίζεται χρωματίζοντας την περιοχή τιμών με γαλάζιο χρώμα.

Short, που συμβολίζεται χρωματίζοντας την περιοχή τιμών με κόκκινο χρώμα.

Όταν η τιμή της μετοχής βρεθεί στην πράσινη περιοχή τότε ο επενδυτής μπορεί να διατηρεί θέσεις  Long με σχετική ασφάλεια.

Όταν η τιμή της μετοχής βρεθεί στην κόκκινη περιοχή τότε ο επενδυτής μπορεί να διατηρεί θέσεις  Short με σχετική ασφάλεια.

Όταν η τιμή της μετοχής βρεθεί στην γαλάζια περιοχή τότε ο επενδυτής μπορεί να διατηρεί θέσεις  Long ή Short ή να απέχει από την αγορά ανάλογα με το ρίσκο που θέλει να αναλάβει. 

Η μέθοδος ανάλυσης LRS δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα για την λήψη σηματοδότησης, αποτελεί όμως ένα πολύ αξιόπιστο εργαλείο είτε για την αξιολόγηση των σημάτων της κλασσικής τεχνικής ανάλυσης ή για την λήψη σημάτων σε συνδυασμό με τα σήματα της κλασικής τεχνικής ανάλυσης. 

Ας δούμε ένα παράδείγμα:

Κλείσιμο εβδομάδας > 4,47€

Δεξιά: Η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ βρίσκεται σε θέση long και για την ερχόμενη εβδομάδα θα διατηρήσει αυτή την προοπτική αν το κλέισιμο της Παρασκευής 22/02 βρεθεί πάνω από τα 4,47€. Διατηρούνται οι long θέσεις ανοικτές

Αριστερά: Η μετοχή παρά την ανοδική της προοπτική αντιμετωπίζει την αντίσταση της κατερχόμενης και είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει μια μικρή υποχώρηση από την πίεση της αντίστασης. Δεδομένου ότι αν υποχωρήσει μέχρι τα 4,47€ δεν θα έχει διασπάσει κάποια σημαντική στήριξη μια τέτοιου εύρους διόρθωση δεν θα μας τρομάξει ούτε θα επηρεάσει τις Long θέσεις μας στη μετοχή.

Κλείσιμο εβδομάδας < 4,47€ και Κλείσιμο εβδομάδας > 4,31€

Δεξιά: Αν η μετοχή υποχωρήσει μέσα στην εβδομάδα στην γαλάζια περιοχή (Risky) είναι σαφές ότι αυξάνεται το επίπεδο του ρίσκου διακράτησης των long θέσεων που είναι ανοικτές. Πρέπει λοιπόν να κλείσουν; 

Αριστερά: Αν η μετοχή υποχωρήσει κάτω από τα 4,47€ θα πλησιάσει τον 50άρη που αναμένεται να λειτουργήσει ως στήριξη για τη μετοχή. Είναι επομένως πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η διόρθωση και να αντιστρέψει ανοδικά την κίνησή της η μετοχή. Η καλύτερη ίσως επιλογή είναι η διακράτηση όλων ή μέρους των θέσεων long.

Κλείσιμο εβδομάδας < 4,31€

Δεξιά: Αν η μετοχή υποχωρήσει στην κόκκινη περιοχή (short)  είναι σαφές ότι η διακράτηση των long θέσεων δεν ενδείκνυται. Πρέπει να κλείσουν; Πρέπει  να ανοίξουν θέσεις short; Πριν απαντήσουμε στα δύο αυτά ερωτήματα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι  η τιμή των 4,31€ αφορά το κλείσιμο Φεβρουαρίου. Επομένως μια καθοδική διάσπαση π.χ στις 25 Φεβ μπορεί να ακυρωθεί τρεις ημέρες μετά.

Αριστερά: Η υποχώρηση κάτω από τα 4,31€ (δηλαδή η είσοδος στην περιοχή short στο δεξιό διάγραμμα, σημαίνει ότι θα έχει διασπαστεί καθοδικά και ο 50άρης που αποτελεί ισχυρή στήριξη για την μετοχή αυτή τη στιγμή. Επομένως θα είναι αρκετά πιθανό η μετοχή να κινηθεί καθοδικά προς αναζήτηση στήριξης στην περιοχή 3,77-3,96. Μάλλον δεν θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να υπάρχουν ανοίκτές long θέσεις ενώ short θέσεις με στόχο την περιοχή στήριξης 3,77-3,96 μπορεί να αποδειχθούν κερδοφόρες. 

Με βάση τα παραπάνω και έχοντας στη διάθεσή μας τα διαγράμματα των δύο τύπων για κάθε μετοχή, μπορούμε πιο εύκολα να καθορίσουμε την επενδυτική μας στρατηγική.