ΔΤΡ 24-04-18

2018-04-24 21:53

Μετά από αρκετό καιρό επανερχόμαστε στην ανάλυση του ΔΤΡ. Με δεδομένο ότι:

α. Η αγορά οδηγείται από τον τραπεζικό κλάδο

β. Οι τράπεζες κινούνται όλες μαζί, με μια μικρή διαφοροποίηση της ΕΤΕ η οποία διατηρεί ακόμη μια λίγο πιό θετική τεχνική εικόνα

η ανάλυση του ΔΤΡ μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει την τεχνική εικόνα όλων των συστημικών τραπεζών.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ο ΔΤΡ έφτιαξε ένα σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ (γραμμή λαιμού Ν1) με στόχο στις 1020 μονάδες. Θεωρούμε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε αφού ο ΔΤΡ έφτασε στις 998 μονάδες στις αρχές του Φεβρουαρίου. Η διόρθωση που ακολούθησε έφτασε στις 761 μονάδες επίπεδο αναμενόμενο (60% περίπου της ανόδου ΝΟΕ 17- ΦΕΒ 18). Το τρίμηνο ΦΕΒ - ΑΠΡ 18 ολοκληρώθηκε ένας δεύτερος σχηματισμός ανάποδου ΩΚΩ (γραμμή λαιμού Ν2) με στόχο στις 1000 μονάδες. Και πάλι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε αφού έφτασε  τις 987 μονάδες στην χθεσινή συνεδρίαση. 

Άρα μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα ακολούθησει ακόμη μια βαθιά διόρθωση; 

Η απάντηση είναι αρνητική. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την εμφάνιση ακόμη μιας μικρής σχετικά ανοδικής επέκτασης πριν την διόρθωση που έτσι και αλλιώς θα έρθει. Οι πιθανότητες όμως να ακολουθήσει μια διόρθωση προς τον 50άρη (880 μονάδες) είναι αρκετά μεγάλες και ενισχύονται ακόμη περισσότερο μετά την σημερινή άσχημη για τον τραπεζικό κλάδο συνεδρίαση που ολοκλήρωσε ένα βραχυπρόθεσμο αντιστρεπτικό σχηματισμό (μεγάλο μαύρο καθοδικό καπάκι στο ένθετο πλαίσιο). Η άσχημη βραχυπρόθεσμη εικόνα αλλάζει με την επίτευξη νέου τοπικού υψηλού (>987 μονάδες) όμως ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση η ανοδική αυτή κίνηση πιθανότατα θα είναι η τελευταία πριν μια πιό βαθιά διόρθωση που θα φτάσει πιθανόν στην ανερχόμενη Α.

Μόνο η υπέρβαση των 1000 μονάδων θα αλλάξει τα δεδομένα και θα μας αναγκάσει πιθανόν να αναθεωρήσουμε. Στην περίπτωση αυτή θα επανέλθουμε με νέα ανάλυση του ΔΤΡ.