ΕΛΛΑΚΤΩΡ 28-11-18

2018-11-28 21:05

Πριν περάσουμε στην τεχνική ανάλυση της μετοχής θα πρέπει να επισημάνουμε ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό το οποίο αναφέρει: " ότι πέφτει θα συνεχίσει να πέφτει και ότι ανεβαίνει θα συνεχίσει να ανεβαίνει". Η επισήμανση γίνεται για να τονίσουμε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης μετοχής είναι κόντρα στην συνηθισμένη χρηματιστηριακή τακτική που θέλει να προηγείται μια σηματοδότηση πριν το άνοιγμα μιας θέσης και έτσι περιέχει αρκετά μεγάλο ρίσκο.

  

Στο παραπάνω (εβδομαδιαίο) διάγραμμα έχουμε τη διακύμανση της τιμής της μετοχής του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ για το διάστημα 2009-2018. Σε όλη αυτή την περίοδο μας έχει δώσει ένα μεγάλο τριγωνικό σχηματισμό μεταξύ της κατερχόμενης Κ και της ανερχόμενης Α.

Επιπλέον διακρίνουμε και τα επίπεδα στήριξης από τα χαμηλά του 2012, του 2016 και του 2017. Είναι εύκολα ορατό ότι το σημερινό κλείσιμο (1,132) είναι σχετικά κοντά στο πρώτο επίπεδο στήριξης αλλά και στην ανερχόμενη Α και έτσι προκύπτει το ερώτημα αν αξίζει το ρίσκο ανοίγματος θέσης Long στη μετοχή.

Ας δούμε το διάγραμμα κάνοντας zoom στην τελευταία διετία

Το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στα 1,04€ ενώ την τρέχουσα εβδομάδα η ανερχόμενη Α βρίσκεται στα 1,045€. Από μόνες τους αυτές οι δύο παρατηρήσεις δημιουργούν την προοπτική της στήριξης σε αυτή την περιοχή και της αντιστροφής της κίνησης αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν σήμα εισόδου στη μετοχή αφού α) δεν έχει ακόμη στηριχθεί η μετοχή εκεί και β) δεν υπάρχει κίνηση που να σηματοδοτεί την αντιστροφή της τάσης. Τεχνικά η τιμή της μετοχής πέφτει και........ότι είπαμε παραπάνω.

Το πρώτο σήμα αντιστροφής θα ήταν η ανοδική υπέρβαση της Κ1 που αυτή την εβδομάδα βρίσκεται κάπου στα 1,25€. Περιμένοντας όμως αυτό το σήμα όταν αυτό δοθεί η μετοχή θα έχει πετύχει μια άνοδο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή κοντά στο 10%. (δεν είναι καθόλου μικρό ποσοστό).

Αξίζει λοιπόν ή όχι να προεξοφλήσει κάποιος τη στήριξη στην S1 και Α και να ανοίξει θέση long τώρα; Σε περίπτωση που η μετοχή υπερβεί την Κ1 αναμένεται να δώσει άμεσα κίνηση προς το 1,4€ ακόμη και μέχρι το 1,6€. (κέρδος μέχρι και 40%). Την απάντηση θα τη δώσει ο κάθε επενδυτής αν υπολογίσει ότι αντέχει την πιθανή απώλεια τοποθετόντας το stop loss λίγο κάτω από το πρώτο επίπεδο στήριξης (π.χ. 1,03€). Η διάσπασή του θα φέρει κίνηση προς το δεύτερο επίπεδο και κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να τον βρεί με ανοικτή θέση long.