Σχόλιο 13 Δεκ - Εβδομάδα 9-13 Δεκ

2013-12-15 21:48

Η τελευταία συνεδρίαση μας επιφύλασε μια έντονα πτωτική κίνηση με διάχυτο το κόκκινο χρώμα στο μεγαλύτερο μέρος των τίτλων και με αρκετά μεγάλο τζίρο.

Αυτή η εικόνα σε συνδυασμό με τα επιμέρους τεχνικά στοιχεία δεν προδιαθέτουν για καλύτερη εικόνα την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα το κλείσιμο ήταν κάτω των ΑΚΜΟ10,20,30 ημερών και οριακά του ΑΚΜΟ50 ημερών. Επιπλέον ο ΑΚΜΟ10 πήρε κατεύθυνση καθοδική. Το πλαγιοανοδικό κανάλι που είχαμε ως στήριξη μέχρι τώρα διασπάστηκε καθαρά (στο διάγραμμα εμφανίζεται με ροζ διακεκομένη). Επιπλέον ο ΓΔ επέστρεψε εντός του γνωστού πλαγιοκαθοδικού καναλιού (μωβ γραμμές).

Τα πάντα δείχνουν ότι η διόρθωση δεν έχει τελειώσει. Η εξέλιξή της βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει πολύ χαμηλότερα.

Ψάχνουμε στήριξη στον ΑΚΜΟ50 που διασπάστηκε οριακά και που ένα κλείσιμο πάνω από αυτόν θα ακυρώσει την διάσπασή του.

Ψάχνουμε στήριξη στο μη επιβεβαιωμένο πλαγιοανοδικό κανάλι που ορίζεται από τις λαδί γραμμές. Αν ο ΓΔ ακουμπήσει ή διασπάσει για λίγο ενδοσυνεδριακά το κάτω όριο θα πάρουμε μιά πρώτη επιβεβαίωση.

Τελευταία στήριξη στη ζώνη  1110-1125 μονάδες.Επιβεβαιωμένη διάσπαση των 1125 μονάδων και κίνηση κάτω της ζώνης θα σημάνει το τέλος του μεσοπρόθεσμου ανοδικού σεναρίου καθώς θα έχουμε διάσπαση της γραμμής λαιμού μεσοπρόθεσμης διπλής κορυφής 22/10 και 3/12 και  θα αρχίσουμε να αναζητούμε στηρίξεις που έχουμε αναφέρει στο παρελθόν όπως στις 1050-70 και 985-1005 μονάδες.

Σε περίπτωση διάσπασης της ζώνης 1110-1125, θα χρειαστεί ίσως να αναθεωρήσουμε και την μέχρι τώρα αρίθμηση των κυμάτων αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.

Σε εβδομαδιαία βάση το κερί της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα μαυρο κερί με σχετικά μεγάλο σώμα που επιβεβαίωσε το ανάποδο σφυρί που είχε προηγηθεί (εβδ 2-6 Δεκ)

Και εδώ η πρόγνωση είναι συνέχιση της πτώσης.

Συμπέρασμα:

 Ορθά είχαμε προτείνει στις 5 Δεκ "Τυχόν θέσεις long  με μόχλευση πρέπει να κλείσουν άν δεν έκλεισαν σήμερα ή τις προηγούμενες ημέρες. Θέσεις long χωρίς μόχλευση πρέπει να επανεκτιμηθούν και να τις διαχειριστούμε ανάλογα με την εξέλιξη των δύο τριών επόμενων ημερών. Δεν υπάρχει σήμα για άνοιγμα short θέσεων." 

 

Η εκτίμηση αυτή δεν έχει πάψει να ισχύει καθώς παρά τις πολλαπλές καθοδικές διασπάσεις από τον ΓΔ υπάρχουν μετοχές που έχουν διατηρήσει τις τιμές τους πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά και δεν υπάρχει λόγος κλεισίματος των long θέσεων.

Το σενάριο του irregular flat που είχε παρουσιαστεί στο ίδιο σχόλιο ισχύει και αναμένεται επιβεβαίωση ή διάψευσή του τις επόμενες ημέρες.

Σημείο κλειδί είναι πλέον η ζώνη 1110-1125, διάσπαση της οποίας σηματοδοτεί μεσοπρόθεσμες κινήσεις και κλείσιμο μέρους ή του συνόλου των long θέσεων και άνοιγμα short σε επιλεγμένους τίτλους. Η τρέχουσα εκτίμηση είναι οτι δεν θα έχουμε διάσπαση αυτής της ζώνης και καλό θα είναι να μην κλείσουν long θέσεις σε τίτλους που σε γύρισμα της αγοράς θα προταγωνιστήσουν στην άνοδο. Επίσης το άνοιγμα short θέσεων, αν δεν πρόκειται για μικρές ημερήσιες κινήσεις καλό θα ήταν να αποφευχθεί καθώς αν γίνει γύρισμα της αγοράς θα είναι απότομο και γρήγορο.