Σχόλιο 13 Ιαν

2014-01-13 22:02

Πρώτη ημέρα της διόρθωσης στην πρόσφατη καλπάζουσα κίνηση του ΓΔ με αμφιλεγόμενα χαρακτηριστηκά. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε κάποιο σαφές τεχνικό σήμα για να μιλήσουμε για μεσοπρόθεσμη διόρθωση και να εικάσουμε οτι η άνοδος τελείωσε εδώ. Από την άλλη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί οτι είχαμε μιά ήπια σχετικά διόρθωση (αν και σε μερικούς τίτλους δεν ήταν τόσο ήπια) με καλό τζίρο και μιά συνεδρίαση που δεν άφησε περιθώρια για άλλο χρώμα από το κόκκινο σε όλη τη διάρκειά της.

Η αυριανή ημέρα και ιδιάιτερα το κλείσιμο και η διακύμανσή της θα μας δώσουν περισσότερα στοιχεία για τη συνέχεια. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι οτι δεν αποκλείεται στο άνοιγμα ή λίγο μετά το άνοιγμα να αναπτυχθεί κύμα έντονων πωλήσεων το οποίο μπορεί να τρομάξει και να οδηγήσει σε λάθος επιλογές. 

Κατά την μελέτη του διαγράμματος του ΓΔ δύο σημεία συγκεντρώνουν το απόλυτο ενδιαφέρον.

Η συμπεριφορά του ΓΔ στις 1258- 1268 μονάδες όπου αν χαθεί το κάτω όριο (σε κλείσιμο) χαλάει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό σενάριο.

Το μεσοπρόθεσμο σενάριο είναι ακέραιο μέχρι να γεμίσει το μικρό χάσμα των 1239-1242 μονάδων οπότε πρακτικά δεν υπάρχει λόγος να μας απασχολεί από τώρα εκτός και άν δούμε εκπλήξεις που ειλικρινά δεν περιμένω.

Το αυτόματο σύστημα σημάτων που χρησιμοποιώ, χρησιμοποιώντας τις βραχυπρόθεσμες παραμέτρους, μου δίνει αρκετή πιθανότητα για μιά βαθιά διόρθωση ακόμη μισής - μιάμιση μέρας  και έτσι για αύριο το μόνο που μπορώ να προτείνω, είναι η προσεκτική αξιολόγηση και η υπομονή για λήψη αποφάσεων μέχρι την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Αποφύγετε στον πανικό (αν εκδηλωθεί) να δώσετε μετοχές που κρατάτε για μήνες και να τις δείτε μισή ώρα μετά, 3-4% πιό ακριβές.

Άλλωστε οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση έχουμε μάθει οτι ποτέ δεν θα πιάσουμε την απόλυτη κορυφή ή πυθμένα αλλά ότι τα κέρδη έρχονται όταν αγκιστρωνόμαστε στην τάση και εγκαταλέιπουμε τις θέσεις μας όταν η τάση έχει επιβεβαιωμένα τελειώσει.

Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους αναγνώστες της ιστοσελίδας.