Σχόλιο 14 Ιαν

2014-01-14 19:30

Δεύτερη ημέρα διόρθωσης η σημερινή με μεγαλύτερη υποχώρηση τιμών καλό τζίρο αλλά αγοραστές σε μερικούς τίτλους στο τέλος. Μιά τέτοια βαθιά διόρθωση δεν μας εξέπληξε και είμασταν προετοιμασμένοι. Περιμέναμε όμως μια μικρή ανάκαμψη προς το τέλος κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε. Το βραχυχρόνιο σύστημα συναλλαγών συνεχίζει και σήμερα να μας δίνει λήξη της διόρθωσης από το μέσο της αυριανής συνεδρίασης και μετά (χθες μας έδινε μισή έως μιάμιση ημέρα). Επομένως αύριο πρέπει να έρθει μιά ανάκαμψη των τιμών ειδικά σε τίτλους που ταλαιπωρήθηκαν σήμερα αρκετά διαφορετικά αλλάζουμε σκηνικό. 

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε τονίσει δύο σημαντικά σημεία :

Το πρώτο ήταν η συμπεριφορά του ΓΔ   στη ζώνη 1258 - 1268. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο ΓΔ ήταν μέσα ή πολύ κοντά έξω από αυτή τη ζώνη. Στην υπερβολή των τελευταίων λεπτών έχασε το κάτω όριο το οποίο ανέκτησε με τις πράξεις των δημοπρασιών και διατήρησε έστω και οριακά την βραχυπρόθεσμη προοπτική του για ανάκαμψη των τιμών. 

Αύριο η ζώνη έχει ευρος  από 1259 - 1283 με κομβικό σημείο τις 1263 μονάδες. Αν αύριο έχουμε κλείσιμο κάτω από 1259 η βραχυπρόθεσμη τάση γυρίζει σε καθοδική. Με κλείσιμο πάνω από 1263 μονάδες αποκτά ο ΓΔ μια ανάσα και πιθανότητα για ανάκαμψη ενώ με κλείσιμο πάνω από 1283 μονάδες η βραχυπρόθεσμη διόρθωση τελειώνει με πιθανότητες άνω του 80% και φέυγουμε για νέα υψηλά.

Το δεύτερο ήταν η συμπεριφορά του ΓΔ αν τυχόν απειλήσει το χάσμα που έχει στις 1239-1242 μονάδες αν και είχαμε σχεδόν αποκλείσει κάτι τέτοιο για σήμερα. Πλέον είμαστε κοντά και τις πρώτες δύο ώρες της συνεδρίασης μπορούμε να πλησιάσουμε ή και να απειλήσουμε την ακεραιότητα του χάσματος. Αν το χάσμα γεμίσει πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη την εικόνα που έχουμε για την αγορά, αν δοκιμάσουμε το πάνω όριο και  ανακάμψουν στη συνέχεια οι τιμές παίρνουμε μια πρώτη επιβεβαίωση οτι το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ. Αν δεν το προσεγγίσουμε καθόλου επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην παραπάνω ζώνη.

Συμπέρασμα: Αύριο είναι ημέρα αποφάσεων, κάποιες μετοχές μπορεί να πωληθούν ενώ σε κάποιες μπορεί να ενισχύσουμε τη θέση μας.