Σχόλιο 24 Ιαν

2014-01-24 23:07

Δυνατή και καθοριστική ημέρα η σημερινή χωρίς ιδιαίτερο τζίρο που να δικαιολογεί τόσο μεγάλη ποσοστιαία πτώση. Παρ΄όλα αυτά η διάσπαση σημαντικών στηρίξεων είναι γεγονός. Με μιά αποφασιστική συνεδρίαση βρεθήκαμε χαμηλότερα από τον ΑΚΜΟ30 και ΑΚΜΟ 50 ημερών και από την παλιά γραμμή των 1202 μονάδων. Ψάχνοντας χαμηλότερα να βρούμε στηρίξεις, θα συναντήσουμε μια παλιά γραμμή στήριξης στις 1170 μονάδες και την C3 που είναι η βασική γραμμή του πλαγοανοδικού καναλιού η οποία αν χαθεί σημαίνει μακροπρόθεσμη ταλαιπωρία. 

Ενώ είχα γράψει σε προηγούμενο σχόλιο ότι θα επιστρέψω στην κλασσική τεχνική ανάλυση και το έκανα παραπάνω είμαι αναγκασμένος εκ΄των πραγμάτων να αναφερθώ πάλι στα σενάρια κατά elliott γιατί το ένα από αυτά, δυστυχώς το αισιόδοξο, έχασε την ισχύ του και συνεχίζουμε με το δεύτερο.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο βρισκόμαστε σε ένα διορθωτικό zig - zag. Η αρίθμηση που μπορούμε να εφαρμόσουμε με την μέχρι τώρα πορεία του ΓΔ μας δείχνει ότι είμαστε σε ένα κύμα (5),[Α],{4} όπως στο παρακάτω σχήμα.

Σύμφωνα με τη θεωρία του elliott αυτό το κύμα (5) θα έχει μήκος το 100% ή 162% ή 262% του κύματος (1),[Α],{4} = 50 μονάδες. Έτσι αναμένουμε να τελειώσει στις 1175 ή 1144 ή 1092 αντίστοιχα. Μετά από αυτό θα ακολουθήσει ένα ανοδικό διορθωτικό της πτώσης κύμα [Β],{4} το οποίο θα είναι τριών υποκυμάτων και το μήκος του εξαρτάται από το μήκος του Α. Είναι παρακινδυνευμένο να δώσουμε στόχους για το Β πρίν τελειώσει το Α αλλά θα το κάνουμε με κάθε επιφύλαξη. Το κύμα [Β],{4} θα φτάσει μέχρι 1256 ή 1245 ή 1226 μονάδες με αντιστοιχία στο Α όπως φαίνεται στο σχήμα. Μετά το Β θα ακολουθήσει ένα πέντε κυμάτων C που θα υποχωρήσει το πολύ μέχρι τις 1053 μονάδες αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι αυτό.

Τι κάνουμε λοιπόν από εδώ και πέρα;

Η προσωπική μου στρατηγική περιλαμβάνει τα εξής: Παραμένω εντός έχοντας ήδη το 50% του χαρτοφυλακίου σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές που μέχρι στιγμής δεν δείχνουν πρόθυμες να υποχωρήσουν πολύ, καθώς οι δύο πιθανοί στόχοι του Α και σημεία αντιστροφής είναι σχετικά κοντά.  Πιθανόν προχωρώ σε αγορές στο γύρισμα Α και ρευστοποιώ όλο το χαρτοφυλάκιο στο Β, περιμένοντας το C για επανατοποθέτηση. Όλα αυτά σαν σενάριο είναι καλά, αλλά είναι αρκετά δύσκολη η επιτυχημένη υλοποίησή τους. Δεν προτρέπω κανένα να κάνει το ίδιο για τους παρακάτω λόγους:

α. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το σενάριο που έχω φτιάξει είναι σωστό.

β. Δεν έχουμε όλοι την ίδια διάρθρωση χαρτοφυλακίου σε ποσοστό μετρητών και τίτλους μετοχών αλλά και μέγεθος χαρτοφυλακίου.

γ. Δεν μπορεί κανένας να έχει τους ίδιους αυτοματισμούς, timing kai slippage τιμής, στην εκτέλεση πράξεων με κάποιον άλλο (π.χ. άλλο να θές να αγοράσεις/πουλήσεις  250 τμχ ΦΡΛΚ και άλλο 5000 τμχ).