Σχόλιο 26 Νοε

2013-11-26 19:23

Οι διαθέσεις και η δύναμη των μεγάλων χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιήθηκαν σήμερα ήταν τέτοια, που ήταν αδύνατο τεχνικά στοιχεία (χάσμα, τρίγωνο, στηρίξεις, ΑΚΜΟ κτλ) που δημιουργήθηκαν με τις εγχώριες συναλλαγές, να αντέξουν και να επηρεάσουν την κίνηση του ΓΔ. Παρόλα αυτά τέτοιοι όγκοι δεν διακινούνται κάθε μέρα και αργά ή γρήγορα η αγορά θα ηρεμίσει. Το σημερινό σοκ του ΧΑΑ, ήταν αντίστοιχο με το σόκ του σεισμού του 99 στην Αθήνα, με το χτύπημα στους δίδυμους πύργους το 2001, με την ημέρα της απόφασης της ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ κτλ. Οι παλιότεροι θα θυμούνται οτι η αγορά "τρελάθηκε" προσωρινά και ξαναβρήκε μετά από λίγες ημέρες ή και την επομένη τους ρυθμούς της.

Την τεχνική ανάλυση δεν μπορεί να την καταργήσει μιά αναταραχή της αγοράς λόγω αλλαγής χαρτοφυλακίων. Άλλωστε όλα τα χαρτοφυλάκια του κόσμου έχουν ένα μόνο σκοπό, το κέρδος.

Κάποιοι δείκτες της τεχνικής ανάλυσης και ιδιάιτερα οι δείκτες όγκου θα δώσουν λάθος εικόνα. Πιθανόν να δείξουν οτι επέρχεται η καταστροφή. Θα τους προσαρμόσουμε και θα τους ξαναχρησιμοποιήσουμε όπως κάνουμε για παράδειγμα μετά από ένα split. 

Ας δούμε λοιπόν την τεχνική εικόνα της αγοράς μετά από μιά τέτοια συνεδρίαση. Δεν θα αγνοήσουμε το γεγονός οτι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί αλλά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε θα αντιμετωπίσουμε τη σημερινή ημέρα σαν ένα συνηθισμένο -3,85% με μεγάλο όγκο. Πόσες τέτοιες συνεδριάσεις δεν έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα;

Ο ΓΔ δεν κατάφερε να σημειώσει νέο υψηλό και φαίνεται οτι η αντίσταση των 1202 μονάδων είναι πολύ ισχυρή. Στην καθοδική του πορεία επανήλθε εντός του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, διέσπασε ΑΚΜΟ30,ΑΚΜΟ20 και έκλεισε λίγο πάνω από τον ΑΚΜΟ10 ημερών . Αξίζει να σημειωθεί οτι πρίν τις δημοπρασίες δεν είχε γεμίσει το χάσμα που μας έδωσε η χτεσινή συνεδρίαση αν και είχε στενέψει αρκετά (περίπου 2,5 μονάδες από 9 που ήταν αρχικά). Το κερί ένα τρομερό μαύρο "μαρουμπόζου" που έδωσε ένα μεγάλο "καπάκι" στο προηγούμενο άσπρο κερί μαζί με το χάσμα. Αυτή η εικόνα προδιαθέτει αρνητικά και η αύρα της σημερινής μέρας θα υπάρχει και αύριο.

Παρατηρήστε οτι οι ΑΚΜΟ δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ο ΑΚΜΟ50 ανεβαίνει με ρυθμό περίπου 3 μονάδες την ημέρα!

Πώς αντιμετωπίζουμε την βραχυπρόθεσμη κρίση;

Ηρεμούμε και περιμένουμε να ηρεμήσει και η αγορά. Μετοχές που κινήθηκαν πτωτικά με μεγάλα ποσοστά λόγω της αλλαγής πακέτων, αν δεν έχουν θεμελιώδες πρόβλημα θα επανέλθουν ή θα οριζοντιώσουν την κίνησή τους μέχρι να πάρει η αγορά νέα πορεία. Μετοχές που δεν ενεπλάκησαν στις αλλαγές πακέτων θα επηρεαστούν από τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς αλλά πολύ πιό ήπια. Οι αγορασμένοι δεν πωλούν πανικόβλητοι, οι έχοντες ρευστότητα ψάχνουν ορθολογικές τοποθετήσεις και τις υλοποιούν μόλις η αγορά συνέλθει απ΄το σόκ. Δεν πρόκειται να κυνηγήσω καμία μετοχή με στημένες εντολές αγοράς στο -10% γιατί μπορεί να μου κάνει και -20% ούτε θα ανοίξω σορτ σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Η ορθή διασπορά κινδύνου στις μετοχές που θα αποφασίσετε να διατηρήσετε, η διατήρηση υψηλής ρευστότητας για εκμετάλευση ευκαιριών και η ψυχραιμία θα σας ανταμείψουν.   

 

Τα σημεία κλειδιά από εδώ και πέρα είναι:

Οι 1156 μονάδες (παλιά γραμμή λαιμού). Κλείσιμο πάνω από 1156 μονάδες διώχνει αρκετά σύνεφα από τον ορίζοντα.

Ο ΑΚΜΟ10 ημερών (Αν υπάρξουν αντίστοιχες μετακινήσεις δεν αντέχει).

Οι 1125 μονάδες οι οποίες επανήλθαν στο προσκήνιο όχι ως απλή στήριξη πλέον αλλά και σαν γραμμή λαιμού της μεσοπρόθεσμης διπλής κορυφής (22/10 και 25/11). Διάσπαση αυτής της γραμμής, η οποία αν συμβεί θα συνδυαστεί και με τη διάσπαση του ΑΚΜΟ50 ημερών, θα φέρει καταιγίδα στην αγορά και η κρίση βαθαίνει και μυρίζει αντιστροφή.

ΥΓ Το σενάριο 2 τελειώνει, αν αυριο δεν γυρίσουμε με δύναμη πάνω. Παρακολουθούμε στενά το σενάριο 3. Δεν ξεχνάμε τα άλλα δύο.