Σχόλιο 27 Νοε

2013-11-27 21:05

Επανέρχεται η ηρεμία στην αγορά μετά το χθεσινό σοκ των δημοπρασιών με μία καλή συνεδρίαση όχι τόσο για το ποσοστό της ανόδου που ήταν αποτέλεσμα της χθεσινής πίεσης όσο για τη διασπορά του πράσινου χρώματος και σε άλλες μετοχές του ταμπλώ. Φυσικά οι αναταράξεις δεν έχουν τελειώσει και η αγορά θα πάρει κατεύθυνση μετά από μερικές ημέρες.

Η σημερινή ημέρα τεχνικά ήταν μιά απλή ανοδική αντίδραση που δεν σηματοδοτεί άνοδο αλλά κάνει κάτι πιό σημαντικό: δείχνει οτι οι ταύροι είναι εδώ και δεν έχουν ξεχάσει την προηγούμενη μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική τάση. Για να μιλήσουμε για άνοδο θα πρέπει να διασπάσουμε το άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού και να πάμε για νέο υψηλό.  

Επιπλέον έχουμε και μία ανερχόμενη γραμμή τάσης (μπλέ γραμμή) που στηρίζει το δείκτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Δεδομένης της αναταραχής της αγοράς και των αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων από εγχώριους και ξένους επενδυτές, πρέπει τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα να παραμείνουν τα κλεισίματα πάνω από τους ΑΚΜΟ10,20,30 ημερών και από την γραμμή στήριξης που αναφέραμε προηγουμένως και ας μην έχουμε έντονα ανοδική κίνηση, ωστε να μαζέψει δυνάμεις ο ΓΔ και να απειλήσει ξανά τις 1202 μονάδες. Κάθε πρώιμη κίνηση προς τα πάνω μάλλον θα αντιστραφεί και θα δημιουργήσει εκ νέου πανικό και ανησυχία.  Το καλό προς το παρόν είναι οτι όλα τα ανοδικά σενάρια παραμένουν ζωντανά.

Παρά τη σημερινή καλή άνοδο είμαι επιφυλακτικός για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οτι ενώ το διάγραμμα του ΓΔ δεν είναι άσχημο τα διαγράμματα πολλών μετοχών είναι έτοιμα για αντιστροφή προς τα κάτω και χρειάζονται μερικές μέρες για να φτιάξουν. Ο δεύτερος είναι ότι στις  1185 - 1202 μονάδες υπάρχουν "εγκλωβισμένοι" που περιμένουν να διορθώσουν την "λάθος" είσοδό τους και όσο περνάνε οι μέρες και ο ΓΔ σταθεροποιείται θα ηρεμίσει η αγορά και η προσφορά σ΄αυτά τα επίπεδα θα είναι πολύ μικρότερη οπότε και η διάσπαση ευκολότερη.

Συμπέρασμα με δύο λόγια: Μικρή καθοδική κίνηση (<10-15 μονάδες) με τις προυποθέσεις που είπαμε παραπάνω όχι μόνο δεν θα μας προβληματίσει αλλά μάλλον είναι και επιθυμητή. Μεγάλη ανοδική κίνηση αν ξεκινήσει δεν πρέπει να πισωγυρίσει αλλά πρέπει να κλείσει με νέα υψηλά πρίν διορθώσει για να φτιάξει την ψυχολογία της αγοράς.