Σχόλιο 28 Ιαν

2014-01-28 21:54

Ακόμη μία πτωτική ημέρα με μέτριο τζίρο αλλά μεγάλη ποσοστιαία πτώση. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι η συνεδρίαση δημιούργησε προσδοκίες στην έναρξή της αλλά αντέστρεψε το πρόσημο από τη μέση της διάρκειάς της και μετά. Είχε ακριβώς την αντίθετη εξέλιξη από αυτή που περιμέναμε και επιθυμούσαμε. Την ανοδική αντίδραση θα έφερνε μία συνεδρίαση που θα ξεκινούσε μουδιασμένα θα εξαντλούσε τις πρώτες ώρες όλες τις πωλητικές διαθέσεις και θα αντέστρεφε με νίκη των αγοραστών. Αντί για αυτό είδαμε ένταση στις πωλητικές διαθέσεις από το μισό της συνεδρίασης και μετά με μικρά διαλέιμματα στην πίεση που αφορούσαν μικρό μέρος του ταμπλώ. 

Με την κλασική τεχνική ανάλυση τα πράγματα είναι σχετικά ξεκαθαρισμένα. Χάσαμε όλες τις στηρίξεις με σημαντικότερη αυτή της C3 και η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πλέον ουδέτερη με βραχυπρόθεσμη καθοδική ορμή. Για να επανέλθουμε σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση πρέπει άμεσα να ξαναβρεθεί ο ΓΔ πάνω από την C3 και να παραμείνει εκεί. Διαφορετικά θα πρέπει να ψάξουμε για στήριξη σε χαμηλότερα επίπεδα που είναι διαδοχικά οι 1110 - 1095 μονάδες, το κάτω όριο του διευρυνόμενου τριγώνου (Τ4) και το τελευταίο οχυρό ο ΑΚΜΟ200 ημερών που σε δύο εβδομάδες θα είναι περίπου στις 1050 μονάδες.  Πιό σημαντική από όλες τις παραπάνω στηρίξεις είναι η ζώνη των 1110 - 1095 μονάδων γιατί η διάσπασή της συνιστά διάσπαση της γραμμής λαιμού μεσοπρόθεσμης διπλής κορυφής και πλέον η μεσοπρόθεσμη τάση γίνεται από ουδέτερη, καθοδική.

Αν προσεγγίσουμε την εικόνα του ΓΔ με την θεωρία του Elliott πρέπει να εξετάσουμε δύο - τρείς διαφορετικές εκδοχές:

Χρησιμοποιώντας το βοήθημα του EWO παίρνουμε επιβεβαίωση ότι το υψηλό του Ιανουαρίου ήταν τέλος κύματος.

Εδώ όμως έχουμε δύο παραλλαγές που πρέπει να εξετάσουμε. 

Να τοποθετήσουμε το τέλος του 5 στο ψηλό της 10/1. Σ΄αυτή την περίπτωση το κύμα 5 βγαίνει οπτικά τουλάχιστον 3κυματικό που δεν ταιριάζει με κύμα 5. Επομένως πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι το 4 του 5 ήταν μιά μικτή ενδοσυνεδριακή υποχώρηση και θα έχουμε αρίθμηση όπως στο σχήμα 1. Άρα το πτωτικό κύμα που διανύουμε είναι ένα 5κυματικό Α και βρισκόμαστε στο 5 του Α. 

Μπορούμε όμως να τοποθετήσουμε το τέλος του 5 στο ψηλό της 16/1 (Σχήμα 2). Σ΄αυτή την περίπτωση το κύμα 5 βγαίνει 5κυματικό με το τελευταίο του σκέλος  να είναι ένα αποτυχημένο 5άρι (το 5 του 5)  (trancation ή trancated fifth στη βιβλιογραφία). Επομένως το κύμα που βρισκόμαστε είναι μέχρι στιγμής 3κυματικό και θα ακολουθήσει συνέχεια της καθόδου μέχρι να συμπληρώσει το 5ο κύμα του.

Υπάρχει βέβαια και μία τρίτη εκδοχή αλλά θα πρέπει να αγνοήσουμε τα σήματα του EWO. Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή βρισκόμαστε σε μικρότερου επιπέδου κύμα 4 και μάλιστα όχι στο Α αλλά στο C. Αυτό είναι άκρως αισιόδοξο σενάριο αφού σύμφωνα με αυτό η διόρθωση που εξελίσεται θα τελειώσει σύντομα και θα ακολουθήσει ένα ανοδικό 5. Ας το δούμε σε σχήμα.

 

Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε ανάλογα με την εξέλιξη να απορίπτουμε ένα ένα τα σενάρια ώστε να καταλήξουμε στο επικρατέστερο. Σε όλα πάντως αναμένεται ανοδική αντίδραση άμεσα ή λίγο αργότερα το έυρος και η ποιότητα της οποίας θα λύσει το γρίφο της μεσοπρόθεσμης πορείας.