Σχόλιο 3 Δεκ

2013-12-03 23:07

Φυσιολογική διόρθωση σήμερα που δεν αλλάζει την γενικότερη εικόνα του ΓΔ. Η διόρθωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των τιμών των τραπεζών και λιγότερο στις υπόλοιπες μετοχές που συμμετέχουν στον ΓΔ οι οποίες παρουσίασαν μεικτά πρόσημα. Το ημερήσιο κερί χαρακτηρίζεται ως "λαιμός" και συνήθως είναι κερί ανοδικής συνέχισης. Το μοναδικό σκούρο σύνεφο της ημέρας είναι η εμφάνιση, σε μερικές "καλές" μετοχές, (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ κτλ) κεριών που έχουν καθοδική πρόγνωση. Βέβαια αυτά τα κεριά χρειάζονται καθοδική επιβεβαίωση για να μιλήσουμε για αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης κίνησης, οπότε η αυριανή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς στις συγκεκριμένες μετοχές πρέπει να έχουμε πολύ ήπια διόρθωση ή ακόμη καλύτερα καθόλου διόρθωση. Για τις τράπεζες που διόρθωσαν αρκετά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας οτι βρίσκονται σε μία πρωτόγνωρη για την ελληνική αγορά κατάσταση καθώς περιμένουμε την πρώτη φάση άσκησης των warrants και οι πιέσεις πιθανόν να είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας αλλά  και της προσπάθειας άντλησης ρευστότητας για την άσκησή τους.   

Καθαρά τεχνικά δεν έχει εμφανιστεί στο διάγραμμα του ΓΔ, κάποιος λόγος ανησυχίας και η  ανοδική τάση είναι παρούσα. Όπως τονίσαμε και σε παλιότερα σχόλια το ανοδικό σενάριο απειλείται από επιστροφή του ΓΔ κάτω από τις 1202 μονάδες τις οποίες πλέον πρέπει να βλέπουμε ως στήριξη που αν χαθεί θέτει προυποθέσεις για μεγαλύτερη διόρθωση. Οι ΑΚΜΟ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και σύντομα θα έχουμε και την επιθυμητή διάταξή τους (ΑΚΜΟ10-20-30 από πάνω προς τα κάτω)

Η προσοχή νομίζω οτι πρέπει να εστιασθεί στην συμπεριφορά των μη τραπεζικών τίτλων προς το παρόν  για να εντοπισθούν αν υπάρξουν σημάδια κόπωσης της ανοδικής κίνησης. Βέβαια χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών δεν μπορούμε να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα. Μέχρι την πρώτη άσκηση των warrants της Alpha Bank που αρχίζει ουσιαστικά από αύριο και ολοκληρώνεται την 10 Δεκ και θα αποτελέσει και διαδικασία οδηγό και για τις άλλες τράπεζες, οι τραπεζικές μετοχές θα προσφέρουν μόνο αβεβαιότητα.