Σχόλιο 3-1-2014

2014-01-05 23:20

Πρώτο σχόλιο για το 2014 που ευχομαι να είναι σε όλους γεμάτο υγεία , χαρά και ότι άλλο ο καθένας επιθυμεί.

Λόγω της πολυήμερης απουσίας μου κατά την περίοδο των εορτών αντί να αναρτήσω ένα απλό σχόλιο για τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις θα επιχειρήσω να παρουσιάσω ένα σχόλιο τύπου ανασκόπησης  όλων των προηγούμενων  ημερών από τις 17 Δεκ που δημοσιεύτηκε το τελευταίο σχόλιο μέχρι και την περασμένη Παρασκευή.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι είχαμε μέχρι σήμερα και τι περιμένουμε στη συνέχεια.

Στο σχόλιο στις 10 Δεκ είχε αναφερθεί η πιθανότητα να έχουμε ως διορθωτικό σχηματισμό ένα irregular flat και είχε δημοσιευθεί η παρακάτω εικόνα

 

Αν και τότε οι ενδείξεις δεν ήταν υπέρ αυτού του σεναρίου τελικά ο ΓΔ κινήθηκε χαμηλότερα και είχαμε το χαμηλό των 1095 μονάδων. Μπορούμε να μιλήσουμε για επαλήθευση του σεναρίου , τέλος της διόρθωσης στις 1095 μονάδες και έναρξη του ανοδικού 5 κύματος; Μπορεί ναι δυστυχώς όμως μπορεί και όχι. Το σενάριο του irregular flat ακυρώθηκε όταν είδαμε την κίνηση από το Β στο C να είναι 5κυματική.

 

 

Δεν αποκλείεται  να τελείωσε η διόρθωση στο χαμηλό των 1095 μονάδων αλλά η διόρθωση σίγουρα δεν ήταν irregular flat.

Αυτό που έχει αρκετές πιθανότητες να ισχύει σύμφωνα με την τρέχουσα εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε εντός ενός διευρυνόμενου τριγώνου. Τα διευρυνόμενα τρίγωνα είναι συνήθως σχηματισμοί κορυφής και σπάνια σχηματισμοί ανάπαυλας της κύριας τάσης. Υπάρχουν  λοιπόν πιθανότητες να δούμε το ΓΔ να γράφει νέα χαμηλά τις επόμενες εβδομάδες. Ας δούμε ένα διάγραμμα του τριγώνου και να κάνουμε μια πιο λεπτομερή ανάλυση.

 

Που θα είναι το Ε;

Μπορεί να είναι στην πάνω γραμμή του τριγώνου οπότε θα έχουμε νέα υψηλά και προϋποθέσεις το τρίγωνο να είναι ανάπαυλας της τάσης και να έχουμε άνω διάσπασή του,  ακόμη και αν στη συνέχεια υποχωρήσουν οι τιμές αλλά ανακάμψουν χωρίς να περάσουν ποτέ κάτω από 1170 μονάδες που είναι περίπου το μέσου του τριγώνου.

Μπορεί να είναι κάπου εδώ που βρισκόμαστε ή λίγο ψηλότερα. Σ΄αυτή την περίπτωση  οι προοπτικές  δεν είναι καλές. Και οι πιθανότητες κάτω διάσπασης του τριγώνου ή γενικότερα καθοδικής κίνησης είναι αρκετά μεγάλες. Η διάσπαση μάλιστα των 1170 μονάδων μετά την αποτυχία να σημειωθούν νέα υψηλά, θα μας αναγκάσει να περιμένουμε κίνηση ως τις 1050 μονάδες προκειμένου να βρούμε στήριξη και να μην ακυρωθούν μακροπρόθεσμα ανοδικά σενάρια.

Από μια άλλη οπτική γωνία το πρόσφατο χαμηλό επιβεβαίωσε το ανοδικό μεσομακροπρόθεσμο  βασικό κανάλι (έναρξη 1, τέλος 2, τέλος 4) και βρισκόμαστε στο κύμα 5 που θα τελειώσει ή στο πάνω όριο του βασικού καναλιού, ή στο κάτω όριο του πράσινου καναλιού (acceleration channel) ή στo πάνω όριο του κόκκινου καναλιού, ή στο σημείο τομής των δύο τελευταίων.    

 

 

Συμπέρασμα: Παρά την έντονη ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ακολουθεί εδραιωμένη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Όσο όμως ισχύουν οι προϋποθέσεις να βρισκόμαστε σε κύμα 5 δεν δικαιολογούνται τεχνικά πωλήσεις μετοχών και πρέπει να περιμένουμε  την ολοκλήρωση του 5ου κύματος ή την διάσπαση του κάτω ορίου του βασικού καναλιού.