Σχόλιο 6 Δεκ - Εβδομάδα 2-6 Δεκ

2013-12-06 20:31

Όση αισιοδοξία και να θέλουμε να διατηρήσουμε, η αγορά φαίνεται οτι έχει άλλες διαθέσεις. Συνεδρίαση καρμπόν με τη χθεσινή, με αρκετή πίεση στο τέλος όχι τόσο στις τράπεζες αυτή τη φορά αλλά αρκετή στους άλλους δεικτοβαρείς τίτλους. Η πτώση δεν είναι όμως διάχυτη σε όλο το ταμπλώ αφού αρκετοί τίτλοι της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, διατήρησαν τις τιμές τους, κλείνοντας είτε με μικρές απώλειες (πχ ΜΥΤΙΛ, ΜΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) είτε και με κέρδη (πχ ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΑΤΤ). Αυτό αφήνει πιθανότητες για κάποια ανοδική αντίδραση αλλά είναι πλέον γεγονός οτι για να πάρουμε ξανά σήμα για  long τοποθετήσεις,  πρέπει να περιμένουμε μιά γενικότερη ανοδική στροφή της αγοράς. Το επόμενο κρίσιμο σημείο, το οποίο μάλλον θα κρίνει και τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια, είναι η συνάντηση του ΓΔ με το κάτω όριο του βραχυπρόθεσμου πλαγιοανοδικού καναλιού και ταυτόχρονα με τους ΑΚΜΟ 20 και 30 ημερών. Αυτό αν συμβεί τη Δευτέρα θα συμβεί στις 1167 μονάδες.

Πειστική καθοδική διάσπαση των 1167 μονάδων αλλάζει τη μεσοπρόθεσμη προοπτική του ΓΔ και πλέον θα ψάχνουμε στηρίξεις στον ΑΚΜΟ50 ή στη ζώνη των 1110-1125 μονάδων. 

Στο εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε το σχηματισμό ενός ανάποδου μαύρου σφυριού, το σώμα του οποίου αποτελεί και μαύρο καπάκι στο σώμα του κεριού της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτός ο συνδυασμός δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την ερχόμενη εβδομάδα.

Συμπέρασμα: Τα μαύρα σύνεφα πύκνωσαν και το ανοδικό σενάριο, αν και δεν έχει αποκλειστεί , θα καθυστερήσει και σίγουρα θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά πριν εδραιωθεί (αν τελικά δεν έχουμε χειρότερη εξέλιξη). Η επόμενη εβδομάδα αν δεν συμβεί κάτι αναπάνεχα ευχάριστο,  δείχνει ότι μάλλον θα μας οδηγήσει χαμηλότερα. Παρά την δυσμενή προοπτική που διαμορφώνεται όμως, θα ρισκάρω την πρόβλεψη της εμφάνισης ανοδικής αντίδρασης την Δευτέρα ή την Τρίτη, στηριζόμενος σε δύο τεχνικά σημεία: α) Την δυσκολία ταυτόχρονης καθοδικής διάσπασης της γραμμής στήριξης του βραχυπρόθεσμου καναλιού και των ΑΚΜΟ20,30 ημερών από το ΓΔ, και β) τους μικρούς καθοδικούς όγκους, σχετικά με τους ανοδικούς όγκους της προηγούμενης εβδομάδας. Αν επιβεβαιωθεί η παρακινδυνευμένη πρόβλεψη αυτή, θα πρέπει να εξεταστεί εντός της άλλης εβδομάδας αν αποτελεί έναρξη νέας ανοδικής κίνησης ή ευκαιρία για τελευταίες πωλήσεις σε καλές τιμές. Θα το δούμε μαζί στα ημερήσια σχόλια της επόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζω οτι η πρόβλεψη αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόταση αγορών καθώς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πιθανότητα εμφάνισής της και το ευρος της.