Σχόλιο 9 Ιαν

2014-01-09 21:25

Ανοδική συνέχεια σήμερα στο ΓΔ η οποία συνοδεύτηκε από ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών. Οι αγοραστές δεν ηττήθηκαν αφού σε αρκετούς τίτλους του 25άρη αλλά και σε αρκετές μετοχές της περιφέρειας υπήρξαν καλές ημερήσιες αποδόσεις ενώ όσες μετοχές υποχώρησαν ΜΥΤΙΛ,ΜΙΓ ΦΡΛΚ κτλ δεν έχασαν μεγάλο μέρος από τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Άξια αναφοράς η δεύτερη μέρα υπεραπόδοσης της ΙΝΤΚΑ με αρκετά αυξημένο όγκο.

Αφού χθές είδαμε και σχολιάσαμε τη μεγάλη εικόνα, σήμερα θα κάνουμε zoom σε ημερήσιο διάγραμμα και στο τελευταίο τρίμηνο και θα δούμε μία μία όλες τις ενδιαφέρουσες γραμμές.

  

C1: Είναι το πάνω όριο του βασικού καναλιού. Εκεί τελείωσε  το κύμα 1 της τρέχουσας κίνησης τον Αύγουστο του 2013. Η υπέρβασή της συμβαίνει όταν εξελίσσονται τα κύματα 3 (έγινε τον Οκτ 13) και 5 (έγινε αυτή την εβδομάδα).    

C2: Είναι το υπέρτατο όριο του βασικού καναλιού. Όταν και αν ο ΓΔ φθάσει σ΄αυτή τη γραμμή θα πιεστεί και θα δυσκολευτεί να την υπερβεί. Σε περίπτωση υπέρβασής της, αλλάζει επίπεδο και ψάχνουμε για νέες στηρίξεις και αντιστάσεις. Μέχρι να συμβεί αυτό τη θεωρούμε πάνω όριο της τρέχουσας κίνησης.  

C3: Είναι η βασική γραμμή υποστήριξης. Είναι το κάτω όριο του βασικού μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού. Στήριξε το ΓΔ στα χαμηλά του Δεκεμβρίου (1095 μονάδες) . Όσο η τιμή του γενικού δείκτη  είναι πάνω από αυτή τη γραμμή το χρηματηστήριο θα έχει μεσομακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική.    

 T1: Είναι η καλπάζουσα γραμμή τάσης. Όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από αυτή διατηρεί την δυναμική της ανόδου των τελευταίων ημερών. Επαφή με την Τ1 και αδυναμία διάσπασής της δικαιολογεί τοποθετήσεις μίας έως δύο ημερών ακόμη και με μόχλευση. Διάσπασή της δικαιολογεί μερική κατοχύρωση κερδών αλλά σε καμία περίπτωση κλείσιμο μεγάλων long θέσεων.

T2: Είναι το πάνω όριο του διευρυνόμενου τριγώνου και του διορθωτικού σχηματισμού. Η διάσπασή της σηματοδότητσε το τέλος της διόρθωσης. Επιστροφή των τιμών κάτω από την Τ2 θα σηματοδοτήσουν παύση της τρέχουσας ανοδικής δυναμικής και νέα ταλαιπωρία. Δεν επηρεάζει την μεσοπρόθεσμη προοπτική αλλά προδιαθέτει για βαθύτερη βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

S1: Η βασική γραμμή στήριξης. Την έχουμε εντοπίσει από την αρχή της διόρθωσης και μας δικαίωσε το Δεκέμβριο. Η ισχύ της δεν πάυει αλλά με την υπέρβασή της από την C3 χάνει το ενδιαφέρον της. Αν χαλάσει το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σενάριο (με καθοδική διάσπαση της C3) είναι το τελευταίο οχυρό  πριν μιλήσουμε για μεσοπρόθεσμη πτωτική πορεία

S2: Είναι μια παλιά γραμμή στήριξης - αντίστασης. Έρχεται από το 2010 επιβεβαιώθηκε τον Μάιο του 2013 (δες χθεσινό σχόλιο) και επηρέασε πολλές φορές τον ΓΔ κατά την διορθωτική του κίνηση το τελευταίο τρίμηνο. Λόγω των πολλών διασπάσεών της τον τελευταίο καιρό και προς τις δύο κατευθύνσεις έχει "αδυνατίσει" αλλά η διαχρονικότητά της δεν επιτρέπει να την αγνοήσουμε.

GAP 1242: Για το τέλος άφησα το gap στις 1242 μονάδες. Είναι πιθανό χάσμα διαφυγής καθώς συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστηκά:

α. Διάσπαση μεσοπρόθεσμου σχηματισμού (τρίγωνο)

β. Μεγάλο τζίρο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες

Ελπίζω να διατηρήσει και το τρίτο και πιό βασικό γνώρισμα : Δεν κλείνει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες!!