10-08-2015

2015-08-09 17:55

Συμπληρώθηκε μία χρηματιστηριακή εβδομάδα από το άνοιγμα της αγοράς και η εικόνα είναι μικτή. Από τη μία οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται όλες κάτω από το 50% της αξίας που είχαν πριν κλέισει η αγορά, από την άλλη υπάρχουν αρκετοί μη τραπεζικοί τίτλοι που οι τιμές τους έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα λιγότερο ενώ υπάρχουν και μερικοί που βρίσκονται ψηλότερα από την τιμή που είχαν την 26 Ιουνίου.

Προσεγγίζοντας τεχνικά την αγορά θα πρέπει να τονιστεί ότι η μεγάλη διακοπή και η συνεδρίαση της Δευτερας δημιουργούν μια στρέβλωση στους τεχνικούς δείκτες και έτσι η τεχνική εκτίμηση δίνεται με επιφύλαξη. Ακρίβεια και βεβαιότητα στις τεχνικές εκτιμήσεις θα αποκτήσουμε τουλάχιστον μετά από 20 χρηματιστηριακές ημέρες.

Ο ΓΔ ανέκαμψε από τα χαμηλά της Δευτέρας αλλά δεν κατάφερε να δώσει έναν αξιόπιστο αντιστρεπτικό σχηματισμό και έτσι την ερχόμενη εβδομάδα κάθε κατευθυνση είναι πιθανή. 

Βραχυπρόθεσμα

Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε βραχυπρόθεσμη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης με κάποιες ίσως ενδιάμεσες "αναταράξεις" μέχρι τον ΑΚΜΟ20 ή τον ΑΚΜΟ30 . Εκεί (710-720 μονάδες ή 740-750 μονάδες αντίστοιχα) πιθανόν θα τερματιστεί η ανοδική αντίδραση και θα ακολουθήσει νέα καθοδική πορεία που θα είναι πιο ήπια  σε έυρος και με μεγαλύτερη συμμετοχή του ταμπλώ. 

Μεσοπρόθεσμα

Αν η νέα καθοδική πορεία εξαντληθεί και αντιστραφεί πάνω από το πρόσφατο χαμηλό των 615 μονάδων τότε οι 615 μονάδες είναι πιθανό να είναι μεσοπρόθεσμος πυθμένας. Αν η καθοδική τάση ενισχυθεί και ο ΓΔ υποχωρήσει κάτω από τις 615 μονάδες τότε ο στόχος  είναι οι 550-560 μονάδες και εκεί ο ΓΔ δεν μπορεί να φτάσει εξαϋλώνοντας μόνο τις Τράπεζες οπότε οι απώλειες θα αφορούν όλο το ταμπλώ. Περισσότερα στοιχεία για τις πιθανότητες της μίας ή της άλλης εξέλιξης θα έχουμε εντός της επόμενης εβδομάδας.