26-05-15

2015-05-25 21:40

Στην πραγματικότητα η σημερινή συνεδρίαση είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Ο τζίρος των 30 εκ είναι αυτός που ακυρώνει κάθε είδους τεχνικό σήμα που μπορεί να δοθηκε σήμερα και παραπέμπει για την αυριανή ημέρα. Αν όμως αφήσουμε τον τζίρο στην άκρη, θα διαπιστώσουμε ότι οι εγχώριοι κατά βάση συμμετέχοντες τρομοκρατήθηκαν από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών το Σαββατοκύριακο και οδήγησαν το ΓΔ σε επίπεδα συναγερμού.

Το πρώτο τεχνικό σημείο της ημέρας που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας είναι το καθοδικό χάσμα Α (840-837). Είναι χάσμα εκκίνησης καθοδικής τάσης; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα.

Το δεύτερο τεχνικό σημείο είναι η καθοδική διάσπαση του ΑΚΜΟ20 που κατα πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει το ΓΔ στην κάτω Bollinger. 

Κάτω Bollinger, ΑΚΜΟ30 και NL1 αύριο θα βρεθούν στο ένα στενό εύρος 797-800 μονάδων. Η καθοδική διάσπασή τους και το κλείσιμο χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο είναι καθαρό σήμα μεσοπρόθεσμης εξόδου. Τελευταία στήριξη ο ΑΚΜΟ50 που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα.

Το σημείο που βρισκόμαστε πέρα από την εξέταση της τεχνικής εικόνας, απαιτεί ψυχραιμία και ορθολογική σκέψη. Πρέπει να απαντηθούν ορισμένα κρίσημα ερωτήματα:

Θα έρθουμε σε ρήξη με τους δανειστές; Αυτό θα προεξοφλήσει ο ΓΔ αν διασπάσει τα τεχνικά επίπεδα που αναφέραμε;

Μήπως θα έρθει μια συμφωνία και βλέπουμε μια καθοδική φωτοβολίδα χωρίς τζίρο; Μια beartrap; Ακόμη και αν ισχύει το τελευταίο συμφέρει η έξοδος και η επαναγορά χαμηλότερα ή θα χαθεί το "τρένο" της ανόδου μετά τη συμφωνία;  

Όποιος μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί και να χαράξει μια ξεκάθαρη στρατηγική ίσως και κόντρα στην τεχνική ανάλυση. Όποιος  όμως δεν έχει απαντήσεις είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τα τεχνικά σήματα. 

Προσοχή στον τζίρο της αυριανής ημέρας. Αν οι ξένοι που θα δραστηριοποιηθούν αύριο φτάσουν τον τζίρο ψηλά και οδηγήσουν το ΓΔ χαμηλότερα από τις 797 μονάδες μάλλον πρόκειται να πάμε αρκετά χαμηλότερα. Κλείνουν ζημιογόνες και οριακά κερδοφόρες θέσεις και διατηρούνται θέσεις σε μετοχές οδηγούς που συμπεριφέρονται δυνατά ανοδικά στις ανόδους και αμυντικά στις καθόδους του ΓΔ. Σε περίπτωση τεχνικής σηματοδότησης ο περιορισμός της έκθεσης στην αγορά είναι μία από τις προτεινόμενες στρατηγικές μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Έτσι αποκτούμε αμυντική στάση απέναντι σε beartrap άλλα και σε πραγματική καθοδική τάση.