Άρχισαν να εμφανίζονται συννεφάκια στον ορίζοντα

2016-05-25 21:24

Δεν σηματοδότησε κάτι ιδιαίτερο η σημερινή συνεδρίαση και θα μπορούσαμε να πούμε οτι κινήθηκε ακριβώς στα όρια των προβλέψεών μας αφού ουσιαστικά κινήθηκε οριζόντια χωρίς να υπερβεί αντιστάσεις και να διασπάσει στηρίξεις. Το πρώτα μαυρά συννεφάκια όμως ήρθαν στον ορίζοντα και δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε.

Το πρώτο είναι το intraday διάγραμμα του ΓΔ

Δεν είναι άραγε κλασσική διπλή κορυφή με καθοδική διάσπαση της γραμμής λαιμού και επιστροφή για την επιβεβαίωσή της, την τελευταία ώρα; Αν αύριο η αγορά ξεκινήσει καθοδικά και πετύχει νέο τοπικό χαμηλό (δηλαδή χαμηλότερο από το σημερινό) είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια βραχυπρόθεσμη καθοδική τάση που θα χρειαστεί στήριξη από μεσοπρόθεσμες στηρίξεις για να ανατραπεί.

Το δεύτερο είναι  ο σταθερά υψηλός τζίρος πάρα τον ελαφρά διορθωτικό χαρακτήρα της σημερινής συνεδρίασης. Αν ο ΓΔ διορθώσει προς τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις του πρέπει ο τζίρος να αρχίσει να μειώνεται.

Το τρίτο είναι η εκτίμησή μας ότι τα κέρδη που φυσιολογικά αποσύρονται από τις τραπεζικές μετοχές δεν επιστρέφουν σε μεγάλο ποσοστό στην αγορά σε άλλους κλάδους, κάτι που θα τροφοδοτούσε την συνέχεια της ανόδου, αλλά παραμένουν σε διαθέσιμα γεγονός που δείχνει ότι οι κύριοι "παίκτες" της αγοράς ίσως περιμένουν χαμηλότερα επίπεδα για να επανατοποθετηθούν. 

Παρόμοια και η εικόνα στον 25άρη που δεν κατάφερε να απειλήσει το υψηλό της Δευτέρας.

Η τεχνική εικόνα ΓΔ και 25άρη προδιαθέτει για συνέχιση της οριζόντιας ή πλαγιοκαθοδικής διορθωτικής κίνησης αλλά η προοπτική αυτή δεν δείχνει, τουλάχιστον όχι ακόμη, οτι θα απειλήσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση ή ότι είναι μη αναστρέψιμη. Οδηγός της αγοράς ήταν και παραμένει προς το παρόν ο τραπεζικός κλάδος. Κάποιες από τις τραπεζικές μετοχές έφτασαν σήμερα σε στηρίξεις που μπορεί να ανατρέψουν εύκολα την ελαφρά αρνητική διάθεση της αγοράς. Περισσότερα στο σχόλιο των τραπεζικών μετοχών.