Elliott Wave Oscilator (EWO)

2014-01-25 14:37

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τον τρόπο κατασκευής και τη χρήση του Elliott wave oscilator ενός ταλαντωτή που έχει την ιδιότητα να μας δίνει με σχετική ακρίβεια την αρίθμηση των κυμάτων Elliott.

Κατασκευή:

Ο EWO είναι ουσιαστικά ένας Price Oscilator. Αποτελείται από τη διαφορά ενός ΕΚΜΟ των 5 ημερών και ενός ΕΚΜΟ των 35 ημερών. Ως trigger line χρησιμοποιείται ένας ΕΚΜΟ 5 ημερών της παραπάνω διαφοράς. 

Χρήση:

Ο EWO εφαρμόζεται σε ημερήσια διαγράμματα (για την εφαρμογή σε ωριαίο ή εβδομαδιαίο ίσως να χρειαστεί αλλαγή των παραμέτρων).

Μας δίνει ένδειξη για το τέλος του τρέχοντος κύματος με διάσπαση της trigger line και με αποκλίσεις αφού πρώτα έχει αλλάξει πρόσημο. Επειδή αυτό ακούγεται κάπως πολύπλοκο ας δούμε ένα παράδειγμα στο ΓΔ του ΧΑΑ από τον Μαϊο του 2012 μέχρι σήμερα

Μεγαλύτερη εικόνα EWO big.png (274718)

Τον Ιούλιο του 2012 είχαμε σήμα για λήξη του ανοδικού κύματος με διάσπαση της trigger line και τον ίδιο μήνα αργότερα ο EWO έγινε αρνητικός. Τότε σιγουρευτήκαμε ότι η προηγούμενη κορυφή ήταν τέλος κύματος.

Αρχές Αυγούστου του 2012 ο EWO έγινε πάλι θετικός αφού προηγήθηκε ανοδική διάσπαση της trigger line. Τότε σιγουρευτήκαμε ότι η διόρθωση τελείωσε τέλος Ιουλίου του 2012. Επειδή το χαμηλό του Ιουλίου είναι ψηλότερα από το χαμηλό του Ιουνίου ανοίγουμε long θέσεις.

Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουμε σήμα από trigger line γιά έξοδο. Δεν έχουμε όμως νέα χαμηλά. Νέα χαμηλά έχουμε τέλος Οκτωβρίου οπότε κλείνουμε όλες τις long θέσεις. Αφού έχουμε στα μέσα Νοεμβρίου και αρνητικό  EWO είμαστε σίγουροι ότι η προηγούμενη κορυφή ήταν τέλος κύματος.

Στα μέσα Νοεμβρίου έχουμε ανοδικό σήμα από trigger line σχεδόν ταυτόχρονα με την αλλαγή προσήμου του EWO. Σαφές σήμα αγοράς και άνοιγμα long θέσεων. Στη συνέχεια έχουμε διαδοχικά σήματα από trigger line αλλά έχουμε συνέχεια υψηλότερους πυθμένες οπότε δεν κλείνουμε τις θέσεις μας.  Μόλις η τιμή του ΓΔ σημειώσει νέα υψηλά (τέλη Δεκεμβρίου) βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε σε σχηματισμό 5 κυμάτων  οπότε αριθμούμε τις κορυφές που έχουν προηγηθεί ως 1 και 3 (ιουλ και οκτ) και τους πυθμένες (2 και 4) (ιουλ και Νοε) και περιμένουμε το  5

Για τη λήξη του 5 παίρνουμε το πρώτο σήμα από trigger line τον Ιανουάριο του 13 με ταυτόχρονη εμφανή απόκλιση των κορυφών του EWO με τις κορυφές του ΓΔ. Και ενώ στον EWO έχουμε όλο και χαμηλότερες κορυφές και πυθμένες στο ΓΔ έχουμε όλο και ψηλότερες επομένως πρέπει να αρχίσουμε τις ρευστοποιήσεις λόγω απόκλισης. Το τελικό σήμα εξόδου μας δίνεται με ταυτόχρονη καταγραφή νέων χαμηλών στο ΓΔ και αλλαγής προσήμου στον EWO στα τέλη Φεβρουαρίου. Μπορούμε πλέον να αριθμήσουμε με 5 την κορυφή του Φεβρουαρίου.

Περιμένουμε λοιπόν στη συνέχεια ένα διορθωτικό σχηματισμό 3 κυμάτων.

Στα μέσα μαρτίου και στις αρχές απριλίου παίρνουμε σήμα από trigger line τα οποία αγνοούμε (ή εκτελούμε μερικώς) γιατί δεν έχουμε νέα υψηλά στον ΓΔ και αλλαγή προσήμου στον EWO. Το δευτερο σήμα εκτελείται  όμως στα μέσα απριλίου που έχουμε τα παραπάνω δεδομένα (νέα υψηλά στο ΓΔ και αλλαγή προσήμου. Τότε αριθμούμε και τον πυθμένα του Απριλίου με Α. 

Σήμα για το τέλος του Β μας δίνεται στα μέσα Μαΐου με διάσπαση trigger line  και νέα χαμηλά στο ΓΔ το οποίο επιβεβαιώνεται λίγες ημέρες αργότερα με αλλαγή προσήμου στον EWO.Τότε αριθμούμε και την κορυφή  του Μαϊου με Β.

Τέλη Ιουλίου παίρνουμε σήμα για τέλος του C με διάσπαση της trigger line και νέα υψηλά στο ΓΔ που επιβεβαιώνεται αρχές Αυγούστου με αλλαγή προσήμου.

Με τον ίδιο τρόπο επιβεβαιώνεται το κύμα 1 και το κύμα 2 .

Και πάμε στα τέλη Οκτωβρίου. Εκεί έχουμε κορυφή που ακολουθείται από καθοδική διάσπαση της trigger  line και νέα χαμηλά στο ΓΔ. Αυτό σημαίνει τέλος του κύματος 3 που όμως δεν επιβεβαιώνεται με αλλαγή προσήμου στον EWO. Ακολουθούν νέα υψηλά στον ΓΔ και μετά έρχεται η επιβεβαίωση της αλλαγής προσήμου αφού έχουν προηγηθεί διαδοχικά σήματα εισόδου εξόδου με διάσπαση της trigger line. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν το τέλος του 3 αλλά δεν είμαστε σίγουροι για την κορυφή του. 

Η αρίθμηση που φαίνεται στο διάγραμμα στηρίζεται στα εξής δεδομένα:

α. Επειδή το κύμα 2 ήταν zig - zag περιμένουμε το κύμα 4 να είναι complex correction. Θεωρούμε λοιπόν ότι το κύμα 4 είναι ένα διευρυνόμενο τρίγωνο

β. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δευτερη κορυφή του Δεκεμβρίου συνδυάστηκε με την ευφορία που είχε δημιουργήσει η είσοδος του ΧΑΑ στις αναδυόμενες αγορές και στην εισροή ξένων κεφαλαίων.

Επομένως θεωρούμε με αρκετές πιθανότητες τέλος του 3 την κορυφή του Οκτωβρίου χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το τέλος του 3 να βρίσκεται στο υψηλό του Δεκεμβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι το τέλος του 4 είναι στα τέλη Δεκεμβρίου με διάσπαση της trigger line , νέα υψηλά στο ΓΔ και επιβεβαίωση με αλλαγή προσήμου αρχές Ιανουαρίου. 

Η κορυφή του Ιανουαρίου είναι το τέλος του 5; Έχουμε σήμα με διάσπαση της trigger line, νέα χαμηλά του ΓΔ και περιμένουμε την επιβεβαίωση με αλλαγή προσήμου του EWO. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Η επιβεβαίωση με αλλαγή προσήμου συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλά όχι πάντα. Μπορούμε να θεωρήσουμε επιβεβαίωση και την υποχώρηση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τις μέγιστης τιμής που έλαβε ο EWO. Την 24/1/2014 είμαστε στο 91,13 % και αλλάζει πρόσημο με κλείσιμο στις 1192 μονάδες!! (σύμπτωση να αλλάζει πρόσημο 1 μονάδα κάτω από το χαμηλό του προηγούμενου πυθμένα;)  ενώ δεν αλλάζει πρόσημο στις 1193 μονάδες.