Σχόλιο 10-12-14

10/12/2014 21:35

Μετά τη χθεσινή "καταιγίδα" είχαμε σήμερα μια συνεδρίαση επιβράδυνσης της καθόδου. Ο ΓΔ βρήκε στήριξη εκεί που ακριβώς περιμέναμε και είχαμε επισημάνει στο χθεσινό σχόλιο.

"Μοναδική σοβαρή στήριξη που μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό οι 853 μονάδες (τελευταίο χαμηλό) σε συνδυασμό με την κάτω bolinger που δεν πρέπει να σπάσει σε κλείσιμο."

Ο ΓΔ στηρίχθηκε στην κάτω bolinger και επέστρεψε δυναμικά χωρίς όμως να καταφέρει να περάσει σε θετικό έδαφος πράγμα που αφήνει ερωτηματικά για τη συνέχεια. Το θετικό στοιχείο της ημέρας ήταν η δυναμική ανοδική επιστροφή από το χαμηλό της ημέρας και η διατήρηση σε κλείσιμο της TRb που αύριο θα βρίσκεται στις 886 μονάδες. Επιπλέον, το κερί της ημέρας μπορεί να θεωρηθεί αντιστρεπτικό πρωινό αστέρι, υπό την προϋπόθεση η αυριανή συνεδρίαση να είναι έντονα ανοδική με εντυπωσιακό ποσοστό και κλείσιμο πάνω από 968 μονάδες ή τουλάχιστον πάνω από τον ΑΚΜΟ30, πράγμα που δεν φαίνεται και τόσο πιθανό.  Το αρνητικό της ημέρας είναι το αρνητικό πρόσημο στο κλείσιμο και η συνεχιζόμενη άσχημη εικόνα σε αρκετούς τίτλους κυρίως τους τραπεζικούς παρότι και αυτοί ανέκαμψαν από τα χαμηλά της ημέρας. 

Με βάση τα παραπάνω η εμφάνιση ανοδικής συνεδρίασης είναι πολύ πιθανή, ως διόρθωση της χθεσινής καταιγίδας αλλά και ως συνέχεια της σημερινής ανοδικής επιστροφής. Τι μπορεί να σημαίνει όμως μια ανοδική συνεδρίαση; Αν δεν είναι κάτι εντυπωσιακό όπως περιγράφηκε παραπάνω θα είναι απλώς μιά ανάπαυλα. Προσοχή χρειάζεται και ιδιαίτερη υπομονή αύριο αφού το πράσινο χρώμα είναι αναμενόμενο στο ξεκίνημα αλλά πολύ αμφίβολο στο κλείσιμο. Σε μιά τέτοια ταραγμένη περίοδο είναι προτιμότερη η αποχή παρά η ανάληψη ρίσκου έστω και αν αυτό σημαίνει απώλεια πιθανών κερδών.

Αντιστάσεις και στηρίξεις όπως  στην παρακάτω εικόνα

Επειδή κατά καιρούς τα σχόλια περιείχαν και μιά άποψη για την επενδυτική συμπεριφορά απέναντι στην αγορά, πράγμα που, όπως πιθανόν έχουν παρατηρήσει οι πιστοί φίλοι αυτής της ιστοσελίδας, δεν υφίσταται πλέον οφείλω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Οι αναγνώστες των σχολίων, έχουν ο καθένας τη δική του ψυχολογία και το δικό του επενδυτικό προφίλ. Υπάρχουν επενδυτές που αποφεύγουν να διακρατούν τίτλους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, υπάρχουν όμως και επενδυτές που απεχθάνονται να παρακολουθούν την συνεδρίαση λεπτό προς λεπτό και διακρατούν τίτλους οι ανοικτές θέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η δική μου λοιπόν οπτική της αγοράς μπορεί να παρασύρει κάποιον εκτός της προσωπικής του επενδυτικής συμπεριφοράς σε καταστάσεις που δεν  μπορεί ή δεν επιθυμεί να διαχειριστεί. Ως αντιστάθμισμα της παραπάνω "έλλειψης" από σήμερα θα υπάρχει στα διαγράμματα της ημέρας, πίνακας με την εκτίμηση της τάσης, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, σε τρείς χρονικές περιόδους.  

( S = 5-8 ημέρες, M = 1-2 μήνες,  L = 3-6 μήνες ) 

Η εκτίμηση δεν είναι πρόβλεψη μπορεί να μεταβάλεται ανάλογα με την κίνηση του ΓΔ και έχει χαρακτήρα ερμηνευτικού βοηθήματος.

Καλό βράδυ στους φίλους της ιστοσελίδας