Σχόλιο 15 Μαϊ

15/05/2014 23:15

Η σημερινή συνεδρίαση δεν χωράει κανενός είδους σχολιασμό ή κριτική. Το ποσοστό της πτώσης και ο τζίρος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανάλυση.

Πρέπει όμως να τονιστούν ορισμένα ιδιαίτερα σημεία που επηρεάζουν το ΓΔ για την συνέχεια.

Αρχικά να επισημανθεί ότι σήμερα είχαμε μιά πεντακάθαρη διάσπαση του ΑΚΜΟ200 ημερών με τεράστιο τζίρο. Μέχρι ο ΓΔ να βρεθεί ξανά  πάνω από τον ΑΚΜΟ200 η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τάση θεωρείται καθοδική. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν χαθεί τα πάντα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΓΔ διασπά τον ΑΚΜΟ200 καθοδικά και επανέρχεται μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Βρισκόμαστε όμως πολύ κοντά σε στηρίξεις που η διάσπασή τους ενεργοποιεί σενάρια που υπόσχονται ταλαιπωρία και υποχώρηση του ΓΔ σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους και σε μέγεθος που ίσως να οδηγήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Το βασικό αρνητικό σενάριο έχει παρουσιαστεί πρίν λίγο καιρό στην ίδια ενότητα και δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις λεπτομέρειες. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη. Υπενθυμίζω μόνο τις δύο τελευταίες γραμμές της ανάλυσης των σεναρίων.

 

Έχουν όμως και μιά βασική διαφορά και αυτή είναι το σημείο παύσης της ισχύος τους.

Το κόκκινο σενάριο "πεθαίνει" οριστικά στις 1380 μονάδες και το πράσινο στις 1053. 


Και μέχρι να ενεργοποιηθεί το άσχημο σενάριο οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και πολύ προσεκτικοί. Η αγορά κρύβει παγίδες και αυτό είναι μέρος της άγριας ομορφιάς της. Μόνο η μεθοδική ανάλυση και η βήμα - βήμα συγκρότηση της στρατηγικής μας μπορεί να μας οδηγήσει σε κερδοφορία.

Όπως αποφύγαμε τις απώλειες εφαρμόζοντας τα σήματα εξόδου που έδινε ο ΓΔ από τα τέλη Μαρτίου έτσι οφείλουμε να περιμένουμε τα αντίστοιχα σήματα εισόδου για να εκμεταλλευτούμε το νέο ανοδικό κύμα όταν αυτό έρθει.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι μέχρι να βρεθούμε κάτω από τις 1053 μονάδες, μπορούμε να υποστηρίζουμε με 50% πιθανότητες να είμαστε σωστοί, ότι βρισκόμαστε σε βαθιά διόρθωση και όχι σε καθοδικό κύκλο του ΓΔ.