Σχόλιο 15-10-14

15/10/2014 21:13

Ελεύθερης πτώσης συνέχεια είχαμε σήμερα και παρά το γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης το τελικό ποσοστό της πτώσης παραμένει εντυπωσιακό. Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε επισημάνει ότι κίνηση κάτω από τις 930 μονάδες θα οδηγούσε το ΓΔ τουλάχιστον 50 μονάδες χαμηλότερα. Το χαμηλό της ημέρας στις 853 μονάδες ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση του παραπάνω ισχυρισμού. Το ζητούμενο βέβαια είναι να εντοπίσουμε που θα αρχίσει η ανοδική αντίδραση η οποία αναγκαστικά κάποτε θα εμφανιστεί και όχι απλά να επιβεβαιώνουμε την συνεχιζόμενη καθοδική κίνηση.

Συνήθως οι ανοδικές αντιδράσεις εμφανίζονται όταν το πλήθος των επενδυτών έχει απογοητευτεί - τρομοκρατηθεί κάτι που ήδη συμβαίνει στην ελληνική αγορά. Το κυνήγι όμως των αντιδράσεων είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να είναι σύντομες και βίαιες οπότε απαιτούν ταχύτητα και στην είσοδο και στην έξοδο. Δισταγμοί και ολιγορία δημιουργούν εγκλωβισμούς και ζημιές. Μετά από αυτές τις σκέψεις ας δούμε τη διαγραμματική εικόνα του ΓΔ.

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε την κίνηση του ΓΔ εντός ενός καθοδικού καναλιού του οποίου τα όρια δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένα (δύο επαφές πάνω, δύο επαφές κάτω). Ο RSI βρίσκεται βαθιά μέσα στην υπερπουλημένη ζώνη (17,15). Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις να υπάρξει ανοδική αντίδραση. Όμως είναι τέτοια η συγκυρία, διεθνής* και εγχώρια, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι αρκετά μεγάλη για να είναι εκμεταλλεύσιμη εκτός και άν πρόκειται για intraday κινήσεις. 

Η θέση μου απέναντι στην αγορά παραμένει η αποχή (STAY IN CASH).  Σε περίπτωση εμφάνισης ανοδικής αντίδρασης χρειάζεται σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή αφού θεωρώ δεδομένο ότι στην περιοχή των 1000 μονάδων θα υπάρξει κύμα πωλήσεων των εγκλωβισμένων των δύο τελευταίων ημερών και των τολμηρών της σημερινής συνεδρίασης. 

*Την ώρα που γράφεται αυτό το σχόλιο ο DJI πέφτει πάνω από 1,5% ενώ ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε ακόμη και κάτω από τις 16.000 μονάδες.