Σχόλιο 20-2-15

22/02/2015 14:26

Με τις εξελίξεις, στην διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, να πάιζουν τον κύριο και καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ΓΔ η τεχνική εικόνα περνάει σε δεύτερη μοίρα αλλά αυτό δεν αποτελεί αιτία ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη. Αντίθετα μπορεί μερικές φορές να μας προϊδεάσει για εξελίξεις που πιθανόν να μην είναι αναμενόμενες ή να είναι αβέβαιες.

Από το προηγούμενο σχόλιο που αναρτήθηκε πρίν μία εβδομάδα, είχαμε, μετά την ανοδική διάσπαση της γραμμής λαιμού την επιστροφή λίγο χαμηλότερα αυτής και στην συνέχεια την εκ νέου κίνηση πάνω από αυτή (κίνηση επιβεβαίωσης ανοδικής διασπασης;;;). Από τις εκλογές και μετά έχει δημιουργηθεί ένα ανοδικό κανάλι CH3. Η διατήρηση της διακύμανσης του ΓΔ εντός του καναλιού αυτού μπορεί να οδηγήσει προς την περιοχή 950-1000 μονάδων όπου βρίσκεται το πάνω όριο του βασικού καναλιού CH1 που αποτελεί πολύ σημαντική αντίσταση.  Επομένως οποιαδήποτε προσέγγιση του κάτω ορίου του CH3  χωρίς την καθοδική διάσπασή του αποτελεί ευκαιρία εισόδου ενώ η καθοδική διάσπασή του σηματοδοτεί έξοδο.

Μιά ελλιοτική προσέγγιση εμφανίζεται στο παρακάτω σχήμα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο ΓΔ βρίσκεται σε ένα διορθωτικό ανοδικό κύμα 4  που έχει ώς πάνω όριο τις 1062 μονάδες. Αφού τονιστεί ότι αυτό το σενάριο δεν είναι το μοναδικό άλλα είναι ένα από τα πιθανά, πρέπει να λαβουμε σοβαρά υπόψη μας τα παρακάτω ενδεχόμενα. Η τρέχουσα ανοδική κίνηση θα ολοκληρωθεί το πολύ στις 1062 μονάδες  και  μετά θα ακολουθήσει εκ νέου κάθοδος που πιθανότατα θα οδηγήσει το ΓΔ σε νέα χαμηλά. Δεν μπορώ να ξέρω ποιός θα είναι ο λόγος θα αναγκάσει το ΓΔ να επιστρέψει καθοδικά αλλά για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο ακόμη και άν γίνουν δεκτές οι μεταρυθμίσεις της κυβέρνησης αύριο πιθανόν η αξιολόγηση του Απριλίου να μην είναι και τόσο θετική και οι πιέσεις από τους δανειστές να επιστρέψουν. 

Το γεγονός ότι σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο δεν έχει τελειώσει οριστικά η κάθοδος δεν πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εκμετάλλευση της τρέχουσας αλλά και των μελλοντικών βραχυπρόθεσμων ανοδικών τάσεων που θα εμφανίζονται. 

Εξετάζοντας την κίνηση του ΓΔ από τις εκλογές και μετά, την τρέχουσα δηλαδή ανοδική τάση, η πιθανότερη ελλιοτική εικόνα είναι αυτή που εμφανίζεται στο παραπάνω σχήμα. Η παραδοχή μας ότι βρισκόμαστε σε ένα ανοδικό διορθωτικό κύμα 4 σε συνδυασμό με την κίνηση του ΓΔ μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι: Το κύμα 4 είναι κύμα zig-zag με μορφή abc και  pattern 5,3,5. Η τρέχουσα θέση του ΓΔ πιθανόν είναι στο c του Β. Το τέλος αυτού του Β αναμένεται στις 836, 825 ή στις 789 μονάδες. Αναμένεται λοιπόν μια μικρής διάρκειας (-ενδοημερήσια;;;;-) και μικρού σχετικά εύρους,  υποχώρηση του ΓΔ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι θα ήταν αναμενόμενο μετά την καταρχήν συμφωνία στο eurogroup της Παρασκευής. 

Πιθανόν η συμφωνία της Παρασκευής να έχει προεξοφληθεί ή να μην γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ακολουθήσει η μικρή διόρθωση που μας λέει το σενάριο. Αν αντίθετα δεν έχει υπάρξει προεξόφληση ή δεν υπάρξει εμπλοκή και ακολουθήσει άνοδος με νέο υψηλό θα πρέπει να θεωρήσουμε ώς λήξη του Β στο χαμηλό της Παρασκευής 20/2 και ότι ο δρόμος για τις 10ΧΧ<1062 μονάδες έχει ανοίξει. 

ΥΓ η έντονη γραφή δείχνει ότι το νέο υψηλό είναι αναγκαία συνθήκη για τερματισμό του Β διαφορετικά ανοδική κίνηση χωρίς νέο υψηλό (884<High<913) απλά θα μας αναγκάσει να μετακινήσουμε το b  του Β δεξιότερα.