Σχόλιο 23 Απρ

23/04/2014 22:28

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Μετά από ένα ολιγοήμερο αλλά πολύ ευχάριστο διάλειμμα επανερχόμαστε στην καθημερινότητα. Ας δούμε τι συνέβη στην αγορά από το τελευταίο σχόλιο της 16ης Απρ. Όπως περιμέναμε η αγορά αντέδρασε ανοδικά και ο ΓΔ έφτασε τις 1260 μονάδες (εντός της περιοχής που είχαμε αναφέρει 1250-1287μον.) ενώ η σημερινή συνεδρίαση μας έδωσε ένα προσωρινό ή οριστικό τέλος της ανοδικής αντίδρασης. Αν πρόκειται για προσωρινό ή οριστικό τέλος θα το δούμε στη συνέχεια.

Στη μεγάλη εικόνα του ΓΔ τα σημεία που έχουν ενδιαφέρον είναι:

Αρχικά η συμπεριφορά του ΓΔ στην R1219 όπου πρέπει να διαπιστώσουμε άν αυτή η γραμμή αποτελεί στήριξη ή έχει χάσει την ισχύ της.

Κομβικό σημείο αποτελεί το σημείο τομής των Τ2 και NL2 και η S1184 (προηγούμενα χαμηλά) που βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Διάσπαση αυτού του επιπέδου θα οδηγήσει το ΓΔ στον ΑΚΜΟ200 ημερών σε πρώτη φάση και ίσως πολύ χαμηλότερα στη συνέχεια.

Ο MACD παραμένει διατηρώντας το πωλητικό σήμα ενώ ο RSI βρίσκεται εκτός υπερπουλημένων επιπέδων (39,5).

Ας εξετάσουμε και δύο βραχυπρόθεσμα σενάρια για την πορεία που θα ακολουθήσει ο ΓΔ τις επόμενες ημέρες αφήνοντας κατά μέρος την κλασική τεχνική ανάλυση και κάνοντας μιά προσέγγιση κατά Elliott. Στην προσέγγιση αυτή θα εντοπίσουμε και τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίσουμε τον τερματισμό της ανοδικής αντίδρασης προσωρινό ή οριστικό.

Στο διάγραμμα βλέπουμε όλη τη διόρθωση από 19/3 

Στο μπλέ σενάριο θεωρούμε ότι από 19/3 έχει αρχίσει ένα κύμα Α ενός διορθωτικού zig-zag οπότε αυτό το Α πρέπει να είναι πεντακυματικό επομένως η πρόσφατη κορυφή είναι το 4 του Α και θα ακολουθήσει ένα 5 που θα τελειώσει από τις 1191 μονάδες ("ως αποτυχημένο 5" στο 100% του 1Α) έως τις 1147 μονάδες (162% του 1Α).

Στο πράσινο σενάριο θεωρούμε ότι από 19/3 έχει αρχίσει ένα κύμα Α ένος πιό πολύπλοκου διορθωτικού σχηματισμού το οποίο τελείωσε στις 1184 μονάδες με 3 κύματα. Σ' αυτή την περίπτωση η ανοδική αντίδραση δεν έχει τελειώσει αφού η πρόσφατη κορυφή είναι το κύμα 1 του Β. Η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα έρθει όταν η πτωτική κίνηση τελειώσει πάνω από τις 1191 μονάδες (πιθανότερα και πάνω από τις 1204 που είναι το 75% της ανοδικής αντίδρασης) και στη συνέχεια σημειθεί νέο τοπικό υψηλό (1260 μον).

Αν και στην παρούσα φάση είναι πρώιμο να πούμε ποιό σενάριο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επαληθευθεί θα ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι το πιό πιθανό είναι το μπλέ σενάριο αφού εξετάζοντας την πορεία του ΓΔ από τον Ιούνιο του 2012 και άν η μέτρησή μας είναι σωστή περιμένουμε ένα zig-zag και όχι κάποιο άλλο διορθωτικό σχηματισμό. 

Καλό βράδυ στους φίλους αναγνώστες.