Σχόλιο 27-2-2015

01/03/2015 12:49

Μία ακόμη καθοδική συνεδρίαση ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σ' αυτή τη συνεδρίαση διασπάστηκαν οριστικά οι 898 μονάδες και η διάσπασή τους σηματοδοτεί την βραχυπρόθεσμη τάση ως αρνητική. 

Εδώ εμφανίζεται το παράδοξο ενώ χαρακτηρίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση αρνητική, η μεσοπρόθεσμη τάση να χαρακτηρίζεται θετική. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ΓΔ βρίσκεται ακόμη εντός του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού CH3 και πάνω από τους μεσοπρόθεσμους τασικούς δείκτες ΑΚΜΟ20 και 30 ημερών. Το πιό σημαντικό όμως είναι ότι σημαίνει πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο τεχνικά είναι αρκετά μεγάλες αλλά δεν μπορώ να φανταστώ την είδηση που θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς και θα δώσει αυτή την ανοδική ώθηση. Επειδή όμως σ' άυτή την ιστοσελίδα προσεγγίζουμε την αγορά καθαρά τεχνικά θα θεωρήσουμε ότι οι καλά πληροφορημένοι επενδυτές θα προεξοφλήσουν μιά είδηση που οι υπόλοιποι θα μάθουμε με καθυστέρηση μερικών ημερών. 

Στην περιοχή των 850 μονάδων βρίσκεται ένας συνδυασμός τεχνικών παραγόντων που συνηγορούν για να προκληθεί αυτή η ανοδική αντιστροφή:

1. 853 μονάδες: Εκεί βρίσκεται την Δευτέρα η γραμμή λαιμού του πρόσφατου αντιστρεπτικού σχηματισμού (ροζ γραμμή) 

2. 851 μονάδες: Εκεί βρίσκεται την Δευτέρα το κάτω όριο του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού CH3.

3. 848-850 μονάδες: Εκεί θα βρεθεί τη Δευτέρα ο ΑΚΜΟ20 που αποτελεί και την μέση γραμμή του εύρους των Bollinger bands και πολύ συχνά αποτελεί σημείο τερματισμού της καθόδου που ξεκινά από το πάνω όριο αυτής της ζώνης όπως η τρέχουσα.  

4. Επιπλέον των  παραπάνω κλασσικών τεχνικών στοιχείων στο επίπεδο των 855 μονάδων βρίσκεται και το 38,2% fibo επίπεδο υποχώρησης της πρόσφατης ανόδου (28/1-25/2).

Όλα αυτά τα στοιχεία μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ανοδική αντίδραση είναι πολύ πιθανή. Το αν αυτή η αντίδραση θα είναι καθαρά τεχνική χωρίς συνέχεια ή θα σηματοδοτήσει την συνέχεια της κίνησης προς τα πάνω θα εξαρτηθεί από την πολιτικοοικονομική επικαιρότητα.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν συμβεί και ο ΓΔ συνεχίσει καθοδικός διασπώντας όλα αυτά τα τεχνικά σημεία στήριξης, τότε θα οδηγηθεί προς τις 750  μονάδες όπου θα βρεί βραχυπρόθεσμη στήριξη.

ΥΓ1 Οι τραπεζικοί τίτλοι που πιέστηκαν σοβαρά τις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις έχουν φτάσει ή βρίσκονται πολύ κοντά στο κάτω όριο των αντίστοιχων με το CH3 του ΓΔ, μεσοπρόθεσμων ανοδικών καναλιών στα διαγράμματά τους. Αναμένεται να αντιδράσουν ανοδικά και επομένως θα επηρεάσουν ανοδικά και το ΓΔ. 

YΓ2 Η πλέον ιδανική περίπτωση θα ήταν η εμφάνιση ενός μεγάλου άσπρου κεριού δίνοντας το σχηματισμό rising three methods www.investopedia.com/terms/r/rising-three-methods.asp  

Καλή εβδομάδα και καλή άνοιξη!!!!