Σχόλιο 4-3-2015

04/03/2015 23:00

Καθοδική και η σημερινή συνεδρίαση οδήγησε το ΓΔ κάτω από τις 850 μονάδες σπάζοντας όλες τις στηρίξεις που ήταν συσσωρευμένες μεταξύ 850 και 860 μονάδων με αξιοθαύμαστη ευκολία. Τεχνικά η μεσοπρόθεσμη τάση παίρνει και αυτή καθοδική πορεία αφού η διακύμανση του ΓΔ βγήκε από το κανάλι CH3.

Αν ο σημερινός τζίρος δεν ήταν στα χθεσινά επίπεδα και βρισκόταν κοντά ή πάνω από 100 εκ, η προβλεψή μου θα ήταν πολύ σκούρα ή μάλλον πολύ κόκκινη. Ο σημερινός τζίρος δείχνει ότι η καθοδική κατεύθυνση δεν έχει αποκτήσει δυναμική (τουλάχιστον προς το παρόν) και δεν αναμένεται με τέτοιους τζίρους να δούμε μεγάλη κίνηση. Με αυτή την παρατήρηση στο μυαλό μας είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε για κοντινές και όχι πολύ μακρινές στηρίξεις. 

Το άσχημο είναι ότι τέτοιες στηρίξεις απλά δεν υπάρχουν!!! Η τελευταία είναι ο ΑΚΜΟ30 ημερών που αύριο θα βρίσκεται στις 829-831 μονάδες σε συνδυασμό με το χαμηλό της 17/2 στις 820 μονάδες και από εκεί και κάτω η κάτω bollinger band που βρίσκεται κάπου κοντά στις 770 μονάδες. Αν όμως ο ΓΔ πλησιάσει σ' αυτή την περιοχή και έχει αποκτήσει ισχυρή καθοδική δυναμική (αυξημένο τζίρο) θα είναι μάλλον αδύνατο να τον συγκρατήσει η επαφή του με την κάτω ΒΒ και θα κοιτάζει κατάματα τις 6ΧΧ μονάδες.

Το άσχημο σκηνικό αλλάζει μόνο με άμεση ανοδική επιστροφή συνοδευόμενη με αύξηση τζίρου, τουλάχιστον πάνω από τον ΑΚΜΟ20 (852-855 μον.) έως την Παρασκευή.  Επιστροφή εντός του CH3 θα οδηγήσει το ΓΔ σε τετραψήφιο νούμερο αλλά αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο.

Καλά όλα αυτά αλλά το θέμα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Θα τονίσω ακόμη μιά φορά τον μικρό (σχετικά) τζίρο που με αναγκάζει να κρατώ μερικές επιφυλάξεις. Έτσι long θέσεις που δεν έκλεισαν σήμερα με τη διάσπαση του CH3, σε τίτλους που δείχνουν ανθεκτικοί καλό θα ήταν να διατηρηθούν μέχρι τη συνάντηση του ΓΔ με τον ΑΚΜΟ30 με την προϋπόθεση ότι δεν θα δούμε καθοδικό πάρτυ.

Αν και μόνο αν ο ΓΔ ολισθήσει μέχρι τον ΑΚΜΟ30 με τέτοιο ή μικρότερο τζίρο μικρές θέσεις long  πρέπει να ανοίξουν με στοπ στην διάσπαση των 820 μονάδων.

Απαιτείται υψηλή ετοιμότητα για επαναγορά των πωληθέντων μόνο σε επιβεβαιωμένη επιστροφή πάνω από τις 860 μονάδες ενώ κάτω από τις 820 μονάδες αρχίζουν να δημιουργούνται πρϋποθέσεις για αρχικό shortάρισμα της αγοράς με μικρές θέσεις και αυστηρά στοπ. Περισσότερα βέβαια θα πούμε όταν φτάσουμε σ' αυτά τα επίπεδα.