5-3-2015

05/03/2015 21:01

Η εικόνα του ΓΔ έχει, όπως είναι φυσικό άλλωστε, πολλές ομοιότητες με την εικόνα της χώρας. Ενώ η απειλή της κατάρευσης είναι άμεσα ορατή κάτι γίνεται την τελευταία στιγμή και ή αλλάζει πορεία ή παίρνει παράταση και ανάσες.

Ήταν η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης τέτοια που να μιλήσουμε για ανατροπή του δυσάρεστου κλίματος; Όχι βέβαια σε καμία περίπτωση. Ήταν όμως τέτοια που να δημιουργήσει προσδοκίες και να μας δικαιώσει όταν χθές κρατούσαμε επιφυλάξεις για τη ζοφερή εικόνα που βλέπαμε στην οθόνη του Η/Υ μας.

Αν ο σημερινός τζίρος δεν ήταν στα χθεσινά επίπεδα και βρισκόταν κοντά ή πάνω από 100 εκ, η προβλεψή μου θα ήταν πολύ σκούρα ή μάλλον πολύ κόκκινη. Ο σημερινός τζίρος δείχνει ότι η καθοδική κατεύθυνση δεν έχει αποκτήσει δυναμική (τουλάχιστον προς το παρόν) και δεν αναμένεται με τέτοιους τζίρους να δούμε μεγάλη κίνηση. Με αυτή την παρατήρηση στο μυαλό μας είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε για κοντινές και όχι πολύ μακρινές στηρίξεις. 
 

Και πραγματικά ο ΓΔ στηρίχθηκε στον ΑΚΜΟ30 που βρισκόταν 8 μονάδες κάτω από το χαμηλό του χωρίς κάν να απειλήσει την διάσπασή του αλλά το πιό σημαντικό ήταν ότι κλέινοντας στις 857.5 μονάδες πέτυχε έστω και οριακά πάρα πολλά: 

1. Έβαλε πάλι από κάτω τον ΑΚΜΟ20 (854 μονάδες).

2. Έβαλε πάλι από κάτω την γραμμή λαιμού (856 μονάδες).

3. Δεν απομακρύνθηκε από το κάτω όριο του CH3 (22 μονάδες = 2,56%). Αν επιστρέψει εντός αυτού θα αλλάξει σημαντικά η εικόνα και η προοπτική για τη συνέχεια.

Εκτός από τα παραπάνω άνοιξε με καθοδικό χάσμα και αφού το γέμισε έκλεισε και πάνω από το μέσο του χθεσινού μαύρου σώματος δίνοντας το σχηματισμό "piercing"

www.hotcandlestick.com/directory/Bullish%20Piercing%20Line.htm

www.investopedia.com/terms/piercing-pattern.asp

Ας δούμε και το διάγραμμα

Το πρώτο βήμα έγινε και έχουμε μιά πολύ μικρής ισχύος τοπική αντιστροφή. Εδώ και μερικές ημέρες το μεγάλο πρόβλημα του ΓΔ είναι ο μικρός τζίρος. Αν αυξηθεί ο τζίρος μεταξύ 80 και 100 εκ και έχουμε μια καλή ανοδική συνεδρίαση αύριο τότε μπορούμε να συνεχίσουμε αρκετά ψηλότερα. Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα το ελάχιστο απαιτούμενο είναι ένα δεύτερο ασπρο κερί με κλείσιμο τουλάχιστον πάνω από το άνοιγμα της χθεσινής και ακόμη καλύτερα της προχθεσινής συνεδρίασης 864 μονάδες. Αν η συνεδρίαση είναι πιό αισιόδοξη δηλαδή εμφανιστεί μεγαλύτερος τζίρος (πχ >120εκ) τότε πρέπει να κλείσει πάνω από τις 880 μονάδες και το κερί της ημέρας να μην έχει μεγάλη πάνω σκιά (>1%).

Θέσεις long ανοίγουν με επιφύλαξη και πολύ ρίσκο πάνω από τις 860 μονάδες λίγο πρίν τις δημοπρασίες για την αποφυγή αιφνιδιασμού αν και πάντα υπάρχει κίνδυνος (Αύριο είναι Παρασκευή και τη Δευτέρα έχουμε Eurogroup). Αν κάποιος θέλει να ρισκάρει περισσότερο και να τοποθετηθεί νωρίς, το στόπ είναι κάτω από τον ΑΚΜΟ30 στις 830.

Θέσεις long με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας,  ανοίγουν πάνω από τις 880 μονάδες με στοπ στο  πρώτο κλείσιμο εκτός καναλιού CH3.

Σε περίπτωση που ο ΓΔ δεν κινηθεί ανοδικά για όποιες θέσεις long έχουν διατηρηθεί το στόπ βρίσκεται στις 830 μονάδες (κλείσιμο).