15-04-15

15/04/2015 21:57

Πανικός. Είναι ο μοναδικός χαρακτηρισμός που μπορεί να δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση που σε κάποια στιγμή χάθηκε εντελώς ο έλεγχος και οι πωλήσεις ήταν εντελώς τυφλές και χωρίς όριο στην τιμή αλλά ευτυχώς περιορισμένες σε όγκο

Επειδή όμως ο πανικός δεν αρμόζει σε όσους δραστηριοποιούνται στις αγορές θα προσεγγίσουμε την τεχνική εικόνα του δείκτη χωρίς όμως να παραβλέψουμε (και είναι από τις λίγες φορές που θα το κάνουμε σ' αυτή την ιστοσελίδα) την ειδησιογραφία και την ψυχολογία της αγοράς.

Από τα δύο τελευταία το μόνο που μπορούμε να κρατήσουμε, είναι ότι η αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών, αρχίζει να γίνεται βεβαιότητα ότι τίποτε θετικό δεν πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Αρνητικά δημοσιεύματα και σενάρια για τον τρόπο της χρεοκοπίας και όχι για  τον τρόπο αποφυγής της είναι το μόνο που διαβάζει κανείς στο διεθνή αλλά και εγχώριο τύπο. Από την άλλη η κυβέρνηση δεν δείχνει να ενοχλείται ιδιάιτερα από αυτή την εικόνα και συνεχίζει στην κατάσταση "νιρβάνας" στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό. Ακούμε και διαβάζουμε για "άλλες" εναλλακτικές λύσεις χωρίς όμως κάποιος να μας λέει τι περιλαμβάνουν αυτές. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ή έχουν κάτι δυνατό στο μυαλό τους που μας το κρύβουν για την κατάλληλη στιγμή ή έχουν πλέον καταλάβει ότι το αναπόφευκτο έρχεται και απλά περιμένουν. 

Μπροστά σ' αυτή την ομίχλη είναι λογικό να πανικοβάλεται μεγάλο μέρος της αγοράς. Το ποιός εκμεταλλεύεται αυτό τον πανικό και είχαμε το γύρισμα από τις 14:00 και μετά θα το δούμε στην πορεία, καλά πληροφορημένοι "γύπες" ή άρρωστοι τζογαδόροι;

Από τεχνικής πλευράς ο ΓΔ έχασε τις 754 μονάδες και επομένως η περίοδος της συσσώρευσης και χαμηλής μεταβλητότητας έλαβε τέλος. Όπως ήταν φυσικό κινήθηκε προς την κάτω Bollinger την οποία ακούμπησε και επέστρεψε ανοδικά. Επιστροφή πάνω από τις 754 μονάδες αύριο επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά ενώ μια νέα καθοδική συνεδρίαση βάζει σε δοκιμασία τις τελευταίες στηρίξεις.

Πολύ σημαντική είναι η επαφή του ΓΔ με την TL1 (Η TL1 έρχεται από το χαμηλό του Ιανουαρίου, ορίζεται με το χαμηλό του Μαρτίου και επιβεβαιώνεται με το σημερινό χαμηλό). Η TL1 δεν πρέπει να χαθεί. Κάτω από την TL1 βρίσκεται το πρόσφατο χαμηλό στις 722 μονάδες που είναι η τελευταία στήριξη που υποστηρίζει την πιθανότητα μιας ανοδικής διορθωτικής κίνησης πριν το καλοκαίρι. Κάτω από τις 722 μονάδες και ακόμη χειρότερα κάτω από τις 708 μονάδες ο ΓΔ θα επιταχύνει καθοδικά και οι επόμενες στηρίξεις βρίσκονται πολύ χαμηλά.