20-3-15

22/03/2015 12:01

Τα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες, που ήταν και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η αγορά θα αντιδρούσε ανοδικά όπως γράψαμε στο προηγούμενο σχόλιο, ήρθαν και ο ΓΔ βρέθηκε να σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών και να αγγίζει το πάνω όριο του καθοδικού καναλίου στο οποίο βρίσκεται από τα τέλη Φεβρουαρίου φτάνοντας ενδοσυνεδριακά ποσοστό ανόδου μεγαλύτερο από 4%. 

Οδηγός της αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος που τόσο πιέστηκε την προηγούμενη περίοδο με αιχμές τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ.

Στην τεχνική εικόνα δεν έχει αλλάξει όμως κάτι δραμματικά. Ο ΓΔ δεν έχει εξέλθει του καθοδικού καναλιού CH4 και πισωγύρισε ενδοσυνεδριακά μετά την τέταρτη επαφή του με το πάνω όριο αυτού. Προς το παρόν λοιπόν και αν εξαιρέσουμε την εκρηκτική αύξηση του τζίρου που δεν οφείλεται μόνο στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά και στις ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων (κλείσιμο παραγώγων, εξόδος μετοχών από δείκτες), η εικόνα μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν διαφέρει πάρα πολύ από την εικόνα μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Αυτό που χρειάζεται για να εικάσουμε την έναρξη μιας βραχυπρόθεσμης αντιστροφής είναι η έξοδος από το CH4 με τεχνική επιβεβαίωση το κλείσιμο πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης (770 μονάδες) προκειμένου να γεμίσει και το χάσμα της Τετάρτης (770=>766). 

Σ αυτή την περίπτωση η αγορά γίνεται βραχυπρόθεσμα long με πρώτο στόχο την περιοχή των ΑΚΜΟ20 και 30 ημερών, ενώ οι θέσεις short που είχαν ανοίξει στην διάσπαση του ΑΚΜΟ30 πρέπει να κλείσουν  Το στενό στόπ διακοπής ζημιών ενεργοποιείται με επανείσοδο στο CH4 και το φαρδύ με νέο χαμηλό (το είδος του στοπ εξαρτάται από το επενδυτικό προφίλ του καθενός, το μέγεθος των θέσεών του κτλ) 

Αν ο ΓΔ δεν εξέλθει του CH4 η αποψή μας για την αγορά δεν μεταβάλεται (βραχυπρόθεσμα short ή εκτός) και αναμένουμε την συμπεριφορά του ΓΔ στην περιοχή των 723 και 708 μονάδων.