Παγκόσμιο sell off και εγχώρια ελεύθερη πτώση

24/08/2015 23:21

Πριν ξανανοίξει στις 3 Αυγ η αγορά οι παράγοντές της αλλά και οι επενδυτές ανησυχούσαν μήπως το ΧΑΑ βγεί από τις αναπτυσόμενες αγορές και χαρακτηριστεί ως stand alone market δηλαδή ως ανεξάρτητη και αποκομένη αγορά από το διεθνές σύστημα των αγορών.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ξέρω αν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που δεν είμαστε μια ανεξάρτητη αγορά. Το ΧΑΑ δεν έχει εμφανώς κάποιο ιδιαίτερο λόγο για να καταρρέει κατ' αυτό τον τρόπο εκτός του παγκόσμιου sell off. Εντός του συστήματος των παγκόσμιων αγορών όσο αφορά το πρόσημο αλλά χρηματηστήριο οδηγός όσο αφορά στην κατάρρευση. Διψήφιο αρνητικό ποσοστό δεν έχει σήμερα κανένα χρηματηστήριο του κόσμου (τουλάχιστον όσο αφορά στα μεγαλύτερα). 

Στα τεχνικά στοιχεία δεν υπήρξε στήριξη στο πρόσφατο χαμηλό των 615 μονάδων που διασπάστηκε εύκολα και ο ΓΔ έπιασε την κάτω Bollinger. Μέχρι να την εγκαταλείψει και να δώσει κάποιο αξιόλογο αντιστρεπτικό σχηματισμό είναι καθαρά και έντονα πτωτικός. Αναζητώντας στηρίξεις πρέπει να ανατρέξουμε στο 2012. Την εμφάνισή του στο διάγραμμα έκανε το κάτω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού CH1 που σίγουρα αποτελεί στήριξη, δοκιμασμένη ήδη 4 φορές με επιτυχία, αλλά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα (485 μονάδες), όχι όμως τόσο μακριά ώστε να μην το λαμβάνουμε υπόψη.