Μεσοπρόθεσμη εικόνα ΓΔ Updated 13-08-2015

2015-08-13 14:06

Μετά από αρκετό καιρό και από κρίσιμες και καταιγιστικές εξελίξεις προκύπτει η ανάγκη να επικαιροποιήσουμε την μεσοπρόθεσμη εικόνα του ΓΔ.

Μετά την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, την επιβολή capital controls, την επιβολή περιορισμών στην χρηματηστηριακή αγορά και την αβεβαιότητα στην πολιτική και οικονομική σκηνή είναι αναγκαίο να δούμε ποιά από τα σενάρια που είχαν παρουσιαστεί τον Απρίλιο ισχύει ακόμη ή έχει ακυρωθεί ή ακόμη και αν υπάρχει κάποιο νέο σενάριο που μπορεί να υιοθετηθεί.

Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση των σεναρίων θα κάνουμε την γενική παραδοχή ότι από τον Μάρτιο του 14 βρισκόμαστε στο 5 καθοδικό κύμα ενός μεγάλου καθοδικού κύκλου. Το πέμπτο αυτό κύμα πρέπει να είναι γενικής μορφής πέντε κυμάτων, μορφής καθοδικής σφήνας ABCDE ή extended wave 7 ή και 9 κυμμάτων.

Σενάριο 1

Είχε ακυρωθεί τον Απρίλιο με την υποχώρηση του ΓΔ κάτω από τις 710 μονάδες και το κλείσιμο στις 704. Αφού ακυρώθηκε δεν σχολιάζεται και δεν παρουσιάζεται διαγραμματικά.

Σενάριο 2

 

Αυτό ήταν το πιο αισιόδοξο σενάριο. Το σχόλιό μου ήταν τον Απρίλιο: "Προσωπικά προς το παρόν δεν δίνω πολλές πιθανότητες να ισχύει αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω."  Ακυρώθηκε τον Ιούνιο για τον ίδιο λόγο που είχε ακυρωθεί και το σενάριο 1. Ο ΓΔ υποχώρησε κάτω από το υποτιθέμενο επίπεδο εκίννησης του κύματος 1. 

Σενάριο 3

 Στο σενάριο αυτό η καθοδική πορεία του ΓΔ δεν έχει τελειώσει αλλά έχει διακοπεί προσωρινά καθώς βρισκόμαστε σε ένα διορθωτικό 2 του 5. Το διορθωτικό αυτό κύμα δεν μπορεί να υπερβεί το υψος του κύματος 4 όπου και ακυρώνεται ενώ ο πιθανότερος στόχος ενός τέτοιου κύματος είναι περίπου στο 62% της προηγούμενης κίνησης κάπου μεταξύ 860 και 880 μονάδων. Αρκετές οι πιθανότητες επιβεβαίωσης αν και οδηγεί κοντά στα ιστορικά χαμηλά του Ιουνίου του 2012.

Σενάριο 4

Απλή παραλλαγή του προηγούμενου σεναρίου με μόνη διαφορά ότι το 5 και τελευταίο κύμα αναμένουμε να έχει τη μορφή τελικής καθοδικής σφήνας ABCDE. Λίγο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου το οποίο έχει τελικό στόχο αρκετά ψηλότερα από το προηγούμενο αφού η μορφή της σφήνας επιτρέπει την αλληλοκάλυψη των υποκυμάτων. Η κλίση των γραμμών της σφήνας που φαίνονται στο σχήμα είναι ενδεικτική, αφού δεν έχουμε ακόμη τις ακρότατες τιμές που θα τις καθορίσουν.

Σενάριο 5

Το πιθανότερο σενάριο κατά την προσωπική μου άποψη το άφησα για το τέλος. Βρισκόμαστε εντός ενός κύματος 5 με τη μορφή καθοδικής σφήνας και συγκεκριμένα στο υποκύμα D  το οποίο αναμένεται να φτάσει στις 850-860 μονάδες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα καθοδικό κύμα του οποίου το τέλος θα φτάσει σε μία από τις δύο κάτω γραμμές AC ή A'C, θα μας δώσει το σημείο Ε και θα τερματιστεί ο μακροχρόνιος καθοδικός κύκλος που ταλαιπωρεί την Ελληνική αγορά πάνω από 10 χρόνια για να περάσουμε σε μια νέα μακροχρόνια bullmarket. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι η ευθεία AC έχει ισχύ παρότι διασπάστηκε στο A', καθώς το ακρότατο σημείο Α' είναι αποτέλεσμα της ολιγοήμερης πίεσης που δημιούργησαν οι βουλευτικές εκλογές.  

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα σενάρια που παρουσιάστηκαν δεν είναι τα μόνα πιθανά ούτε έχουν την απόλυτα τέλεια μορφή που περιγράφει ο Elliott στη θεωρία του όμως υπακούουν στους βασικούς κανόνες αυτής.