Σχόλια 1-5 Φεβ

2016-02-15 09:48

Δεδομένου ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στο σενάριο που έχουμε υιοθετήσει για την κίνηση του ΓΔ σήμερα θα τον προσεγγίσουμε με όρους κλασικής τεχνικής ανάλυσης.  

Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον ΓΔ να προσεγγίζει σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και πλέον είναι αναγκασμένος στις επόμενες δύο το πολύ συνεδριάσεις να μας δείξει τις προθέσεις του. 

Σημαντική για τη συνέχεια είναι η υπέρβαση του SMA20 και της μακροχρόνιας κατερχόμενης TL1. Αν τα καταφέρει με αυτά τα πρώτα αλλά δύσκολα εμπόδια θα φτάσει στην τελική αναμέτρηση με τον SMA30 που αύριο και τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται λίγο πιό κάτω από τις 582 μονάδες και την κατερχόμενη γραμμή τάσης του Δ' τριμήνου του 2015 όπου και έχουμε τοποθετήσει το μέγιστο όριο αυτής της ανοδικής κίνησης σύμφωνα με την εκτίμησή μας.

Με τζίρους σαν το σημερινό και με την αμφιβολία και ανασφάλεια να πλημυρίζει, τουλάχιστον προς το παρόν, την αγορά, αμφιβάλλουμε αν θα πετύχει και την υπέρβαση των πρώτων εμποδίων.   

 

 

 

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή συμπεριφορά του ΓΔ που είχε προβλεφθεί στο χθεσινό σχόλιο. Η αδυναμία που δείχνει η αγορά σε συνδυασμό με την ύπαρξη των πρώτων σοβαρών αντιστάσεων έκοψαν τη φόρα του ΓΔ και οδήγησαν σε μια καθοδική συνεδρίαση χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη σηματοδότηση.

Η γενική άποψη που έχουμε για την αγορά δεν έχει μεταβληθεί. Η ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου είναι διορθωτική της καθόδου η οποία αργά ή γρήγορα θα επανέλθει στο προσκήνιο, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ακόμη παρά το αρνητικό πρόσημο. Το σημερινό ημερήσιο κερί είναι ένας "κρεμασμένος" με μικρή σχετικά σκιά. Κλείσιμο κάτω από το σημερινό χαμηλό (548,5) θα σηματοδοτήσει με μεγάλες πιθανότητες το τέλος της ανοδικής διόρθωσης από 21 Ιαν.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο ΓΔ μπορεί να ξαναδοκιμάσει την υπέρβαση των αντιστάσεων (SMA20 και TL1).

Το ελλιοτικό σενάριό μας είναι κανονικά σε ισχύ.

 

 

 

Έχουμε κάθε δικαίωμα να θεωρούμε ότι η η κίνηση του ΓΔ είχε προβλεφθεί από το σενάριό μας το οποίο συνεχίζει να μας προσφέρει τουλάχιστον προς το παρόν με ικανοποιητική ακρίβεια τα σημεία αλλαγής κατεύθυνσης του ΓΔ.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση θεωρούμε με αρκετά μεγάλες πιθανότητες ότι η ανοδική αντίδραση του Ιανουαρίου έλαβε τέλος και μαζί της και το κύμα 4(μπλε) του 3(καφέ) του 5(κόκκινο). Είναι πλέον χρήσιμο να θεωρήσουμε, αν και δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο, οτι βρισκόμαστε στο κύμα 5(μπλε) και να αναζητήσουμε τα πιθανά σημεία τερματισμού του και αντιστροφής της τάσης σε ανοδική.

Όπως φαίνεται στο γράφημα τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

1. 521-527 μονάδες. Πρόκειται για "περικομένο" 5ο κύμα μήκους 61,8% του κύματος 1. Η εκτίμησή μας είναι ότι έχει λίγες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί.

2. 505-507 μονάδες. Πρόκειται για κανονικό κύμα 5 μήκους 100% του κύματος 1. Η εκτίμησή μας είναι ότι έχει περισσότερες αλλά επίσης λίγες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλειστεί.

3. 470-474 μονάδες. Πρόκειται για κανονικό κύμα 5 μήκους 161,8% του κύματος 1. Η εκτίμησή μας είναι ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συμφωνία και με την προσέγγιση του ιστορικού χαμηλού του 2012 (471 μονάδες) για το ΓΔ.

Υπάρχουν ακόμη δύο αρκετά πιθανά σημεία που μπορεί να φτάσει το κύμα 5 ως εκτεταμμένο κύμα. Τα σημεία αυτά δεν φαίνονται στο γράφημα αφού βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα αλλά αναφέρονται εδώ καθώς προκύπτουν από τους υπολογισμούς μας και για να επιβεβαιωθούν χρειάζεται να υπάρξουν πολύ σημαντικοί λόγοι για να πιεστεί έτσι η αγορά (π.χ αρνητική αξιολόγηση, νέες εκλογές, έξοδος από τη Σέγκεν......)


4. 412-420 μονάδες. Πρόκειται για εκτεταμένο κύμα 5 μήκους 261,8% του κύματος 1. Η πιθανότητα επιβεβαίωσης δεν είναι αμελητέα αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα.

5. 335-343 μονάδες. Πρόκειται για εκτεταμένο κύμα 5 μήκους 423,8% του κύματος 1. Η πιθανότητα επιβεβαίωσης προς το παρόν είναι πολύ μικρή.

 
 
 
 
 
 
 

Όπως μας προδιαθέτει ο τίτλος του σημερινού σχολίου ο ΓΔ σταμάτησε σε ένα πολύ πονηρό σημείο που αφήνει αρκετά διαφορετικά ενδεχόμενα γαι τη συνέχεια.

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε αναφέρει ότι το τρέχον κύμα 5(μπλε) μπορεί να τερματιστεί στις 505-507 ως κανονικό κύμα μήκους 100% του κύματος 1(μπλε). Αυτή την περίπτωση αν και δεν την θεωρούσαμε απίθανη, δεν τη θεωρούσαμε όμως και την πιό πιθανή. Ο λόγος για τον οποίο οι πιθανότητες αυτης της εξέλιξης ήταν κατά την εκτίμησή μας μικρές, ήταν ότι παρότι το 5(μπλε) συμπλήρώνει σ΄αυτό το σημείο μήκος 100% του κύματος 1(μπλε) το αντίστοιχο μήκος του κύματος 3(καφέ) φτάνει μόνο το 70% περίπου του κύματος 1(καφέ). Θα περιμέναμε λοιπόν η καθοδική κίνηση άρα και το μήκος του 5(μπλέ) να συνεχιστούν και να φτάσουν στις 470-474 μονάδες και ίσως ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 455 μονάδες προκειμένου να συμπληρωθεί για το 3(καφέ) μήκος ίσο με 100% του 1(καφέ). 

Το παραπάνω είναι το βασικό σενάριο με τις περισσότερες πιθανότητες και συνεχίζεται η πορεία του ΓΔ χωρίς περιπλοκές.

Αν ο ΓΔ όμως γυρίσει ανοδικά τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά αφού δημιουργούνται δύο διαφορετικές υποθέσεις με εντελώς διαφορετική εξέλιξη για τη συνέχεια.

Υπόθεση 1:

Η ανοδική πορεία που θα ξεκινήσει από το σημερινό χαμηλό είναι διορθωτικό υποκύμα 2 του 5(μπλε). Σ' αυτή την περίπτωση το πέρας αναμένεται σε κάποιο από τα σημεία που φαίνονται στο παρακάτω γράφημα:

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 558,71 μονάδες και αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες το κύμα 5(μπλε) στο οποίο βρισκόμαστε να είναι εκτεταμένο οπότε ενεργοποιούνται και κερδίζουν πιθανότητες τα σημεία 4 και 5 του χθεσινού σχολίου για το ΓΔ (κίνηση ακόμη και μέχρι τις 335 μονάδες).

 

Υπόθεση 2:

Η ανοδική πορεία που θα ξεκινήσει από το σημερινό χαμηλό είναι διορθωτικό κύμα 4(καφέ). Σ' αυτή την περίπτωση το ανώτερο σημείο δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 557 μονάδες.

Σ΄αυτή την περίπτωση το επόμενο καθοδικό 5(καφέ) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 126 μονάδες (μηκος του 3(καφέ) οπότε το απόλυτο χαμηλό του ΓΔ εντοπίζεται στις 400-430 μονάδες.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν μας βοήθησε ιδιάιτερα το μικρό μαύρο κερί της Παρασκευής να αποσαφηνίσουμε τις διαφορετικές εκδοχές που ανοίγονται για το ΓΔ και να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη συνέχεια. Μπορεί το χαμηλό αλλά και το κλείσιμο της ημέρας να ήταν κάτω από τις 505 μονάδες αλλά δεν ήταν τόσο που να θεωρήσουμε ότι με βεβαιότητα συνεχίζουμε καθοδικά. Εκ πρώτης όψεως βέβαια ο σχηματισμός των κεριών "υπόδημα" αλλά και το μαυρο χρώμα του κεριού της Παρασκευής δίνουν προτεραιότητα στην καθοδική συνέχεια ακόμη και αν εμφανιστεί μια μικρή ανοδική προσπάθεια που δεν θα ξεπεράσει τις 519 μονάδες.

Περιμένοντας το "ξεκαθάρισμα των λογαριασμών" την ερχόμενη εβδομάδα ας δούμε και το διάγραμμα με τα εργαλεία της κλασικής τεχνικής ανάλυσης.

Με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και Παρασκευής ο ΓΔ διέσπασε ξανά καθοδικά την L1  και επιβεβαίωσε την διάσπαση με το υψηλό ημέρας της Παρασκευής. Ανησυχία προκαλεί το άνοιγμα της κάτω bollinger προς τα κάτω που δίνει περιθώριο για κίνηση κάτω από τις 500 μονάδες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό να κρατηθεί ο ΓΔ στην L2 (493 μονάδες τη Δευτέρα)

Αν από την άλλη εμφανιστεί κάποια ανοδική προσπάθεια του ΓΔ, δεν αλλάζει κάτι αν δεν υπάρξει κλείσιμο πάνω από τις 519 μονάδες όπως έχει ήδη αναφερθεί. Ακόμη όμως και αν ο ΓΔ υπερβεί τις 519 μονάδες η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα υπερβεί, τουλάχιστον με την πρώτη προσπάθεια και τον SMA20 που κατέρχεται με ταχύτητα.