Σχόλια 1 Μαρ - 19 Μαρ

2016-03-23 08:10

1/3/2016

Η πιθανότητα να τερματιστεί η τρέχουσα ανοδική κίνηση στην περιοχή 519-521 που αναφέραμε στο χθεσινό σχόλιο φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος αν και ακόμη υπολείπεται αυτής που τοποθετεί τον τερματισμό της στην L1. Οι τραπεζικές μετοχές που οδηγούσαν μέχρι σήμερα το ΓΔ δεν προχώρησαν σήμερα με τον ίδιο ρυθμό αφού 2 υποχώρησαν (ΕΤΕ,ΠΕΙΡ), 1 έμεινε αμετάβλητη (ΑΛΦΑ) και 1 συνέχισε ανοδικά κλείνοντας στο +0,71% αν και βράθηκε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει ακόμη και +13%. Επιστρατεύτηκε για ακόμη μιά φορά η ΕΕΕ (+2,41%) για να καλύψει την πίεση στις τράπεζες και να διατηρηθεί το + στο πρόσημο του ΓΔ. 

Και ενώ η αντίσταση στις 519 μονάδες διασπάστηκε έστω και οριακά στο ελλιοτικό μας σενάριο η αντίσταση στις 521 μονάδες κράτησε έστω και οριακά.

Συμπερασματικά δεν έχει αλλάξει κάτι στο βασικό μας σενάριο. Η εκτίμησή μας είναι ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση (κύμα C)  έχει προς το παρόν περισσότερες πιθανότητες να τερματιστεί στην L1. Με βάση όμως τη σημερινή εικόνα θεωρούμε πάρα πολύ πιθανή την εμφάνιση διορθωτικής κίνησης η οποία:

α.  Αν δεν διασπάσει την ανερχόμενη γραμμή τάσης θα ακολουθήσει η τελική ανοδική κίνηση που θα προσεγγίσει την L1. Εκεί θα κριθεί αν θα υπάρξει ανοδική συνέχεια προς τις 551 μονάδες ή το κύμα 4(καφέ) θα έχει τελειώσει οριστικά.

β. Αν διασπάσει καθοδικά την ανερχόμενη γραμμή τάσης τότε θα έχει κερδίσει η πιθανότητα του τερματισμού του κύματος 4(καφέ) στην περιοχή 519-521.

Αν δεν εμφανιστεί διορθωτική κίνηση και ο ΓΔ διαψεύσει την εκτίμησή μας δεν αλλάζουν οι στόχοι. Μεγάλη πιθανότητα η L1, μικρή πιθανότητα 551 μονάδες.

********************************************************************************************************************************

2/3/2016

Με ένα σερί 5 ανοδικών συνεδριάσεων και χωρίς να διορθώσει όπως μας έδειχνε η χθεσινή συνεδρίαση ο ΓΔ έφτασε στον SMA50 ημερών και στην ΤΒΒ υπερβαίνοντας οριακά την L1 και εκτόξευσε το τζίρο στα 100 εκ. Μοναδική και ισχυρή αντίσταση στη συνέχεια οι 557 μονάδες που η υπέρβασή τους δεν σημαίνει απλά την διάσπαση μιας πολύ σημαντικής αντίστασης αλλά την ανατροπή όλου του σεναρίου το οποίο ακολουθούμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο όλη η κίνηση από τις 420 μονάδες είναι ανοδικό διορθωτικό κύμα 4(καφέ) του μακροπρόθεσμου καθοδικού και έτσι το μέγιστο επίπεδο που μπορεί να φτάσει είναι οι 557 μονάδες. Μέχρι χθές τονίζαμε ότι οι περισσότερες πιθανότητες για τον τερματισμό αυτού του κύματος 4(καφέ) βρισκόταν στην L1. Σήμερα η L1  διασπάστηκε ανοδικά αλλά το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το ΓΔ οριακά ψηλότερα. έτσι άνοιξε το παράθυρο να επιτύχει ακόμη και τον τελικό του στόχο στις 551 μονάδες από τον οποίο το σημερινό υψηλό βρέθηκε μόλις 8 μονάδες χαμηλότερα.

Συμπερασματικά θα επιμείνουμε στην επιβεβαίωση του βασικού μας σεναρίου που θέλει την ανοδική κίνηση να τερματίζεται είτε στο σημερινό υψηλό ή στις 551 μονάδες αν ακολουθήσει ακόμη μιά ανοδική συνεδρίαση και σε καμία περίπτωση πάνω από τις 557 μονάδες. Από εδώ ή λίγο παραπάνω, λοιπόν, αναμένουμε την επαναφορά της καθοδικής τάσης και την έναρξη του κύματος 5(καφέ) που θα αποτελέσει και το τελευταίο καθοδικό κύμα της ελληνικής αγοράς. Το πού θα φτάσει και το άν θα δώσει νέα χαμηλά θα το δούμε στις αμέσως επόμενες ημέρες και αφού επιβεβαιωθεί το σενάριό μας που προβλέπει και την εμφάνισή του.   

***********************************************************************************************************************************************

3/3/2016

Με 6η ανοδική και μάλιστα δυνατή ανοδική συνεδρίαση συνέχισε ο ΓΔ σπάζοντας την μία αντίσταση μετά την άλλη. Η εικόνα σύμφωνα με την κλασσική τεχνική ανάλυση είναι σαφώς έντονα ανοδική με SMA50 και  TBB να αποτελούν παρελθόν και μοναδική αντίσταση πριν αλλάξει εντελώς η τεχνική εικόνα τις 557 μονάδες. Αν διασπαστεί και αυτή η αντίσταση δεν υπάρχει πλέον κάποια σοβαρή αντίσταση μέχρι τον SMA100 που βρίσκεται στις 598 μονάδες.

Ιδιάιτερα αισιόδοξη λοιπόν η εικόνα της αγοράς......... Όμως..................

Το ότι ο ΓΔ μπορεί να φτάσει ώς τις 551 μονάδες το γνωρίζαμε από τις 25/2 όταν εξετάζαμε τον τερματισμό του κύματος b(μπλε) αν και θεωρούσαμε πιθανότερο στόχο τις 535-540 μονάδες www.greenbull.gr/news/ena-mikro-alla-simantiko-vima-entos-schedioy/

Το ότι ο ΓΔ έφτασε στις 551 μονάδες δεν είναι λοιπόν κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να αποδεχτούμε ότι η ταλαιπωρία για την ελληνική αγορά έχει τελειώσει οριστικά. Αντίθετα προς το παρόν επιβεβαιώνει το ελλιοτικό σενάριο που έχουμε υιοθετήσει και που μας προετοιμάζει για αντιστροφή της τάσης από κάπου εδώ και οπωσδήποτε κάτω από τις 557 μονάδες με την έναρξη του κύματος 5(καφέ).

Βρισκόμαστε λοιπόν, στο οριακό σημείο που θα πρέπει ανάλογα με την εξέλιξη ή να ακυρώσουμε το σενάριο που μας οδηγεί μέχρι σήμερα με ακρίβεια στις αντιστροφές της τάσης και να ψάχνουμε για μια εναλλακτική ελλιοτική προσέγγιση ή να το επιβεβαιώσουμε για ακόμη μια φορά και να αρχίσουμε να υπολογίζουμε τους στόχους της νέας καθοδικής τάσης που θα φέρει η έναρξη του 5(καφέ).

Ας δούμε μια συνολική εικόνα του σεναρίου μας που ζεί όσο ο ΓΔ δεν υπερβαίνει τις 557 μονάδες.

**********************************************************************************************************************************************************
6/3/2016
 

Ένα δεκάλεπτο στη συνεδρίαση της Παρασκευής έφτασε για να μας μπερδέψει τόσο πολύ ώστε να μην μπορούμε να εικάσουμε απολύτως τίποτε για τη συνέχεια και να πρέπει να περιμένουμε την συνεδρίαση της Δευτέρας για να αποφανθούμε για την προοπτική της αγοράς.

Το δεκάλεπτο 15:30 έως 15:40 ήταν αυτό που έδωσε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα αμφισβήτησης στο σενάριο που έχουμε υιοθετήσει και ακολουθούμε μέχρι σήμερα. Ενδοσυνεδριακά και με συνολικό τζίρο 2,5 εκ € ο ΓΔ ξεπέρασε τις 557,630 μονάδες επιτυγχάνοντας υψηλό ημέρας στις 560,480 μονάδες. Η υπέρβαση αυτή ακυρώνει την μέτρησή μας και έτσι ακυρώνει και το σενάριό μας σύμφωνα με το γράμμα της θεωρίας του elliott. 

Αμέσως γενήθηκε το ερώτημα αν αυτή η ολιγόωρη διάσπαση είναι αρκετή για να ακυρώσει ένα σενάριο που μέχρι σήμερα με ακρίβεια μας έχει δώσει τα σημεία αντιστροφής του ΓΔ. Ο ίδιος ο Elliott αποκλείει την είσοδο του κύματος 4 στην περιοχή του κύματος 1 αφήνοντας όμως ένα παράθυρο για μια ενδοσυνεδριακή ή ημερήσια επικάλυψη, για τις αγορές όπου υπάρχει μόχλευση. 

  

Το παραπάνω απόσπασμα στην ελληνική έκδοση του βιβλίου με τίτλο "Η αρχή του κύματος" βρίσκεται στη σελίδα 31. 

Έτσι λοιπόν θα περιμένουμε ένα κλείσιμο πάνω από 557,630 μονάδες που θα είναι και το τελικό σήμα για να απορρίψουμε το τρέχον ελλιοτικό μας  σενάριο και να υιοθετήσουμε μια άλλη αρίθμηση που μέχρι χθές θεωρούσαμε πολύ λιγότερο πιθανή.

Το τρέχον σενάριο που φαίνεται στο  παραπάνω διάγραμμα για να ισχύει και αύριο θα πρέπει οποσδήποτε το κλείσιμο να είναι κάτω από τις 557,630  μονάδες. Έτσι όμως όπως έχει εξελιχθεί η πορεία του ΓΔ θα επιβεβαιωθεί η ισχύς του μόνο αν ακολουθήσει καθοδική κίνηση που θα δώσει κλείσιμο κάτω από 500,66 μονάδες. Κάθε κίνηση ανοδική ή καθοδική που δεν θα δίνει κλείσιμο έξω από τα όρια 500,66-557,630 θα περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη μπερδεμένη εικόνα που έχουμε για το ΓΔ. 

Αν τελικά παραμείνει σε ισχύ το τρέχον σενάριο, οπότε έχει τελειώσει το κύμα 4(καφέ) και θα αρχίσει το κύμα 5(καφέ) τότε οι τιμές στόχοι για το ΓΔ βρίσκονται στις 451 μονάδες (ολοκλήρωση περικομένου 5(καφέ)) , μεταξύ 387-410 μονάδων (ολοκλήρωση κανονικού μήκους 5(καφέ) και φτάνουν μέχρι και τις 210-240 μονάδες στην περίπτωση εκτεταμμένου κύματος 5(καφέ).

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ενεργοποίησε και μια εναλλακτική αρίθμηση που ακόμη και τώρα θεωρούμε λιγότερο πιθανή από  την παραπάνω αλλά θα πρέπει να την παρουσιάσουμε αφού αν ακυρωθεί το παραπάνω σενάριο είναι η αμέσως πιθανότερη.

Σύμφωνα με αυτή την αρίθμηση που παρουσιάζει αρκετές μορφολογικές αδυναμίες αλλά είναι σύμφωνη με τους βασικούς κανόνες της θεωρίας του elliott, το κύμα 5(καφέ) και μαζί του το 5(κόκκινο) έχουν ολοκληρωθεί στο χαμηλό των 420 μονάδων. Έκτοτε βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός νέου ανοδικού κύκλου του οποίο το κύμα 1(πράσινο) βρίσκεται σε εξέλιξη και από αυτό έχουν ολοκληρωθεί τα 1 και 2(μπλε) και βρίσκεται σε εξέλιξη το 3(μπλε). Οι τιμές στόχοι για το 3(μπλε) βρίσκονται στις 552-603 και 684 μονάδες. Το σενάριο αυτό ακυρώνεται με την εφαρμογή του ίδιου κανόνα της θεωρίας του elliott δηλαδή την απαγόρευση εισόδου του κύματος 4 στην περιοχή τιμών του κύματος 1 άρα με κλείσιμο κάτω από 500,66 μονάδες.

Επομένως όσον αφορά την ελλιοτική προσέγγιση του ΓΔ μόνο κλείσιμο έξω από την ζώνη 500,66 - 557,63 μπορεί να μας δώσει επαρκή σηματοδότηση για να καταρτίσουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

 

Όσον αφορά την κλασική τεχνική ανάλυση τα χαρακτηριστηκά της κίνηση του ΓΔ δείχνουν αδυναμία υπέρβασης της βασικής αντίστασης στις 557 μονάδες με ολιγόλεπτη δοκιμή της  και επιστροφή χαμηλότερα. 

Αν και το ημερήσιο κερί είναι ένας "μακρυπόδαρος" (doji με μεγάλες σκιές) που ενδημεί σε κορυφές και επιβεβαιώνεται με κλείσιμο κάτω από το χαμηλό του (538 μονάδες) αντιστρέφοντας την βραχυπρόθεσμη τάση σε καθοδική, οποιαδήποτε υποχώρηση μέχρι την ανερχόμενη που αύριο βρίσκεται στις 516 μονάδες είναι ανώδυνη και δεν χαλάει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση.

Συμπερασματικά: Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ακολουθήσει καθοδική κίνηση στο ΓΔ. Αν αυτή θα είναι διόρθωση της ανόδου οπότε θα επανέλθει σύντομα η ανοδική τάση ή αν πρόκειται για έναρξη νέας μεσοπρόθεσμης καθοδικής τάσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα. Αν όμως ο ΓΔ δεν διορθώσει αύριο και υπερβεί την αντίσταση στις 557,63 μονάδες (κλείσιμο) τότε όποια καθοδική κίνηση από όποιο ύψος  και αν έρθει θα είναι κατά 99% διόρθωση. 

*****************************************************************************************************************************************************

7/3/2016

Με το σημερινό κλείσιμο ο ΓΔ μας έδωσε σαφή απάντηση στο δίλημα που υπήρχε σχετικά με την ισχύ του σεναρίου που είχαμε υιοθετήσει και ακολουθούσαμε ως πιθανότερο μέχρι σήμερα. Ο ΓΔ μας δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτό το σενάριο απλά δεν ισχύει.

Η είσοδος στην περιοχή του κύματος 1 από το κύμα 4 και το κλείσιμο πάνω από τις 557,630 όσο οριακό και να είναι δεν αφήνει αμφιβολίες και οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τη θεώρησή μας και το σχεδιασμό μας.

Επειδή όμως ο 25άρης δεν έχει ακυρώσει την αντίστοιχη αρίθμηση δεν μπορούμε ακόμη να υιοθετήσουμε ως πιθανότερο το εναλλακτικό ελλιοτικό σενάριο που παρουσιάσαμε στο χθεσινό μας σχόλιο και φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Για τον 25άρη δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να οδηγηθεί σε νέο χαμηλό και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι να γίνει αυτό να αναπτύξουμε και ακόμη ένα εναλλακτικό ελλιοτικό σενάριο που υποστηρίζει αυτή την πιθανότητα και για το ΓΔ. 

Στο σενάριο αυτό αλλάζουμε την αρίθμησή μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο ΓΔ να βρίσκεται στο κύμα 4(καφέ) του 5(κόκκινο) το οποίο έχει εισέλθει μέν εντός της περιοχής του κύματος 1(καφέ) αλλά το κύμα 5(κόκκινο) είναι της μορφής τελικής σφήνας και έτσι επιτρέπεται αυτή η επικάλυψη των κυμάτων (pattern 3-3-3-3-3) thepatternsite.com/EWDiagTriangle.html . Το σενάριο αυτό φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο ο ΓΔ έχει περιθώριο να φτάσει ακόμη πιο ψηλά πριν γυρίσει καθοδικά για να ολοκληρώσει το τελικό 5(καφέ) που μπορεί να δώσει και νέο χαμηλό. (η κλίση της ευθείας που διέρχεται από το 2(καφέ) και βρίσκεται αυριο στις 593 μονάδες μπορεί να μεταβληθεί).

Με βάση τα παραπάνω όσο ο 25άρης διατηρεί τις πιθανότητες για νέο χαμηλό είμαστε υποχρεωμένοι να προσεγγίζουμε το ΓΔ με επιφυλακτικότητα και είναι προτιμότερο μέχρι να ξεκαθαρίσει η ορθή ελλιοτική προσέγγιση να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην κλασική τεχνική ανάλυση.

Η κλασική εικόνα του ΓΔ δηλώνει σαφώς ότι η ανοδική τάση είναι εδραιωμένη και η πλησιέστερη σοβαρή αντίσταση είναι ο SMA100 που βρίσκεται μεταξύ 590-600 μονάδων. Η ανοδική αυτή τάση κλονίζεται μόνο στην περίπτωση που διασπαστεί καθοδικά η ανερχόμενη L1 που είναι και το κυλιόμενο στοπ για τις long θέσεις.Οποιαδήποτε καθοδική κίνηση όποτε και αν αυτή εμφανιστεί αν δεν διασπάσει την L1 είναι ευκαιρία εισόδου τουλάχιστον μέχρι να συναντήσει ο ΓΔ τον SMA100.

***********************************************************************************************************************************

8/3/2016

Με δεδομένο ότι στα ελλιοτικά σενάρια που αναφέρθηκαν στο χθεσινό σχόλιο δεν προστέθηκε κάποιο νέο στοιχείο στο σημερινό σχόλιο θα αναφερθούμε μόνο στην κλασσική τεχνική εικόνα του ΓΔ.

Η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε ένα ημερήσιο κερί στο διάγραμμα του ΓΔ που εκτός από ενδεικτικό της κόπωσης της αγοραστικής δύναμης δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ενός βραχυπρόθεσμου καθοδικού σχηματισμού "βραδυνό αστέρι" με μοναδική προϋπόθεση το αυριανό κλέισιμο να είναι κάτω από 554 μονάδες. www.thepatternsite.com/EveningStar.html

Ακόμη και αν εμφανιστεί όμως αυτός ο αντιστρεπτικός σχηματισμός για να σηματοδοτήσει ο ΓΔ κάτι παραπάνω από μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση θα πρέπει να διασπαστεί καθοδικα η Τ1 που αύριο βρίσκεται στις 526 μονάδες και λογικά δεν κινδυνεύει άμεσα με διάσπαση.

Σημαντική μεσοπρόθεσμη στήριξη πέρα από την Τ1 ο SMA50 (534-535) και αντίσταση ο SMA100 (593-594). 

**********************************************************************************************************************************************************

9/3/2016

 

Η αναμενόμενη υποχώρηση εμφανίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση και ολοκλήρωσε και τον πιθανολογούμενο αντιστρεπτικό σχηματισμό "βραδυνό αστέρι" για τον οποίο αναφέραμε στο χθεσινό σχόλιο.

Ο στόχος για την διαμορφούμενη βραχυπρόθεσμη καθοδική τάση είναι η προσέγγιση της Τ1 και του SMA50 που αύριο θα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο (532-534 μονάδες). Η συμπεριφορά του ΓΔ αν προσεγγίσει το σημείο αυτό θα καθορίσει και την μεσοπρόθεσμη μετέπειτα πορεία του.

Αξίζει να αναφερθούμε για το τί μπορούμε να περιμένουμε στα δύο ελλιοτικά σενάρια που έχουμε καταρτίσει και βρίσκονται σε ισχύ.

Το πράσινο σενάριο που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου με ιστορικό χαμηλό στις 420 βρίσκεται στο κύμα 3. Αν η σημερινή υποχώρηση είναι η έναρξη του κύματος 4, αναμμένουμε με βάση την αρχή της εναλλαγής του έλλιοτ, μια διαφορετική μορφή διόρθωσης από αυτή του κύματος 2 που ήταν ένα τυπικό zig-zag. Μια ιδανική μορφή διόρθωσης θα ήταν ένα τρίγωνο όπως στο παρακάτω σχήμα.

Ο ΓΔ δεν πρέπει να χάσει την Τ1. Στη συνέχεια θα αντιδράσει ανοδικά χωρίς διάρκεια αφού θα αντιστραφεί και πάλι δοκιμάζοντας ξανά την Τ1. Στη συνέχεια θα διασπάσει την πάνω γραμμή του τριγώνου και θα επιβεβαιώσει το πέρας της διόρθωσης διασπώντας ανοδικά τις 573 μονάδες και θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη του ανοδικού κύματος 5. ( Η κλίση της πάνω γραμμής του τριγώνου μπορεί να είναι από κατερχόμενη όπως στο σχήμα έως και ελαφρά ανερχόμενη).

Στο κόκκινο σενάριο, αν έχει τελειώσει σήμερα το κύμα 3, έχει ολοκληρωθεί το τρέχον ανοδικό σκέλος οπότε αναμένεται μια νέα τρικυματική υποχώρηση ίσως και προς νέο χαμηλό για το ΓΔ. Η πρώτη ένδειξη για κάτι τέτοιο θα είναι η καθοδική διάσπαση της Τ1 αλλά η τελική επιβεβαίωση θα δοθεί πολύ χαμηλότερα με την καθοδική διάσπαση σε κλείσιμο των 500,66 μονάδων.

Οποιαδήποτε ενδιάμεση εξέλιξη θα δημιουργήσει νέες αμφιβολίες  για την ισχύ των σεναρίων και μεγάλη αβεβαιότητα για τη συνέχεια.

Συμπερασματικά η long προοπτική διατηρείται ανέπαφη στο ΓΔ όσο βρίσκεται πάνω από την Τ1. Η καθοδική διάσπασή της θα φέρει σύννεφα αβεβαιότητας και αρνητικής ψυχολογίας στην αγορά που πιθανόν να τον οδηγήσουν πολύ χαμηλότερα.

*******************************************************************************************************************************************

10/3/2016

Ακύρωσε τον καθοδικό σχηματισμό με το κερί της σημερινής συνεδρίασης ο ΓΔ αλλά δεν ξέφυγε από τα όρια της διορθωτικής φάσης στην οποία βρίσκεται, παρά το γεγονός οτι πέτυχε νέο υψηλό κλείσιμο. Όσο παραμένει κάτω από τις 573 μονάδες είναι πιθανή κάθε κίνηση (ανοδική ή καθοδική) μεταξύ των ορίων Τ1 - 573 μονάδες. Η Τ1 θα βρίσκεται αύριο στις 538 μονάδες. Έξοδος από τα όρια αυτά θα σηματοδοτήσει την συνέχεια ανάλογα με την κατεύθυνση της εξόδου.

Η γενική μας εκτίμηση είναι ότι ο ΓΔ διατηρεί την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση όσο βρίσκεται πάνω από την Τ1 που αποτελεί και το στοπ εξόδου.

***********************************************************************************************************************************************

12/3/2016

 

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία σημειώθηκε νέο υψηλό κλείσιμο από την άλλη επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι μόλις ο ΓΔ πλησιάζει τις 570 μονάδες εμφανίζονται πωλητές με τόση δύναμη που να γυρίζουν την αγορά. Ο ΓΔ βρίσκεται βραχυπρόθεσμα σε ανάπαυλα/διόρθωση παρά το νέο υψηλό κλέισιμο αφού δεν έχει καταφέρει να υπερβεί το υψηλό των 573 μονάδων και αυτή τη φορά σταμάτησε χαμηλότερα.

Μεσοπρόθεσμα βέβαια όσο βρίσκεται πάνω από την Τ1 (544) δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για τους έχοντες long θέσεις και μπορούν να περιμένουν την προσέγγιση του SMA100 (590 μονάδες).

Η φάση αυτή της ανάπαυλας/διόρθωσης έχει μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά

Μπορεί να εξελιχθέι σε μια ήπια ανάπαυλα τριγώνου που θα τελειώσει οριστικά με την υπέρβαση των 573 μονάδων χωρίς πριν να έχει υποχωρήσει κάτω από τις 547 μονάδες.

Μπορεί να εξελιχθεί σε μια ήπια ανάπαυλα/διόρθωση χωρίς να χάσει την Τ1 ή να δημιουργήσει σχηματισμό "σημαίας" με κίνηση εντός του φουξ πλαισίου πριν συνεχίσει ανοδικά.

Μπορεί όμως και να προχωρήσει σε βαθιά διόρθωση χάνοντας όλες τις στηρίξεις και υποχωρώντας προς την περιοχή των 510-520 μονάδων έχοντας ώς τελευταίο επίπεδο στήριξης τις 500,63 μονάδες που αν δεν χαθεί μπορεί να ισχύει το παρακάτω σενάριο και ο ΓΔ να βρίσκεται σε κύμα 4. 

Δεν μπορεί να αποκλειστεί βέβαια να ισχύει και το δυσμενές σενάριο που επιβεβαιώνεται με υποχώρηση κάτω από 500,63 μονάδες που θέλει τον ΓΔ να μην έχει τελειώσει την μακροπρόθεσμη καθοδική του κίνηση και η όποια καθοδική κίνηση να είναι κύμα 5(καφέ) του 5(κόκκινο) καθοδικό που μπορεί να δώσει μέχρι και νέο χαμηλό.

***********************************************************************************************************************

15/3/2016

Έχει εξαντλησει όλα τα όρια που έχουμε θέσει ο ΓΔ με την εκρηκτική άνοδο κυρίως αλλά όχι μόνο των τραπεζικών μετοχών. Η μία μετά την άλλη οι αντιστάσεις διασπόνται ανοδικά. Μέχρι εδώ οφείλουμε να παραδεχτούμε οτι δεν περιμέναμε να φτάσει απνευστί ο ΓΔ αλλά δεν το αποκλείσαμε ποτέ. Όμως ο SMA100 θεωρούμε ότι είναι το τελικό σημείο αντιστροφής και η παραμονή πάνω από δύο συνεδριάσεις πάνω από αυτόν που θα σημάνει ανοδική συνέχεια θα μας βγάλει πραγματικά εκτός των πιό αισιόδοξων πλάνων και σεναρίων που έχουμε καταρτίσει εντός του 2016 και θα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε απλά την τάση χωρίς τιμή στόχο.

Για αύριο αλλά και για τις επόμενες συνεδριάσεις αν και περιμένουμε κάποια υποχώρηση υπό την πίεση του SMA100, η μόνη στήριξη που θεωρούμε ότι αν διασπαστεί καθοδικά πραγματικά θα κλονίσει την άνοδική τάση είναι η Τ1 (549 αύριο) που αποτελεί και το στόπ εξόδου μας. Μέχρι τότε απολαύστε την άνοδο. 

*******************************************************************************************************************************************

16/3/2016

 

Η σημερινή συνεδρίαση έφερε μια αναμενόμενη υποχώρηση χωρίς όμως να σηματοδοτήσει ο ΓΔ προς κάποια κατεύθυνση.

Βασική αντίσταση αποτελεί ο SMA100 (587-588)  και βασική στήριξη η Τ1 (555). Η διάσπαση αυτών των σημείων θα δόσει και κατευθυνση για την μεσοπρόθεσμη συνέχεια.

Στη βραχυπρόθεσμη προοπτική η υπέρβαση των 580 μονάδων σε πρώτη φάση και των 581,5 μονάδων στη συνέχεια σηματοδοτεί ανοδική συνέχεια προς τον SMA100 ενώ η καθοδική διάσπαση των 564,65 μονάδων (κλείσιμο) ολοκληρώνει αντιστρεπτικό σχηματισμό με στόχο την Τ1.

Αξιο προσοχής στοιχείο η επικείμενη σηματοδότηση Golden cross (υπέρβαση του SMA50 από τον SMA20) που είναι επιβεβαίωση της τρέχουσας ανοδικής τάσης.  

***********************************************************************************************************************************

17/3/2016

Περισότερες από μια συνεχόμενες καθοδικές ημέρες είχαμε να δούμε από τα μέσα του προηγούμενου μήνα πριν αρχίσει η ανοδική κίνηση. Ενδεικτικό σημάδι της διορθωτικής κίνησης που εξελίσεται και προς το παρόν έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

Η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση κλονίζεται μόνο αν διασπαστεί η ανερχόμενη Τ1 που πλέον βρίσκεται κοντά στο ΓΔ (561) και αύριο θα αποτελέσει σοβαρή στήριξη που η τυχόν διάσπασή της θα στείλει το ΓΔ να δοκιμάσει την στήριξη των SMA20,50 ημερών.

Από την άλλη πλευρά η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση επανέρχεται και σηματοδοτεί τη λήξη της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης με την υπέρβαση των 584 μονάδων και του SMA100.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το ποιά πλευρά θα διασπαστεί πρώτη. 

***************************************************************************************************************************************

19/3/2016

 

Το έντονα καθοδικό κλείσιμο του ΓΔ στις δημοπρασίες της Παρασκευής είναι αποτέλεσμα του πολυδιαφημισμένου rebalancing, της προεξόφλησης της επιτυχίας μιας αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας συμφωνίας για το μεταναστευτικό ζήτημα ή της προεξόφλησης της διαφαινόμενης αποτυχίας και αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση ή και των τριών;

Ποιός μπορεί να δώσει μια σίγουρη απάντηση ώστε να μπορεί να πιθανολογήσει και για την συνέχεια στην αγορά;

Χωρίς να αγνοούμε τα γεγονότα δεν θα αφήσουμε να επηρεάσουν την εκτίμησή μας για την αγορά με βάση τα τεχνικά της στοιχέια και μόνο.

Τρίτη συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση την Παρασκευή με το ΓΔ να πετυχαίνει μια πολύ σημαντική καθοδική διάσπαση. Η Τ1 είναι πλέον παρελθόν ώς στήριξη και ο ΓΔ είναι και επίσημα τουλάχιστον σε διόρθωση αν όχι στην έναρξη μιας νέας καθοδικής τάσης που θα τον οδηγήσει σε νέο χαμηλό. Δυστυχώς είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε με καλές πιθανότητες κάποιο από τα δύο οπότε προς το παρόν θεωρούμε ότι οι πιθανότητες είναι 50%-50%. 

Η Τ1 τη Δευτέρα θα βρίσκεται στις 565 μονάδες και μόνο μια δυνατή επιστροφή του ΓΔ πάνω από αυτό το σημείο μπορεί να ακυρώσει την καθοδική της διάσπαση και πιθανόν να τελειώσει τη διόρθωση. Κάτι τέτοιο δεν το θεωρούμε πιθανό να συμβεί.

Επομένως η συνέχεια της καθόδου είναι μονόδρομος θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει. Εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα η απάντηση είναι αρνητική. 

Στο διάγραμμα φαίνεται μια όχι προς το παρόν  ισχυρή στήριξη στις 547 μονάδες η οποία όμως αφού δεν διασπάστηκε την Παρασκευή, μπορεί να ενισχυθεί με μια δεύτερη επαφή και ένα απλό ανοδικό γύρισμα του ΓΔ της τάξης ακόμη και του 0,5-1%. Έτσι θα μπορέσουμε να υποθέσουμε οτι η γραμμή στις 547 μονάδες είναι γραμμή λαιμού ενός υπό κατασκευή σχηματισμού ΩΚΩ για την ολοκλήρωση του οποίου υπολείπεται ο δεξιός όμως που μπορεί να φτάσει περίπου όπου έφτασε ο αριστερός (570-575 μονάδες). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε λοιπόν μια ανοδική επιβεβαίωση της καθοδικής διάσπασης της Τ1 που θα βρίσκεται σ' αυτά τα επίπεδα τις επόμενες δύο ημέρες, με μια προσέγγισή της και αδυναμία του ΓΔ να την υπερβεί. Η κίνηση αυτή θα είναι φαινομενικά κόντρα στην αρνητική ειδησιογραφία αλλά στην πραγματικότητα θα είναι μια προσωρινή τεχνική επιβεβαίωση των διαφαινόμενων αρνητικών εξελίξεων και τίποτε παραπάνω.

Από την άλλη αν ο ΓΔ συνεχίσει τη βουτιά του και διασπάσει την στήριξη στις 547 μονάδες θα ψάξει στηρίξεις στους SMA20,50,30 με τη σειρά που αναφέρθηκαν με πρώτο τον SMA20 που τη δευτέρα θα βρίσκεται στις 536-538 μονάδες.

Συμπερασματικά ο ΓΔ βρίσκεται και επίσημα σε διόρθωση. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τονίζαμε ότι η προσέγγιση του ΓΔ στην περιοχή του SMA100 ήταν και ο τελικός ανοδικός στόχος του ΓΔ στην παρούσα φάση και ότι η διόρθωση ήταν επικείμενη (σχόλιο την ημέρα που ο ΓΔ πετύχαινε νέο υψηλό www.greenbull.gr/news/synechizei-anodika-mechri-poy/ ). 

Σημ. Δεν παρουσιάζονται σκοπίμως τα ελλιοτικά σενάρια (θετικό και αρνητικό) καθώς μέχρι τώρα επιβεβαιώνονται και τα δύο, οπότε δεν έχει προς το παρόν αξία η ανάλυσή τους. Όταν ο ΓΔ θα προσεγγίζει σε τιμή που θα οριοθετεί τα υπόψη σενάρια θα παρουσιαστούν επικαιροποιημένα.