Σχόλια 18-22 Ιαν

2016-01-27 16:19

Έχασε ο ΓΔ τις 557 μονάδες χωρίς δεύτερες σκέψεις με ένα πρωινό πτωτικό χάσμα. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια για την τρέχουσα τάση. ¨οπως είχαμε ήδη αναφέρει αν ο ΓΔ έσωζε την παρτίδα θα την έσωζε μέσω του τραπεζικού κλάδου. Δεν αντέδρασαν οι τράπεζες αλλά αντίθετα κατέρευσαν όπως και το υπόλοιπο ταμπλώ.

Δεν υπάρχουν στηρίξεις μέχρι τις 471 μονάδες που βρίσκεται το ιστορικό χαμηλό οπότε δεν μπορούμε να πιθανολογήσουμε για πιθανά σημεία ανοδικής αντίδρασης. 

Θα ψάχνουμε καθημερινά τις συνθήκες που θα μας δώσουν ένα αντιστρεπτικό σχηματισμό που θα οδηγήσει σε πιθανή ανοδική αντίδραση. Το σημερινό κερί σε συνδυασμό με το χάσμα για να δώσουν βραχυπρόθεσμο αντιστρεπτικό σχηματισμό χρειάζονται κλείσιμο πάνω από 565 μονάδες κάτι που είναι σχετικά δύσκολο να συμβεί (+4,05%) αλλά όχι ακατόρθωτο υπό την προϋπόθεση που έχουμε θέσει για θετική κίνηση των τραπεζών.

 

 

 

Μπορεί να μην μας έδωσε κλείσιμο πάνω από 565 μονάδες που επιζητούσαμε στο χθεσινό σχόλιο όμως μας έδωσε ένα διαφορετικό  τοπικού χαρακτήρα αντιστρεπτικό σχηματισμό   "τασούκι" και την υπέρβαση έστω και οριακά των 557 μονάδων.

δεν θα αναφερθούμε στη μεσοπρόθεσμη τάση που δεν έχει γίνει κάτι για να αλλάξει από καθοδική αλλά στην βραχυπρόθεσμη που συγκεντρώνει αρκετά στοιχεία για να δώσει μια ανοδική αντίδραση.

Πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι το ημερήσιο κερί "τασούκι". Ο σχηματισμός αυτός εμφανίζεται σχετικά συχνά στο ΓΔ σε τοπικές αντιστροφές. Αυτό που έχει αξία είναι ότι είναι σχηματισμός σχετικά μεγάλης ευστοχίας και μεταφέρει την τάση που δημιουργεί , στην περίπτωσή μας την ανοδική, σε ποσοστό 80%,74% και 54% την 1η,3η και 5η ημέρα μετά την εμφάνισή του αντίστοιχα. Η ερμηνεία των παραπάνω πιθανοτήτων είναι ότι το αυριανό κλείσιμο θα είναι με πιθανότητα 80%, υψηλότερο από  το σημερινό και αντίστοιχα το κλείσιμο της Παρασκευής με πιθανότητα 74% και της ερχόμενης Τρίτης κατά 54% υψηλότερο από το σημερινό χωρίς να προσδιορίζεται ποσοστιαίος στόχος για την τιμή.  (Από τα ποσοστά είναι εμφανής ο βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας της δημιουργούμενης  τάσης αφού 5 ημέρες μετά  οι πιθανότητες βρίσκονται στα όρια του τυχαίου 54/46).

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η οριάκη υπέρβαση των 557 μονάδων που δείχνει διάθεση αντίδρασης από το ΓΔ.

Υπάρχει βέβαια και ένα αρνητικό στοιχείο για τη συνέχεια του ΓΔ. Η μη συμμετοχή των τραπεζικών τίτλων δεν πρόκειται να αφήσει το ΓΔ να πάει ψηλά. Η στάθμισή τους είναι μεγάλη, δεν έχει καμιά σχέση με αυτή προ των ΑΜΚ και αν δεν πάρουν τη "σκυτάλη της ανόδου"  οι τράπεζες αύριο δεν φαίνεται να υπάρχει ανοδική συνέχεια.

Αντιστάσεις 565,573,582 μονάδες. Στηρίξεις 557,543,532 μονάδες.   

 

 

 

Πολύ επιθετική η καθοδική συνέχεια στο ΓΔ, ο οποίος συνεχίζει χωρίς εμφανείς στηρίξεις αλλά και με όποια προσπάθεια αντίδρασης εμφανίζεται να τελειώνει αμέσως με την ιδιαίτερη συμβολή του τραπεζικού κλάδου που καταρρέει.

Τεχνικά δεν υπάρχει κάτι να πούμε. Παρά τις καλές πιθανότητες που είχε ο χθεσινός βραχυπρόθεσμος σχηματισμός, όχι μόνο δεν βοήθησε ο τραπεζικός κλάδος αλλά κατέρευσε μην αφήνοντας καμία πιθανότητα και στο υπόλοιπο ταμπλώ να κάνει κάτι καλύτερο.

Αντιστάσεις στις 532 - 543 - 557 μονάδες.  Στηρίξεις δεν υπάρχουν μέχρι τις 471 μονάδες.

Εδώ μπορούμε να συνδέσουμε την κλασική ΤΑ με την θεωρία του Elliott και το σενάριο που δημοσιεύσαμε στις 18/1 για την μεσοπρόθεσμη πορεία του ΓΔ

www.greenbull.gr/news/mesoprothesmi-tasi-18-01-16/ 

Αν ισχύει η αρίθμηση που έχουμε υιοθετήσει σ' αυτό το άρθρο βρισκόμαστε στο 5ο και τελευταίο κάθοδικό κύμα που όπως έχουμε ήδη αναφέρει μπορούσε να φτάσει μέχρι τις 536 μονάδες, υπόθεση που μάλλον αποδεικνύεται ψευδής όπως ήταν αναμενόμενο και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 410-420 και τις 220-230 μονάδες. 

Αν και η αρίθμηση των κυμάτων πάντα επιδέχεται αμφισβήτησης, θα επιδιώξουμε με το παρακάτω γράφημα να καταστρώσουμε ένα χάρτη επιπέδων-τιμών στόχων.

Σύμφωνα με την αρίθμηση του γραφήματος η τρέχουσα καθοδική κίνηση είναι το 3 του του 5. Υπάρχει πιθανότητα να έχει ολοκληρωθεί το στις 532 μονάδες και να βρισκόμαστε στο  αλλά θεωρούμε την πρώτη αρίθμηση πιό πιθανή αυτή τη στιγμή. Με βάση την κυματική θέση του ΓΔ το 3 μπορεί να ολοκηρωθεί μεταξύ 515 και 520 μονάδων ή μεταξύ 465 και 475 μονάδων όπου βρίσκεται και η στήριξη του ιστορικού χαμηλού του 2012 (471 μονάδες).

Αν η υπόθεσή μας είναι σωστή η ταλαιπωρία του ΧΑΑ δεν θα τελειώσει εκεί. Η πιό ευνοϊκή πιθανότητα αυτή τη στιγμή για να τελειώσει αυτή η καθοδική ταλαιπωρία οριστικά και να αρχίσει ένας μακροχρόνιος ανοδικός κύκλος για το ΧΑΑ  είναι στις 410-420 μονάδες.

Καθημερινά θα τσεκάρουμε την αρίθμηση και θα προχωρούμε στις ανάλογες διορθώσεις ή και στην ακύρωση του παραπάνω σεναρίου αν μας το επιβάλλει η κίνηση της τιμής του ΓΔ. Πιθανό ένα βραχυχρόνιο γύρισμα από τις 510-520 μονάδες άγνωστης διάρκειας και εύρους αν το τελειώσει τελικά εκεί.

 

Συνέχισε ο ΓΔ καθοδικά παρά το ενδοσυνεδριακό ανοδικό γύρισμα μέχρι τις 536 μονάδες. Έχουμε τονίσει ότι άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς την συμμετοχή των τραπεζών δεν πρόκειται να υπάρξει. Μόνο η ΑΛΦΑ διαφοροποιήθηκε ενώ οι άλλες τρείς συστημικές με χειρότερες την ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ οδήγησαν για ακόμη μία φορά το χορό της καθόδου.

Η ανοδική αντίδραση στο μέσο της συνεδρίασης επιβεβαίωσε την προσδοκία που είχαμε χθές για την εμφάνισή της αλλά το κλείσιμο δεν μας δίνει την δυνατότητα να εικάσουμε ότι το 3(μπλε) του 3(καφέ) του 5(κόκκινο) έχει τελειώσει. Αυτό που έχουμε πετύχει έιναι να οριοθετήσουμε την κίνηση του ΓΔ ο οποίος, αν είναι ορθό το σενάριο στο οποίο βασιζόμαστε, μπορεί:

1. αν γυρίσει χωρίς να διασπάσει τις 510 μονάδες, να κινηθεί ανοδικά με μέγιστο (αλλά όχι αναγκαίο) στόχο τις 575 μονάδες, πρίν γυρίσει και πάλι καθοδικά για να ολοκληρώσει το 3(μπλε) του 3(καφέ).

2. αν συνεχίσει διασπόντας καθοδικά τις 510 μονάδες, να προσεγγίσει το ιστορικό χαμηλό του 2012 στις 471 μονάδες. Μπορεί ακόμη και να το διασπάσει καθοδικά με τελικό (αλλά επίσης όχι αναγκαίο) στόχο λίγο πάνω από τις 460 μονάδες.

Αν συμβεί το πρώτο αυξάνονται οι πιθανότητες το 5(κόκκινο) να είναι σχετικά μικρό σε μήκος και να μην φτάσει κάτω από τις 400 μονάδες. Αν συμβεί το δεύτερο οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες ακόμη και με την προσέγγιση των 220 μονάδων. Γιαυτό οι δύο τρείς επόμενες συνεδριάσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και χρειάζονται προσοχή.

Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω μπορεί να υποθέσει ότι πάμε σίγουρα σε μικρή ή μεγάλη κατάρρευση. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω είναι απλά ένα σενάριο το οποίο δυστυχώς για την ελληνική αγορά κατά την άποψή μας είναι το πιθανότερο με δεδομένη την τρέχουσα εικόνα του ΓΔ. 

Η διαδικασία όμως είναι δυναμική και αναπροσαρμόζεται καθημερινά.  

 

Γύρισε ανοδικά ο ΓΔ. Είχαμε τονίσει ότι άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς την συμμετοχή των τραπεζών δεν πρόκειται να υπάρξει. Οι τράπεζες κινήθηκαν ανοδικά και ο ΓΔ σκαρφάλωσε ψηλότερα

Η σημερινή ανοδική αντίδραση επιβεβαίωσε την προσδοκία που είχαμε για την εμφάνισή της και πλέον μας δίνει την δυνατότητα να εικάσουμε ότι το 3(μπλε) του 3(καφέ) του 5(κόκκινο) έχει τελειώσει. 

Αν το σενάριό μας είναι σωστό ο ΓΔ βρίσκεται πλέον σε ένα ανοδικό 4(μπλε) του 3(καφέ) του 5(κόκκινο) με μέγιστο (αλλά όχι αναγκαίο) στόχο τις 582 μονάδες, πρίν γυρίσει και πάλι καθοδικά για να ολοκληρώσει το 5(μπλε) του 3(καφέ). Η υπέρβαση των 582 μονάδων ακυρώνει την μπλε αρίθμηση και θα μας αναγκάσει να την αναθεωρήσουμε.

Πιθανοί στόχοι για το τέλος του 4(μπλε) είναι οι 540 μονάδες (λίγες πιθανότητες) οι 570 και οι 580 μονάδες. Πιθανοί στόχοι για το 5(μπλε) θα καθοριστούν μετά την επιβεβαίωση του τέλους του 4(μπλε).

Εδώ θα πρέπει και πάλι να τονίσουμε ότι τα παραπάνω είναι απλά ένα σενάριο το οποίο δυστυχώς για την ελληνική αγορά κατά την άποψή μας είναι το πιθανότερο με δεδομένη την τρέχουσα εικόνα του ΓΔ. 

Η διαδικασία όμως είναι δυναμική και αναπροσαρμόζεται καθημερινά.