Σχόλια 21 - 29 Φεβ

2016-03-08 15:18

22-2-16

Παρά την πρωινή εκτίναξη του ΓΔ η συνέχεια της συνεδρίασης δεν ήταν το ίδιο ενθουσιώδης. Βασικό χαρακτηριστικό η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα τον πολύ χαμηλό τζίρο. Στα τεχνικά στοιχεία της ημέρας δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό. Το ημερήσιο κερί ένα ανάποδο σφυρί "χαράμι" που είναι κατά κανόνα, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει και διαπιστώσει, κερί ανάπαυλας και συνέχισης της προηγούμενης τάσης. Με λιγότερες πιθανότητες οδηγεί σε αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης υπο προϋποθέσεις που για αύριο είναι το κλέισιμο πάνω από 497 μονάδες.

Αν και το παραπάνω κλείσιμο φτάνει για να δώσει σχηματισμό αντιστροφής σύμφωνα με την μέθοδο των ιαπωνικών κεριών, δεν φτάνει για να σηματοδοτήσει ανοδική αντιστροφή σύμφωνα με την κλασική ΤΑ αφού απαιτείται υπέρβαση του SMA20 και των 501 μονάδων.

Έτσι και στο ελλιοτικό μας σενάριο μέχρι την υπέρβαση των 501 μονάδων δεν αλλάζει κάτι και έτσι επιμένουμε στην συνέχιση του κύματος b(μπλε) με τους στόχους που έχουμε αναφέρει και φαίνονται στο παρακάτω σχήμα. 

Αν δεν επιτευχθεί ένας από τους στόχους και ο ΓΔ υπερβεί τις 501 τότε θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα πρόορου τερματισμού του b και έναρξης του τελικού c.

************************************************************************************************************************************
23-2-16
 

Δεύτερη ανοδική συνεδρίαση για την εβδομάδα αλλά χωρίς να δοθεί κάποιο αποφασιστικό σήμα για τη συνέχεια. Ο ΓΔ έχει εγκλωβιστεί μέσα σε μια ζώνη μικρού σχετικά εύρους και χαμηλού συναλλακτικού ενδιαφέροντος όπου θα ληφθούν οι απόφάσεις για τη συνέχεια. Τα όρια της ζώνης είναι η στήριξη στις 477 μονάδες και ο συνδυασμός των αντιστάσεων SMA20 και 501 μονάδων. Η διάσπαση της στήριξης θα σηματοδοτήσει τη συνέχιση της καθοδικής τάσης. Στόχοι για τη νέα αυτή καθοδική κίνηση έχουν ήδη επισημανθεί με βάση το ελλιοτικό μας σενάριο.

Παρά την ουσιαστική έλλειψη στηρίξεων μέχρι την L2 μπορούμε να πιθανολογήσουμε και για το σημείο τερματισμού της πτώσης και με βάση κλασσικά τεχνικά στοιχεία. Παρατηρούμε στο παρακάτω διάγραμμα που περιλαμβάνει τις τελευταίες  συνεδριάσεις ότι αν διασπαστούν καθοδικά αύριο οι 477 μονάδες ολοκληρώνονται δύο τοπικοί αντιστρεπτικοί σχηματισμοί που ή από "διαβολική σύμπτωση" είτε γιατί σε κάτι τέτοιες συμπτώσεις κρύβεται η ομορφιά της τεχνικής ανάλυσης, μας δίνουν σχεδόν απόλυτα τον ίδιο στόχο

Με κόκκινο χρώμα ένας σχηματισμός ΩΚΩ, με τη γραμμή λαιμού αύριο στις 479,1 μονάδες και στόχο σε περίπτωση διάσπασής της στις 455,2 μονάδες.

Με μπλε χρώμα ένας σχηματισμός διπλής κορυφής με γραμμή λαιμού στις 477,8 μονάδες και στόχο στις 454,9 μονάδες μόλις 0,3 μονάδες χαμηλότερα !!!

Αν βέβαια διασπαστούν οι 501 μονάδες ανοδικά τότε ο μέγιστος στόχος κατά την εκτίμησή μας θα αναζητηθεί στην περιοχή της L1 στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η εκτίμησή μας είναι ότι προς το παρόν και με βάση το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, οι πιθανότητες της καθοδικής συνέχισης είναι ελαφρά περισσότερες.    

***********************************************************************************************************************************

24-2-16

Με την αποφασιστική διάσπαση των 477 μονάδων, με αυξημένο τζίρο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ο ΓΔ μας έδειξε ότι θέλει να ολοκληρώσει την κίνηση και τους στόχους που έχουμε θέσει κάτω από τη συνεχιζόμενη πίεση από τον SMA20.

Άξιο προσοχής είναι ότι στο ελλιοτικό μας σενάριο ουσιαστικά επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος στις 470 μονάδες και έτσι από τη μία ολοκληρώθηκε οριστικά  το κύμα a(μπλε) από την άλλη υφίσταται η πιθανότητα να έχει ολοκληρωθεί και το κύμα b(μπλε) οπότε όσο και άν φαίνεται δύσκολο με την πρώτη ματιά,  υφίσταται ταυτόχρονα  και η πιθανότητα να αρχίσει το ανοδικό c(μπλέ)  ακόμη και από αύριο!

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να συνεχίσει ο ΓΔ καθοδικά αντίθετα μάλλον είναι οι περισσότερες, έχοντας πάντα βέβαια στο μυαλό μας ότι αναφέραμε παραπάνω περι πιθανότητας τερματισμού του b(μπλε).

Αν ο ΓΔ συνεχίσει καθοδικά και επιμένοντας στο βασικό μας σενάριο που δεν συμφωνεί με την πιθανότητα να δούμε άμεσα νέα χαμηλά τα πιό πιθανά σημεία αντιστροφής θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε παρακάτω.

Υποθέτουμε ότι και το τρέχον κύμα b(μπλε) είναι τριών κυμμάτων. Το [a] άρχισε στις 500,7 και τέλειωσε στις 477,8 μονάδες (22,9 μονάδες μήκος). Το [b] άρχισε στις 477,8 και τέλειωσε χθές στις 494,5 μονάδες. Σήμερα άρχισε το [c] στις 494,5 μονάδες και αναμένεται να έχει μήκος 100% ή 161,8% του [a].

Εδώ εμφανίζεται και πάλι η πιθανότητα το b(μπλε) να έχει ολοκληρωθεί αφού ο πρώτος στόχος 100% του [a] για το  [c] φέρνει τον τερματισμό του στις 471,6 μονάδες. Το σημερινό χαμηλό ήταν 471,8 μονάδες !!!

Επιπλέον επαναλαμβάνεται και ο στόχος στην περιοχή των 455-460 μονάδων. Υπενθυμίζουμε: 

460 μονάδες 50% fibo retracement του κύματος a(μπλε)  (μεσαίο διάγραμμα)

457,4 μονάδες 161,8% fibo projection του κύματος [a] γαι το κύμα [c].

455,2 μονάδες ο στόχος του σχηματισμού  ΩΚΩ και 454,9 μονάδες ο στόχος της διπλής κορυφής που δείξαμε χθες www.greenbull.gr/news/se-zoni-apofasis/

Συμπερασματικά η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες για άμεσο γύρισμα από αύριο κιόλας. Αν δεν συμβεί αυτό ο τελικός στόχος φτάνει στην περιοχή 454.9 - 460 όπου το γύρισμα γίνεται πολύ πιό πιθανό με μικρή πιθανότητα ενδοσυνεδριακής υπέρβασης του στόχου μέχρι τις 451 μονάδες. Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι το βασικό μας σενάριο (που είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται με ακρίβεια) ισχύει. 

************************************************************************************************************************************

25-2-16

Συμπερασματικά η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες για άμεσο γύρισμα από αύριο κιόλας. Αν δεν συμβεί αυτό ο τελικός στόχος φτάνει στην περιοχή 454.9 - 460 όπου το γύρισμα γίνεται πολύ πιό πιθανό με μικρή πιθανότητα ενδοσυνεδριακής υπέρβασης του στόχου μέχρι τις 451 μονάδες. Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι το βασικό μας σενάριο (που είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται με ακρίβεια) ισχύει. 
 

Μεταφέρουμε παραπάνω το συμπέρασμα του χθεσινού σχολίου. Το γύρισμα για το οποίο πιθανολογούσαμε ήρθε με καλή ποσοστιαία άνοδο και αξιόλογο τζίρο. Η ανοδική κίνηση αυτή όμως είναι ένα μικρό βήμα, ένα πολύ σημαντικό βήμα αλλά ανεπαρκές για να επιβεβαιώσει την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική. 

Το ημερήσιο κερί ήταν ένα χαράμι που όπως έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές μέχρι τώρα συνήθως οδηγεί σε συνέχιση της προηγούμενης κίνησης άρα της καθόδου. Ανοδικός αντιστρεπτικός σχηματισμός ολοκληρώνεται με κλείσιμο πάνω από 492 μονάδες (+1,65% από το σημερινό κλείσιμο). Με βάση τη σημερινή δυναμική θα το θεωρούσαμε σχετικά ευκολο να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε η μόνιμη πίεση του SMA20 που αύριο θα βρίσκεται στις  488-490 μονάδες. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο προσοχής.

Αν τελικά ο ΓΔ καταφέρει να υπεκεράσει τις αντιστάσεις και σηματοδοτήσει την πιθανή έναρξη βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης επομένως και την πιθανή έναρξη του κύματος c(μπλε) είναι χρήσιμο να κάνουμε μια εκτίμηση μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό το κύμα c(μπλε). 

Εντός του τρέχοντος σεναρίου που έχουμε υιοθετήσει το μέγιστο αλλά όχι αναγκαίο επίπεδο που μπορεί να φτάσει ο ΓΔ είναι οι 557 μονάδες. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο ΓΔ θα φτάσει λίγο ώς πολύ χαμηλότερα και όχι σ' αυτό το επίπεδο. Η τυπική μορφή ενός κύματος abc όπως αναμένεται να είναι το 4(καφέ) τοποθετεί τον στόχο του c στις 551 μονάδες  ενώ ένας υψηλός και αρκετά εφικτός στόχος είναι η κατερχόμενη L1.

Για να επιβεβαιωθεί ότι έχει αρχίσει η εξέλιξη του κύματος c(μπλε) και να ενεργοποιηθούν οι παραπάνω τιμές στόχοι, χρειάζεται η υπέρβαση των 501 μονάδων

Συμπερασματικά αν και το σημερινό ανοδικό γύρισμα ταιριάζει απόλυτα με την τεχνική εικόνα έναρξης του κύματος c(μπλε) στο σενάριό μας, οι πιθανότητες να συμβαίνει πραγματικά κάτι τέτοιο αυξάνονται αρκετά μόνο στην υπέρβαση του SMA20 (488-490 μονάδες) και στη συνέχεια των 492 μονάδων αύριο, ενώ επιβεβαιώνεται η έναρξή του  μόνο στην υπέρβαση των 501 μονάδων από Δευτέρα. Σ' αυτή την περίπτωση ενεργοποιούνται οι τιμές στόχοι (fibo επίπεδα) που φαίνονται στο παραπάνω διάγραμμα και οι τελικοί στόχοι που αναφέρθηκαν παραπάνω (L1 και 551 μονάδες).

 

ΥΓ Δυστυχώς μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το σχόλιο ο πάροχος δεδομένων δεν έχει ενημερώσει τη βάση δεδομένων και έτσι η ενημέρωση των διαγραμμάτων γίνετα με την χειροκίνητη μέθοδο και όχι μετην ηλεκτρονική ενημέρωση. Η παραπάνω δυσλειτουργία που δεν οφείλεται στην ιστοσελίδα μας θα έχει ώς αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή την μή δημοσίευση σχολίων για μετοχές, ξένους δείκτες κτλ.  

************************************************************************************************************************************

26-2-16

Με την υπέρβαση των 501 μονάδων ο ΓΔ επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο βραχυπρόθεσμο ανοδικό σκέλος και ολοκλήρωσε ένα βραχυπρόθεσμο αντιστρεπτικό σχηματισμό "τρία - μέσα - πάνω". Άφησε επιπλέον ένα ανοδικό χάσμα το οποίο αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Οι αντιστάσεις που βρίσκονται στην ανοδική πορεία του ΓΔ είναι ο SMA30 που βρέθηκε ακριβώς πάνω στο σημερινό κλείσιμο, οι 519 μονάδες, TL1 και η L1.

Στο ελλιοτικό μας σενάριο η διάσπαση των 501 μονάδων επιβεβαίωσε την έναρξη του κύματος c(μπλε). Το κύμα c μπορεί να φτάσει στις τιμές στόχους των 521 μονάδων (61.8% του a), στην L1 που αύριο θα βρίσκεται στις 540 μονάδες και στις 551 μονάδες (100% του a) ενώ σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο δεν μπορεί να υπερβεί τις 557 μονάδες.

Συμπερασματικά, η προοπτική του ΓΔ είναι βραχυπρόθεσμα ανοδική και αναμένεται να φτάσει σε έναν από τους στόχους που αναφέρθηκαν παραπάνω χωρίς να αποκλέιονται ενδιάμεσες μικροδιορθώσεις. Λόγω της παρουσίας του SMA30 υπάρχει η πιθανότητα μιας μικρής υποχώρησης τη Δευτέρα η οποία αν δεν διασπάσει καθοδικά τις 501 μονάδες δεν αλλάζει καθόλου προοπτική και στόχους ενώ μπορεί η ανάκαμψη να είναι ακόμη και ενδοσυνεδριακή.

Αν η υποχώρηση είναι βαθύτερη ή μεγαλύτερης διάρκειας της μιας ημέρας, παρότι δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο έχει πολλές πιθανότητες, δεν πρέπει να γεμίσει το σημερινό πρωινό χάσμα (484-486).     

 

***************************************************************************************************************************************

29-2-16

Συμπερασματικά, η προοπτική του ΓΔ είναι βραχυπρόθεσμα ανοδική και αναμένεται να φτάσει σε έναν από τους στόχους που αναφέρθηκαν παραπάνω χωρίς να αποκλέιονται ενδιάμεσες μικροδιορθώσεις. Λόγω της παρουσίας του SMA30 υπάρχει η πιθανότητα μιας μικρής υποχώρησης τη Δευτέρα η οποία αν δεν διασπάσει καθοδικά τις 501 μονάδες δεν αλλάζει καθόλου προοπτική και στόχους ενώ μπορεί η ανάκαμψη να είναι ακόμη και ενδοσυνεδριακή.
 

Η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε ακριβώς όπως είχαμε περιγράψει στο σχόλιο του Σαββατοκύριακου που βρίσκεται πιό πάνω. Η μικρή πρωινή υποχώρηση λόγω της παρουσίας του SMA30 έστειλε το ΓΔ να δοκιμάσει τη στήριξη των 501 μονάδων τις οποίες δεν κατάφερε να διασπάσει καθοδικά οπότε και ακολούθησε η ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει.  

Το ζητούμενο λοιπόν από εδώ και πέρα είναι να εντοπίσουμε που ακριβώς θα τερματιστεί η τρέχουσα ανοδική κίνηση. Αναζητώντας τις αντιστάσεις στην πορεία του ΓΔ συναντάμε την αντίσταση των 519 μονάδων που δεν άφησε το ΓΔ σήμερα να προχωρήσει ψηλότερα, την μακροχρόνια TL1 (αύριο 527 μονάδες) και την L1 (αύριο 536 μονάδες) που συνδυάζεται με την παρουσία του SMA50.

Στο ελλιοτικό μας σενάριο θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα C(μπλέ) του 4(καφέ). Οι πιθανοί στόχοι του κύματος αυτού είναι στις 521, στην L1 (536 μονάδες) και στις 551 μονάδες.

Συνδυάζοντας τις δύο προσεγγίσεις (κλασική και ελλιοτική) πρέπει να τονιστούν ορισμένα ενδεχόμενα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να επαληθευθούν.

Είναι δυνατό η τρέχουσα ανοδική κίνηση (κύμα C) να τερματιστεί ακόμη και αύριο επιδεικνύοντας αδυναμία να υπερβεί την περιοχή 519-521 μονάδων που βρίσκονται οι πρώτες αντιστάσεις. Χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο, η εκτίμησή μας είναι ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η προσέγγιση της L1 ως το τέλος της εβδομάδας, με ή χωρίς ενδιάμεση διόρθωση που δεν θα διασπάσει καθοδικά την ανερχόμενη και τις 501 μονάδες (κλείσιμο). 

Στην L1 τοποθετούμε προς το παρόν και τον τελικό στόχο για το κύμα C. Όσο αργεί τόσο χαμηλότερα θα την συναντήσει αφού κατέρχεται με ταχύτητα 2,5 περίπου μονάδων την ημέρα.