Σχόλια 28 Δεκ - 4 Ιαν

2016-01-11 23:04

28-12

Συνεχίστηκε η διόρθωση στην πρώτη μεταχριστουγεννιάτικη συνεδρίαση. Εμφανής η στήριξη του ΓΔ από τον SMA20 όπου βρέθηκε το χαμηλό της ημέρας και άξια προσοχής η ανοδική επιστροφή του ΓΔ πάνω από την TL1. Ενισχυτικό της άποψης ότι ο ΓΔ βρίσκεται σε διόρθωση είναι και ο περιορισμένος σχετικά τζίρος αν και κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο την περίοδο των εορτών.

Δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό στοιχείο που να τραβήξει την προσοχή μας πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αναζητούμε το τέλος της διόρθωσης σε κάποιο από τα fibo levels όπως φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα.

Σε περίπτωση ανοδικής αντιστροφής θα εικάσουμε το τέλος της τρέχουσας διόρθωσης με ανοδική διάσπαση του πρόσφατου υψηλού στις 631 μονάδες.

 

29-12

Χωρίς κάτι τεχνικά αξιόλογο συνέχισε σήμερα ο ΓΔ. Παραμένει στο στενό κανάλι μεταξύ SMA20 και SMA30 σε μιά συσσώρευση που θα λήξει ανοδικά με διάσπαση του SMA30 και στη συνέχεια των 631 μονάδων, ή καθοδικά με τη διάσπαση των 608 μονάδων και στη συνέχεια του SMA20. 

Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι έστω και ολισθαίνοντας πάνω στην TL1 δεν την έχει ακόμη διασπάσει καθοδικά. Περιμένουμε την τελευταία συνεδρίαση του έτους για να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρουσα εξέλιξη ή αν οι συναρπαστικές συνεδριάσεις θα αρχίσουν με την είσοδο του νέου χρόνου.  

30-12

Παρά την κατηφόρα που πήρε ο ΓΔ στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης δεν υπήρξε τεχνική σηματοδότηση. Παρέμεινε εντός του στενού καναλιού που έχουν φτιάξει οι δύο βασικοί μεσοπρόθεσμοι SMA20 και SMA30 με το υψηλό ημέρας πάνω στον δεύτερο. Πέραν της διατήρησης του καναλιού δεν διέσπασε καθοδικά ούτε την TL1 αλλά ούτε υποχώρησε κάτω από τις 608 μονάδες. 

Αύριο στην "μισή" συνεδρίαση δεν περιμένουμε τίποτε σημαντικό εκτός και αν το 2015 θέλει να μας αποχαιρετήσει πανηγυρικά οπότε μας επιφυλάσει εκπλήξεις.

Προς το παρόν ισχύει το σενάριο που έχουμε δημοσιεύσει εδώ και αρκετές ημέρες, σύμφωνα με το οποίο βρισκόμαστε σε διόρθωση της ανοδικής κίνησης του Δεκεμβρίου (που είναι επίσης διόρθωση της καθόδου του τελευταίου διμήνου η οποία είναι μέρος της κύριας τάσης).

Αν επαληθευθεί περιμένουμε την παρακάτω συμπεριφορά

Μέχρι τότε σας ευχόμαστε από βάθους καρδιάς να έχετε μια υπέροχη πρωτοχρονιά και έναν καινούριο χρόνο γεμάτο υγεία, ευτυχία και τις επιτυχίες που επιθυμεί ο καθένας. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

1-1

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2016

"Αύριο στην "μισή" συνεδρίαση δεν περιμένουμε τίποτε σημαντικό εκτός και αν το 2015 θέλει να μας αποχαιρετήσει πανηγυρικά οπότε μας επιφυλάσει εκπλήξεις."  

Όταν έγραψα την παραπάνω φράση στο τελευταίο σχόλιο πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς σίγουρα δεν περίμενα το μέγεθος του "πανηγυρικού αποχαιρετισμού" που μας επιφύλασε η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς. Η συνεδρίαση αυτή,  με το +3.36% και το κλείσιμο στις 631 μονάδες έφερε νέα δεδομένα στην ανάλυσή μας και κάνει την 1η συνεδρίαση του νέου έτους άκρως ενδιαφέρουσα.

Με νέο τοπικό υψηλό κλείσιμο αλλά και νέο υψηλό έκλεισε η χρονιά. Το προηγούμενο υψηλό κλείσιμο ήταν στις 625 μονάδες (21/12) ενώ το προηγούμενο υψηλό (22/12) στις 631,31 μονάδες μόλις 0,04 μονάδες χαμηλότερα από αυτό της παραμονής της πρωτοχρονιάς στις 631,35 μονάδες !!

Επιπλέον διασπάστηκε καθαρά  ο SMA30  που την περίοδο των εορτών πίεζε ασφυκτικά το ΓΔ. 

Αλλά τα ευχάριστα τελειώνουν κάπου εδώ. Είναι βέβαια εντυπωσιακή η άνοδος αλλά ο τζίρος της ημέρας δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακός. Μπορεί η συνεδρίαση να είχε μικρότερη διάρκεια που είναι μια διακιολογία για αυτό, όμως για να πειστούμε από ένα +3,5% θα θέλαμε ένα τζίρο πάνω από 100εκ.  

Η συνεδρίαση της 4 Ιαν 2016 θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική για τη συνέχεια αφού για να συνεχίσει ανοδικά ο ΓΔ θα πρέπει να υπερβεί κατά σειρά την αντίσταση στις 641 μονάδες , την πάνω bollinger που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι και ο 1ος στόχος της ανοδικής κίνησης του Δεκεμβρίου και θα βρίσκεται στην περιοχή 640-645 μονάδων τη Δευτέρα και το συνδυασμό των SMA50 και SMA100 που θα βρίσκονται στην περιοχή 647-655 μονάδων.

Παρά την εντυπωσιακή συνεδρίαση της Πέμπτης η δυναμική της ήταν τέτοια που προς το παρόν δεν μας έχει πείσει ότι μπορεί να υπερβεί ο ΓΔ όλες αυτές τις αντιστάσεις κάτι που μπορεί βέβαια να ανατραπεί τη Δευτέρα.

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω η τελευταία συνεδρίαση ακύρωσε κάποια από τα σενάρια που είχαμε σε ισχύ και ενεργοποίησε κάποια άλλα που πρέπει να εξετάσουμε.

Σημαντικό επίπεδο για τη συνέχεια είναι το επίπεδο των 608 μονάδων όπου θα πρέπει πλέον να ανέβει τo στόπ για τις long θέσεις στο ΓΔ αφού η καθοδική διάσπασή τους δημιουργεί σχηματισμό τοπικής διπλής κορυφής, τερματίζει οριστικά το τρέχον σκέλος της ανοδικής κίνησης. και οδηγεί το ΓΔ τουλάχιστον στις 585 μονάδες.

Με την παραπάνω παρατήρηση στο μυαλό μας περιμένουμε τη συνεδρίαση της Δευτέρας για να αποφασίσουμε αν θα ενισχύσουμε τις long θέσεις που ήδη έχουμε ή αν θα κλείσουμε κάποιες από αυτές με σκοπό την αποκομιδή κερδών και είτε την  πιθανή εκμετάλλευση ευκαιριών που θα παρουσιαστούν με την ρευστότητα που θα δημιουργηθεί είτε την διαφύλαξη των κερδών και της ρευστότητάς μας.

Αυτό που μπορούμε να πούμε από σήμερα είναι ότι τη Δευτέρα δεν μας ενοχλεί μια ήπια καθοδική συνεδρίαση ακόμη και αν δοκιμάσει στο χαμηλό της ημέρας τον SMA30 (-1,9%) αρκεί να κλείσει πάνω από 622 μονάδες . Μας ανησυχεί όμως ιδιαίτερα ένα ανοδικό χάσμα που δεν θα συνοδευτεί από ένα μεγάλο άσπρο κερί αλλά από μια "gravestone" με πάνω σκιά στις 641 μονάδες ή στους SMA50,100 ή ακόμη χειρότερα από ένα μεγάλο μαύρο κερί με κλείσιμο κάτω από 622 μονάδες γιατί τότε οι απλές αμφιβολίες μας θα γίνουν πεποίθηση ότι η άνοδος της Πέμπτης ήταν "bull trap" για "ξεφόρτωμα" από καλές τιμές.   

 

4-1

Δεν ξεκίνησε ο ΓΔ με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε την προηγούμενη χρονιά. Συνέχισε με μια "μουδιασμένη" συνεδρίαση που βρέθηκε από την αρχή της στο κόκκινο χρώμα. Παρόλο που αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό ποδαρικό για το 2016, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας και με βάση την τεχνική εικόνα η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν άσχημη, μάλλον ήταν καλή.

Αν δεν είχαμε τις διεθνείς αγορές να επιβαρύνουν το κλίμα, το σημερινό κερί ήταν ένα "χαράμι" που όπως έχουμε γράψει πολλές φορές σ' αυτή τη σελίδα είναι συνήθως κερί αναμονής για συνέχιση της προηγούμενης τάσης. Επιπλέον το σημερινό χαμηλό θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιβεβαίωσε την διάσπαση του SMA30 αφού ο ΓΔ στηρίχθηκε σ' αυτόν.

Το θετικό με τον ΓΔ είναι ότι πλέον είναι τεχνικά απόλυτα οριοθετημένος. 

Αν αύριο έχουμε κλείσιμο οπουδήποτε κάτω από 631 μονάδες και πάνω από το χαμηλό της Πέμπτης 31/12 δηλαδή τις 613 μονάδες δεν έχουμε σχηματισμό αντιστροφής και οι ελπίδες long παραμένουν ζωντανές περιμένοντας την ανοδική διάσπαση των 631 μονάδων

Αν αύριο έχουμε κλείσιμο πάνω από 631 μονάδες τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για το ξεκίνημα μιας νέας ανοδικής κίνησης με πρώτο στόχο τις 655 μονάδες και βλέπουμε για παραπέρα.

Αν όμως αύριο έχουμε κλείσιμο κάτω από 613 μονάδες η κατάσταση περιπλέκεται και οι 608 μονάδες με τον SMA20  πάιζουν το ρόλο της ζώνης ασφαλείας και του αερόσακου σε μια μετωπική σύγκρουση. Κάτω από τον SMA20 ο γκρεμός είναι κοντά και o στόχος μάλλον βρίσκεται ακόμη και πιο κάτω από τις 557 μονάδες.