Σχόλια 5-17 Ιαν

2016-01-24 12:35

Υπό την πίεση των διεθνών αγορών και χωρίς να προβάλει καμία διαφορετική πρόθεση ο ΓΔ, έδωσε λύση στην οριακή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και με την αγορά να προχωρά σε ένα γενικό sell off με επικεφαλείς τις τράπεζες, έσπασε όλες της στηρίξεις, ολοκλήρωσε την τοπική διπλή κορυφή (22-31/12) και πέτυχε και τον τεχνικό στόχο μέσα σε μία συνεδρίαση.

Τί περιμένουμε τώρα;

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε επισημάνει ότι η διάσπαση των 608 μονάδων οδηγεί στις 585 και έγινε σήμερα. Επίσης η διάσπαση του SMA20 οδηγεί στην κάτω bollinger η οποία θα αρχίσει να ανοίγει προς τα κάτω. Άρχισε να γίνεται και αυτό.

Επειδή και η ελληνική αγορά κινείται στο ρυθμό των ξένων, πιθανότατα θα ολοκληρωθεί και αυτό. Όμως επειδή οι ξένες αγορές προηγούνται κατά μία έως δύο ημέρες και κατά την παρακινδυνευμένη εκτίμησή μας θα δώσουν μια ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει και η δικιά μας ή θα συνεχίσει στην κατηφόρα όπως πολύ καλά ξέρει εδώ και χρόνια. 

Υπάρχει λόγος και αφορμή να δώσει ανοδική αντίδραση το ΧΑΑ; Ουσιαστικά όχι τεχνικά όμως ναι. Σπάνια την διπλή κορυφή είτε πρόκειται για μεγάλη μεσοπρόθεσμη είτε για τοπική, δεν την ακολουθεί μετά την διάσπαση της γραμμής λαιμού ένα pull back, ένα πισωγύρισμα δηλαδή των τιμών. Το pull back αρχίζει συνήθως από το επίπεδο του στόχου της διπλής κορυφής  (ο στόχος ήταν οι 585 μονάδες) και φτάνει μέχρι ή λίγο πάνω από τη γραμμή λαιμού (608 μονάδες).

Με δεδομένο ότι σήμερα πιάσαμε το στόχο μια κίνηση μέχρι τις 608 μονάδες δεν θα μας ξαφνιάσει. Το αν αυτό θα γίνει θα μας το πεί με σε λίγες ώρες η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ. Δεν μας προβληματίζει ο DOW. O DOW ακολουθεί, ο ήλιος ανατέλει από την ανατολή.

Πότε ξαναβλέπουμε long το ΓΔ; Μόνο πάνω από τις 608 με τον MACD που βάλαμε στο παραπάνω διάγραμμα να έχει γυρίσει ανοδικός ή πάνω από τις 631 μονάδες. 

 
 
 
 
 

Προσπάθησε ο ΓΔ να δώσει την ανοδική αντίδραση που περιμέναμε από χθές αλλά τελικά δεν κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο αφού δεν βοήθησαν καθόλου μεταξύ των άλλων και οι τραπεζικές μετοχές.

Το μόνο θετικό της ημέρας η διατήρηση των 585 μονάδων που αφήνει περιθώρια για μια δεύτερη ανοδική προσπάθεια. Ακόμη και αν αυτή πραγματοποιηθεί όμως δεν αλλάζει κάτι μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν θα είναι ένα pull back της πρόσφατης τοπικής διπλής κορυφής.

Αν ο ΓΔ συνεχίσει καθοδικά είναι απολύτως σαφές ότι η συνέχεια θα κριθεί στην επαφή με τις 557 μονάδες και τη συμπεριφορά του στο επίπεδο αυτό.

Αν ο ΓΔ γυρίσει ανοδικά ένα πρώτο θετικό βήμα θα είναι η ανακατάληψη των 608 μονάδων που θα σημαίνει ότι ο ΓΔ θα έχει υπερβεί και τον SMA20 πιθανόν και τον SMA30. H οριστική αντιστροφή της τάσης όμως δεν επιτυγχάνεται αν ο ΓΔ δεν υπερβεί τις 631 μονάδες κάτι που φαντάζει πολύ μακρινό αυτή τη στιγμή. 

Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι αν πρόκειται για μια ακόμη διόρθωση - ταλαιπωρία ή για ένα νέο καθοδικό σκέλος που θα πλησιάσει ή θα πετύχει τα ιστορικά χαμηλά του 2012. Ακόμη η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και η μεγάλη εικόνα δείχνει ξανά καθοδική όπως φαίνεται και στο άρθρο στην νέα ( μάλλον αναπαλαιωμένη) στήλη της μεσομακροπρόθεσμης τάσης  www.greenbull.gr/mesoprothesmi/

 

 

 

Με επιβραδυνόμενη κάθοδο συνέχισε σήμερα ο ΓΔ χωρίς καμία διαφοροποίηση στην τεχνική του εικόνα. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να εμφανίζεται έστω μιά ανοδική προσπάθεια, τόσο πιό πιθανή γίνεται η προσέγγιση του χαμηλού των 557 μονάδων και της κάτω bollinger. 

Ανατροπή της εικόνας έχουμε μόνο με ανακατάληψη των 608 μονάδων και στη συνέχεια υπέρβαση των 631 μονάδων. Μέχρι τότε οι long ας ελπίζουν σε μιά συσσώρευση  πάνω από 557 μονάδες αντί για μια κατάρρευση μετά τη διάσπασή τους.

 

 

Η σημερινή συνεδρίαση έφερε μια όμορφη ανοδική επιστροφή και την ολοκλήρωση ενός μίνι αντιστρεπτικού σχηματισμού που δημιουργεί προσδοκίες για ανοδική συνέχεια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η εκ νέου υπέρβαση της μακροχρόνιας TL1 και η επιστροφή σε πρώτη φάση πάνω από  608 μονάδες. Αν συμβούν αυτά τότε θα δούμε το ΓΔ με πολύ διαφορετικό μάτι. Προς το παρόν όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι έχοντες θέσεις long θα πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ο ΓΔ κρατά απόσταση ασφαλείας από τις 557 μονάδες και συσσωρεύει σε μια περιοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια αρκετά αξιόλογη ανοδική κίνηση αν βοηθήσουν το κλίμα, οι διεθνείς αγορές και οι κυβερνητικοί χειρισμοί. 

 

 

 

Στο χθεσινό σχόλιο αναρωτηθήκαμε αν η χθεσινή άνοδος ήταν διάλλειμα στην κάθοδο ή κάτι περισσότερο. Αν και το σημερινό πρόσημο ήταν αρνητικό δεν πήραμε απάντηση στο ερώτημα. Ο ΓΔ παρέμεινε εντός της πρόσφατης ζώνης συσσώρευσης 582-608 αλλά μας έδωσε ένα εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο, την νέα αποτυχία υπέρβασης της TL1.

Tα βλέματα είναι στραμμένα στις 582 μονάδες που η διάσπασή τους οδηγεί διαδοχικά στην κάτω bollinger και στη συνέχεια στις 557 μονάδες όπου τελειώνει η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση στην ανάλυση του ΓΔ. Αν διασπαστούν καθοδικά εξετάζουμε την μεσοπρόθεσμη τάση του, που παραμένει έτσι και αλλιώς καθοδική.  

Επανερχόμενοι στην βραχυπρόθεσμη τάση, τεχνικά όσο παραμένει ο ΓΔ πάνω από 582 μονάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση μέχρι τις 608 μονάδες αν και οι εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης του προγράμματος και η εμφάνιση του κ. Τόμσεν στο προσκήνιο, δεν προδιαθέτουν για θετικό κλίμα στο ΧΑΑ. 

 

 

 

Ο ΓΔ δοκιμάζει την αντοχή των στηρίξεων κατηφορίζοντας όλο και χαμηλότερα. Νίκησε σήμερα τις 582 μονάδες και τελέιωσε τη φάση συσσώρευσης αλλά ηττήθηκε από την κάτω bollinger που βρέθηκε το χαμηλό της ημέρας. Συμπληρώθηκαν σήμερα 8 συνεδριάσεις μέσα στο νέο έτος από τις οποίες οι 7 ήταν αρνητικές.

Στην μεσοπρόθεσμη τάση η εκτίμησή μας δεν έχει αλλάξει και τα σημαντικά επίπεδα βρίσκονται στις 557 και 631 μονάδες. Με την διάσπαση των 557 μονάδων επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη είναι εμφανές και διαπιστωμένο: η τάση έιναι καθοδική. Στην ανοδική διάσπαση των 631 μονάδων η καθοδική τάση ανακόπτεται και η μεσοπροθεσμη τάση γίνεται ανοδική.

Στην βραχυπρόθεσμη εικόνα είναι πιθανές αναταράξεις που θα προέρχονται από την επιρροή των πολιτικών εξελίξεων και την κίνηση των διεθνών αγορών.

Τεχνικά στηρίξεις για αύριο 568 - 562 -557 . Αντιστάσεις 582 - 588 - 590.

 

 

 

Σε απόσταση μόλις μιας μονάδας από το να πετύχει νέο χαμηλό και έχοντας πετύχει ήδη νέο χαμηλό κλείσιμο κατά μία μονάδα, τη Δευτέρα η συνεδρίαση με ποδοσφαιρικούς όρους μπορεί να χαρακτηριστεί "τελικός". 

Αν ο ΓΔ αντιδράσει ανοδικά δεν θα έχει γλιτώσει από την κατάρρευση. Απλά θα έχει στείλει τον αγώνα στην παράταση κερδίζοντας χρόνο και πιθανότητες να πετύχει κάτι θετικό και να ανατρέψει την καθοδική του ορμή.

Αν ο ΓΔ συνεχίσει κάτω από τις 557 μονάδες δεν υπάρχει συγκεκριμένος τεχνικός στόχος πρίν τις 471 μονάδες που βρίσκεται το ιστορικό χαμηλό του 2012. 

Απλά παρακολουθούμε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι ο 25άρης έχει ήδη πετύχει νέο χαμηλό κλείσιμο όπως και αρκετές μετοχές που συμμετέχουν στο ΓΔ κάτι που δεν είναι και τόσο αισιόδοξο. Οι μόνες που αντέχουν είναι οι τραπεζικές οι οποίες όμως είχαν ήδη λιώσει πριν την ΑΜΚ. Αν γίνει κάτι για να σωθεί ο ΓΔ θα ξεκινήσει από τον τραπεζικό κλάδο.