Σχόλια 7-20 Φεβ

2016-02-29 12:55

Δεν μας βοήθησε ιδιάιτερα το μικρό μαύρο κερί της Παρασκευής να αποσαφηνίσουμε τις διαφορετικές εκδοχές που ανοίγονται για το ΓΔ και να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη συνέχεια. Μπορεί το χαμηλό αλλά και το κλείσιμο της ημέρας να ήταν κάτω από τις 505 μονάδες αλλά δεν ήταν τόσο που να θεωρήσουμε ότι με βεβαιότητα συνεχίζουμε καθοδικά. Εκ πρώτης όψεως βέβαια ο σχηματισμός των κεριών "υπόδημα" αλλά και το μαυρο χρώμα του κεριού της Παρασκευής δίνουν προτεραιότητα στην καθοδική συνέχεια ακόμη και αν εμφανιστεί μια μικρή ανοδική προσπάθεια που δεν θα ξεπεράσει τις 519 μονάδες.

Περιμένοντας το "ξεκαθάρισμα των λογαριασμών" την ερχόμενη εβδομάδα ας δούμε και το διάγραμμα με τα εργαλεία της κλασικής τεχνικής ανάλυσης.

Με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και Παρασκευής ο ΓΔ διέσπασε ξανά καθοδικά την L1  και επιβεβαίωσε την διάσπαση με το υψηλό ημέρας της Παρασκευής. Ανησυχία προκαλεί το άνοιγμα της κάτω bollinger προς τα κάτω που δίνει περιθώριο για κίνηση κάτω από τις 500 μονάδες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό να κρατηθεί ο ΓΔ στην L2 (493 μονάδες τη Δευτέρα)

Αν από την άλλη εμφανιστεί κάποια ανοδική προσπάθεια του ΓΔ, δεν αλλάζει κάτι αν δεν υπάρξει κλείσιμο πάνω από τις 519 μονάδες όπως έχει ήδη αναφερθεί. Ακόμη όμως και αν ο ΓΔ υπερβεί τις 519 μονάδες η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα υπερβεί, τουλάχιστον με την πρώτη προσπάθεια και τον SMA20 που κατέρχεται με ταχύτητα.

 
**********************************************************************************************************************************************
8/2

Σαφή δήλωση προθέσεων μας έκανε από το άνοιγμα σχεδόν της συνεδρίασης ο ΓΔ. Δεν άφησε κανένα ενδεχόμενο για ανοδική αντίδραση και στη συνέχεια διέσπασε καθοδικά την L2 και την κάτω bollinger που είχαμε θέσει χθές ώς πιθανή στήριξη. Ακολούθησε η υπερβολή με τους τραπεζικούς τίτλους να "λιώνουν" κοντά στο limit down πλην ΑΛΦΑ που όμως είχε και αυτή διψήφια ποσοστιαία πτώση. Μετά την διάσπαση του ιστορικού χαμηλού του 2012 στις 471 μονάδες δεν υπάρχουν πλέον στηρίξεις για το ΓΔ και αναμένουμε την οριοθέτηση του πρώτου πυθμένα για να επαναχαράξουμε γραμμές τάσης και λοιπά βοηθητικά εργαλεία.

Αυτό τον τοπικό πυθμένα θα τον αναζητήσουμε με τη χρήση του βασικού σεναρίου μας elliott όπως έχει ήδη παρουσιαστεί εδώ και αρκετό καιρό και επιβεβαιώνεται καθημερινά από την κίνηση του ΓΔ.

Σύμφωνα με το σενάριο βρισκόμαστε στο 5(μπλε) του 3(καφέ) του 5(κόκκινο) για το οποίο δίναμε τις περισσότερες πιθανότητες να τερματιστεί στις 470-474 μονάδες στο σχόλιο της 3/2/2016   www.greenbull.gr/news/symfona-me-to-archiko-plano/  χωρίς να αποκλείουμε άλλα σημεία πάνω και κάτω από αυτό.

Παρά τη σημερινή υπερβολή και την υπέρβαση προς τα κάτω του καθοδικού μας στόχου η εμφάνιση τεχνικής ανοδικής αντίδρασης από αύριο συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες αν και ενδοσυνεδριακά υπάρχει περιθώριο υποχώρησης μέχρι τις 454 μονάδες. Το κύριο εμπόδιο για μια τέτοια εξέλιξη είναι η εικόνα των διεθνών αγορών που καταρρέουν (τη στιγμή που γράφεται το σχόλιο ο DOW χάνει 565 μονάδες και 3,5%!!!). UPDATE 22:48 ο DOW χάνει κάτω από 1% !!!

Σε περίπτωση βέβαια υποχώρησης κάτω από τις 454 μονάδες, ενεργοποιείται ο στόχος που βρίσκεται αρκετά πιό κάτω στις 412-420 μονάδες όπως είχε επισημανθεί  και στο σχόλιο της 3/2/2016. 

Δεν θέλουμε να αναφερθούμε ακόμη σε πιθανότητες για τον στόχο των 335-343 μονάδων αλλά είμαστε υποχρεώμένοι πλέον να τον εξετάζουμε έστω και σαν πολύ μακρυνό ενδεχόμενο.

*********************************************************************************************************************************************

9/2

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε επισημάνει ότι αν ο ΓΔ κρατούσε τις 454 μονάδες είχε πάρα πολές πιθανότητες να δώσει μια τεχνική ανοδική αντίδραση. Η σημερινή συνεδρίαση αρχικά απομάκρυνε αυτό το ενδεχόμενο αλλά στο κλείσιμο και λίγο πριν τις δημοπρασίες ο ΓΔ γύρισε μαζεύοντας κάποιες από τις αρχικές απώλειες και άφησε κάποια περιθώρια για την αντίδραση αν και έκλεισε μερικές μονάδες χαμηλότερα.

Έτσι ο ΓΔ θα μας δείξει στην αυριανή συνεδρίαση αν τελικά θα προχωρήσει στον επόμενο στόχο 412-420 ή θα γυρίσει προσωρινά ανοδικά.

Αν συμβεί το τελευταίο η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει διάρκεια και ικανοποιητικό εύρος, μόνο στην περίπτωση που βρεθεί άμεσα (1-2 συνεδριάσεις) πάνω από τις 484 μονάδες. Σ΄αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να εξετάζουμε την πιθανότητα να έχει τελειώσει το 5(μπλε) του 3(καφέ) και ότι έχει αρχίσει το 4(καφέ). 

Αν δεν υπερβεί τις 484 μονάδες ο ΓΔ τότε είναι σχεδόν βέβαιο οτι μέσα σε λίγες ημέρες θα βρίσκεται χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο με την ευχή να σταματήσει στον πρώτο στόχο (412-420) και να μην συνεχίσει προς τον χαμηλό στόχο προς τις 340 μονάδες που ακόμη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

******************************************************************************************************************************************

10/2

Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα δημοσιεύεται το σημερινό σχόλιο αλλά ευτυχώς πλέον υπάρχει η βεβαιότητα ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από αύριο ή στη  χειρότερη περίπτωση το Σαββατοκύριακο.

Στα του ΓΔ η συνεδρίαση είχε δύο πρόσωπα. Την αρχική αισιοδοξία και ανοδική πίεση των τιμών και την απισιόδοξη πλευρά της καθοδικής επιστροφής και της επαναφοράς του αρνητικού προσήμου.Παρά την άσχημη τελική εικόνα η συνεδρίαση δεν ήταν τόσο άσχημη τελικά. Πρώτα από ολα είχαμε ένα καθαρό ανάποδο σφυρί που είναι αντιστρεπτικό κερί όταν έχει προηγηθεί μια σειρά καθοδικών κεριών. Επίσης ο ΓΔ ξαναέπιασε την κάτω  bollinger που είχε εγκαταλείψει στη χθεσινή συνεδρίαση. Τρίτο είχαμε για πρωτη φορά μετά από 6 συνεχόμενες συνεδριάσεις υψηλότερο χαμηλό από την προηγούμενη συνεδρίαση. 

Αυτά τα απλά στοιχεία μας κάνουν να περιμένουμε την πιθανότητα η ανοδική αντίδραση να εμφανιστεί ξανά και πιο ισχυρή αύριο υπό μία πολύ κρίσιμη προϋπόθεση. Θεωρούμε δεδομένο ότι λόγω του τρόπου με τον οποιο έκλεισε η συνεδρίαση θα υπάρξει μια μικρή ή μεγαλύτερη πίεση στην έναρξη της συνεδρίασης. Αν αυτή η πίεση δεν οδηγήσει σε νέο χαμηλό (<439 μονάδες) και ο ΓΔ ισορροπίσει νωρίς είναι πολύ πιθανό επιτέλους το αυριανό πρόσημο να είναι θετικό.

Αν η πρωινή πίεση οδηγήσει σε τιμές κάτω από 439 μονάδες τότε η κάθοδος μπορεί να επιταχυνθεί επικίνδυνα.  

****************************************************************************************************************************************************

11/2

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε θέσει μια προϋπόθεση για να έρθει σήμερα μια ανοδική αντίδραση. Ήταν η πρωινή πίεση να μην είναι τέτοια που θα στείλει το ΓΔ κάτω από τις 439 μονάδες. Όμως ο ΓΔ άντεξε μόλις μερικά λεπτά από το άνοιγμα και έσπασε καθοδικά τις 439 μονάδες οπότε όπως είχαμε αναφέρει μετά ήταν αναμενόμενη η συνέχεια και έτσι έφτασε και στον στόχο των 420 μονάδων. Το γύρισμα όμως του ΓΔ από τα χαμηλά του την τελευταία ώρα της συνεδρίασης αφήνει και πάλι αρκετές πιθανότητες για ανοδικό γύρισμα από αύριο.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε πότε θα εξαντληθεί η πωλητική πίεση και θα έχουμε την έναρξη του 4(καφέ) που έχει δυνατότητα να φτάσει το μέγιστο στις 557 μονάδες. Κατά την μέτρησή μας δεν πρέπει να αργήσει πολύ.

***********************************************************************************************************************************************************************************

12/2

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχόλιο ο ΓΔ έφτασε στον στόχο των 420 μονάδων, το δε ανοδικό του γύρισμα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ανοδική συνέχεια. Το χαμηλό του ΓΔ στις 420 μονάδες και η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση ολοκληρώνουν ένα αντιστρεπτικό σχηματισμό που πληρεί τις ελάχιστες απαιτήσεις για να ακολουθήσει μια ανοδική εβδομάδα. 

Είναι πλέον πολύ πιθανό να έχει τελειώσει το 5(μπλε) και το 3(καφέ) και να έχει αρχίσει το 4(καφέ). Δεν είναι όμως επιβεβαιωμένο. Για να επιβεβαιώσουμε την έναρξη ενός κύματος τέτοιου επιπέδου θα χρησιμοποιήσουμε δύο απλά εργαλεία της κλασσικής τεχνικής ανάλυσης, τον SMA20 και τον MACD.

Αν η άνοδος της Παρασκευής ήταν μια απλή ανοδική αναπήδηση, μετά την εγκατάλειψη της κάτω bollinger ο στόχος για τον ΓΔ περιορίζεται στην επαφή με τον SMA20. O ΓΔ ανέρχεται, o SMA20 κατέρχεται, οπότε κάπου στις 485-500 μονάδες αναμένεται η συνάντησή τους και το πέρας της ανοδικής αναπήδησης στην καλύτερη περίπτωση. 

Αν η άνοδος της Παρασκευής είναι η εναρκτήρια συνεδρίαση του κύματος 4(καφέ) τότε ο SMA20 θα αποτελέσει ίσως προσωρινό εμπόδιο αλλά δεν θα προκαλέσει την αντιστροφή. Ακόμη και αν υπάρξει μια μικρή οπισθοχώρηση του ΓΔ  στην επαφή με τον SMA20, γεγονός που είναι αρκετά πιθανό, ο ΓΔ στη συνέχεια θα τον υπερβεί και θα πλησιάσει τον τελικό-μέγιστο στόχο του 4(καφέ) στις 557 μονάδες.

Το πρώτο λοιπόν κριτήριο για την επιβεβαίωση της έξέλιξης του 4(καφέ) είναι η υπέρβαση του SMA20. Μέχρι τότε η όποια ανοδική κίνηση αντιμετωπίζεται σαν απλή ανοδική αναπήδηση. 

*************************************************************************************************************************************************************************

15/2

Μετά την σημερινή συνεδρίαση θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι το 3(καφέ) έχει τελειώσει και έτσι βρισκόμαστε στο 4(καφέ). Είναι λοιπόν χρήσιμο να καταστρώσουμε μικρά σενάρια (εντός του μεγάλου σεναρίου που έχουμε ήδη παρουσιάσει και μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται) επιδιώκοντας να εντοπίσουμε το τέλος αυτού του ανοδικού διορθωτικού κύματος.

Υποθέτοντας ότι ισχύει το μεγάλο σενάριό μας, η μέγιστη τιμή του ΓΔ που μπορεί να φτάσει αυτό το κύμα 4(καφέ) είναι οι 557 μονάδες. Με δεδομένο όμως ότι αναμένουμε τουλάχιστον ένα τυπικό abc θα περιμένουμε και μια ενδιάμεση διόρθωση που πιθανόν να έρθει φτάνοντας σε ένα από τα παραπάνω fibo επίπεδα δηλαδή στις 491, 507 ή 525 μονάδες.

Η κλασσική τεχνική εικόνα μας προδιαθέτει να θεωρήσουμε πιθανότερο το επίπεδο που βρίσκεται η σημαντική αντίσταση του SMA20 και συνδυάζεται με fibo επίπεδο και είναι η περιοχή 505-511 μονάδες για το κύμα a και πιθανότερη την κατερχόμενη L1 για το κύμα c και το τέλος του 4(καφέ). Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να γίνουμε πολύ πιό συγκεκριμένοι με τις τιμές στόχους.

 
**********************************************************************************************************************************************************************************
16/2

Η σημερινή συνεδρίαση έφερε μια ήπια διόρθωση μετά τη φρενήρη άνοδο της Δευτέρας. Αν και στο χθεσινό σχόλιο αναφέραμε ως πιθανότητα τον τερματισμό της πρώτης φάσης της τρέχουσας ανοδικής διόρθωσης στις 491 μονάδες, παρά την μικρή υπέρβαση αυτού του επιπέδου και την οπισθοχώρηση στη συνέχεια χαμηλότερα, θα περιμένουμε ακόμη μία συνεδρίαση πριν αποφανθούμε. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες 45/55% μεταξύ της καθοδικής και της ανοδικής συνέχειας μέχρι τον στόχο που συνδυάζει fibo level με τον SMA20 και κάθε μέρα υποχωρεί μερικές μονάδες χαμηλότερα (στις 17/2 είναι 503-509).  

Αν ο ΓΔ δεν συνεχίσει ανοδικά τα επίπεδα που θα περιμένουμε την ανοδική αντιστροφή για την ολοκλήρωση στη συνέχεια της ανοδικής διόρθωσης είναι στις 465, 456 και 448 μονάδες.

***********************************************************************************************************************************************

17/2

Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες 45/55% μεταξύ της καθοδικής και της ανοδικής συνέχειας μέχρι τον στόχο που συνδυάζει fibo level με τον SMA20 και κάθε μέρα υποχωρεί μερικές μονάδες χαμηλότερα (στις 17/2 είναι 503-509).  
 

Στο χθεσινό σχόλιο παρά την υποχώρηση του ΓΔ πιθανολογήσαμε με μικρή ποσοστιαία διαφορά υπέρ της ανοδικής συνέχειας προς τον στόχο που έχουμε θέσει από την έναρξη της ανοδικής κίνησης. Δεν αλλάζει η άποψή μας αντίθετα ενισχύεται μετά την σημερινή συνεδρίαση.

Αποτελεί πολύ σημαντικό τεστ για την επόμενη περίοδο η συμεριφορά του ΓΔ στην επαφή με τον SMA20. Με το ΓΔ να φτάνει στις 501 μονάδες σήμερα και το στόχο μας να βρίσκεται στην περιοχή των 503-509 μονάδων η απόσταση βρίσκεται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους και η διόρθωση που περιμένουμε είναι "προ των πυλών".

Στην περιοχή τιμών που αναφέρθηκαν παραπάνω περιμένουμε να ολοκληρωθεί το κύμα a(μπλε) του 4(καφέ) ενός τυπικού abc, όσο δεν έχουμε περισσότερα βοηθητικά στοιχεία για να πιθανολογήσουμε για κάτι διαφορετικό. Αν λοιπόν επαληθευθεί η υπόθεσή μας θα πρέπει από αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή να ξεκινήσει το κύμα b(μπλε) του 4(καφέ) και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργούμε υποθέσεις για τον τερματισμό του.

 Το παραπάνω σχήμα είναι υποθετική προσέγγιση που ισχύει και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο κάτω από  τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Το βασικό μας σενάριο ισχύει και επομένως βρισκόμαστε όντως στο 4(καφέ), κάτι που μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται καθημερινά.

2. Έχει ξεκινήσει ήδη  διόρθωση από τις 501 μονάδες ή θα ξεκινήσει διόρθωση στις επόμενες δύο συνεδριάσεις με μέγιστο τις 507 (+ 2) μονάδες.

Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις αναμένεται τερματισμός της διόρθωσης [κύμα b(μπλε) του 4(καφέ)] κατά σειρά πιθανότητας και όχι κατα αριθμητική σειρά στις 470-474 ή 451-454 ή 460-464 μονάδες. Αύριο ή το αργότερο μεθαύριο θα γνωρίζουμε αν μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας την παραπάνω υπόθεση.

Προσοχή: Αν ο ΓΔ  μας διαψεύσει και υπερβεί το μέγιστο όριο του στόχου μας που είναι οι 509 (507+2) μονάδες τότε δεν αλλάζει δραματικά το βασικό μας σενάριο. Θα πρέπει απλά να αναθεωρήσουμε αρχικά ώς προς τα επίπεδα τιμών στόχων (το επόμενο επίπεδο είναι η περιοχή 519-525 μονάδες) και στη συνέχεια ώς προς την μορφολογία του τρέχοντος 4(καφέ) του οποίου η υπόσταση ακυρώνεται μόνο με υπέρβαση των 557 μονάδων που ακόμη βρίσκονται πολύ μακριά.   

********************************************************************************************************************************************************

18/2

Δεν έχει αλλάξει τίποτε από όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια. 

Ο στόχος τερματισμού της ανόδου με την σχετική "οριζοντίωση" του SMA20 των τελευταίων ημερών, παραμένει σταθερός στις 503-509 μονάδες ενώ όπως έχει ήδη αναφερθεί η αναμενόμενη διόρθωση βρίκσεται "προ των πυλών"

Το σημερινό ημερήσιο κερί είναι ένας μικρός "κρεμασμένος" που επιβεβαιώνεται καθοδικά με κλέισιμο κάτω από 491 μονάδες. Το πιό σημαντικό χαρακτηριστικό του όμως είναι ότι το υψηλό της ημέρας βρίσκεται χαμηλότερα από το χθεσινό υψηλό. Αυτό δείχνει με σαφήνεια ότι υπήρξε ανοδικός κορεσμός αφού οι αγοραστές δεν ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν ακριβότερα από ότι αγόρασαν χθές. Αν αυτός ο κορεσμός ήταν προσωρινός μόνο για σήμερα ή αν είναι η αρχή της διόρθωσης που περιμένουμε θα το γνωρίζουμε αύριο.

Αφού δεν είχαμε νέο υψηλό δεν έχει αλλάξει καθόλου και το σενάριο που παρουσιάσαμε χθές στην περίπτωση που αρχίσει η διόρθωση (κύμα  b(μπλε) του 4(καφέ). Προϋποθέσεις εφαρμογής, όρια εφαρμογής και στόχοι παραμένουν αμετάβλητα.

  

Επίσης αμετάβλητη παραμένει και η γενική εκτίμησή μας στην περίπτωση που έχουμε ανοδική υπέρβαση των ορίων εφαρμογής του παραπάνω σεναρίου και τη μεταφέρουμε αυτούσια από χθές 

Προσοχή: Αν ο ΓΔ  μας διαψεύσει και υπερβεί το μέγιστο όριο του στόχου μας που είναι οι 509 (507+2) μονάδες τότε δεν αλλάζει δραματικά το βασικό μας σενάριο. Θα πρέπει απλά να αναθεωρήσουμε αρχικά ώς προς τα επίπεδα τιμών στόχων (το επόμενο επίπεδο είναι η περιοχή 519-525 μονάδες) και στη συνέχεια ώς προς την μορφολογία του τρέχοντος 4(καφέ) του οποίου η υπόσταση ακυρώνεται μόνο με υπέρβαση των 557 μονάδων που ακόμη βρίσκονται πολύ μακριά.   

**************************************************************************************************************************************************

20/2

Κόντρα σε πολλές φωνές της αγοράς είχαμε επισημάνει ότι η διόρθωση ήταν "προ των πυλών". Ο στόχος που είχαμε θέσει από πολύ νωρίς στις 503-509 μονάδες επαληθεύτηκε με ακρίβεια 2 μονάδων και η αναμενόμενη διόρθωση είναι πλέον σε εξέλιξη. 

Από πλευράς κλασικής τεχνικής ανάλυσης  είναι εμφανής η πίεση του SMA20 ενώ σοβαρές στηρίξεις στην ουσία δεν υπάρχουν μέχρι την L2 ή την ΒΒΒ. Επομένως θα αναζητήσουμε στο "ελλιοτικό" μας σενάριο τη λήξη αυτής της διόρθωσης.

Απλά υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σενάριό μας βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα 4(καφέ) από το όποίο έχει ολοκληρωθεί (;) το κύμα a(μπλε) και έχει αρχίσει (;) το κύμα b (μπλε). Με βάση τα παραπάνω το κύμα αυτό b αναμένουμε να τερματιστεί στις 470 ή 460 ή 451 μονάδες. 

Παρακάτω θα εξετάσουμε το υποθετικό μας σενάριο που έχουμε παρουσιάσει εδώ και μερικές ημέρες για την μορφή και τις τιμές στόχους του κύματος 4(καφέ).

Αν επαληθευθεί η αρίθμησή μας και οι τιμές στόχοι για το b τότε μπορούμε να κάνουμε και μια πρώτη εκτίμηση για τον τελικό στόχο του c που θα ακολουθήσει  και θα σηματοδοτήσει πιθανόν και το τέλος του 4(καφέ). Η εκτίμηση αυτή εμφανίζεται με μπλε χρώμα στο παραπάνω διάγραμμα ανάλογα με το εύρος του b. Εδώ θα πρέπει απλά να θυμίσουμε ότι το τέλος του 4(καφέ) δεν μπορεί να είναι ψηλότερα από τις 557 μονάδες καθώς έτσι ανατρέπεται το βασικό μας σενάριο που περιγράφει την κίνηση του ΓΔ από το Νοέμβριο του 2015. 

*****************************************************************************************************************************************