Τρίτο μνημόνιο, τρίτη εβδομάδα για το ΧΑΑ. 17-08-15

2015-08-16 14:33

Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου και την επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup της Παρασκευής αλλάζουν οι προοπτικές για την Ελληνική αγορά. Την Δευτέρα θα αποτιμηθεί και η πεποίθηση της επενδυτικής κοινότητας για τις διαγραφόμενες προοπτικές.

Στο σημερινό σχόλιο θα αλλάξουμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις μετοχές του καλαθιού μας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τραπεζικοί τίτλοι είναι αυτοί που τις δύο τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες κάτι που είναι λογικό αφού το μέλλον των τραπεζικών μετοχών είναι αβέβαιο. Από τις προθέσεις των μεγαλομετόχων και κυρίως του μηχανισμού σταθερότητας θα κριθεί το μέγεθος της τελικής ζημιάς αλλά και η πιθανότητα να κρύβονται βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στους τραπεζικούς τίτλους.

Στο παραπάνω διάγραμμα η πρώτη ημέρα είναι η 26/6/2015 (πρίν κλέισει η αγορά) και ακολουθούν οι επόμενες 10, με την ενδέκατη να είναι η περασμένη Παρασκευή. Από το διάγραμμα προκύπτουν δύο βασικές παρατηρήσεις: 

1. Ο ΓΔ ισορρόπησε κάπου στο -15% σε σχέση με την τιμή της 26/6 ενώ οι τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα του ΓΔ για να βρούν ισορροπία μεταξύ -50% και -65%.

2. Ενώ οι μετοχές των τραπεζών τις τρεις πρώτες ημέρες κατέρευσαν σχεδόν παράλληλα, στη συνέχεια διαχώρισαν τις πορείες τους και βρέθηκαν να έχουν μέσα σε μόλις 7 ημέρες διαφορά στις απώλειές τους κοντά στο 15%. (max-min)

Η δεύτερη παρατήρηση μπορεί να έχει διπλή ερμηνεία. Μπορεί να δείχνει την διαφορά ποιότητας στους τραπεζικούς τίτλους μπορεί όμως να δείχνει και την επιθετικότητα των fund που συμμετέχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Αν ισχύει το δεύτερο, αξίζει το ρίσκο μιας αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου στους κατόχους τραπεζικών τίτλων. Αν υποθέσουμε ότι μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου θα υπάρξει μια προσωρινή ανάκαμψη των τιμών των τραπεζικών μετοχών λόγο αλλαγής ψυχολογίας της αγοράς τότε οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες πιθανόν να σημειώσουν και μεγαλύτερες αποδόσεις. Χωρίς την δέσμευση νέων κεφαλαίων μπορεί να δημιουργηθεί ρευστότητα και να αναδιαρθρωθεί το χαρτοφυλάκιο προσδοκόντας μεγαλύτερες αποδόσεις.

Παράδειγμα: 

Εστώ ο επενδυτής Α ο οποίος με το κλέισιμο της αγοράς κατείχε 10000 μετοχές ΕΤΕ (1,2€) αξίας 12000€ που αντιστοιχούσαν σε 30000 μετοχές ΠΕΙΡ (0,40€) 

Παρέμεινε αυτοεγκλωβιζόμενος και η σημερινή αξία των μετοχών του είναι 6110€ (10000Χ0,611). Πουλώντας αυτές τις μετοχές μπορεί:

α. Να αποκτήσει 30000 μετοχές ΠΕΙΡ (αρχική αντιστοιχία) και  1700€ ρευστό (30000Χ0,147=4410 κοστος μετοχών,      6110-4410=1700€). Έτσι μειώνει την έκθεσή του χωρίς να μειώνει τις πιθανότητες ανάκαμψης σε σχέση  με τη διακράτηση. 

β. Να αποκτήσει 41500 μετοχές ΠΕΙΡ. Έτσι δεν μειώνει την έκθεσή του αλλά αυξάνει την πιθανότητα ανάκαμψης (υπό την αρχική προϋπόθεση ότι οι τραπεζικές μετοχές θα αντιδράσουν θετικά και η ΠΕΙΡ θα αντιδράσει πιο επιθετικά όπως πιο επιθετικά υποχώρησε.

Προσοχή: Τα παραπάνω ενέχουν αρκετό ρίσκο και βασίζονται σε υποθέσεις που μπορεί να μην επαληθευθούν. 

ΑΝΕΜΟΣ

Υποχώρηση κάτω από τον ΑΚΜΟ100. Πλέον για να τον δούμε θετικά πρέπει να δώσει υπέρβαση της κατερχόμενης που τη Δευτέρα βρίσκεται στα 0,72€. Ελκυστικός αν ξαναπλησιάσει την περιοχή 0,59-0,61, περιοχή που αξίζει το άνοιγμα long θέσης.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Σαφές τεχνικό σήμα με αυξηση του όγκου και διάσπαση της τελευταίας στήριξης. Ελκυστική ξανά ή με ακύρωση του καθοδικού σήματος (κλέισιμο πάνω από 1,78) ή στην στήριξη του 1,2€.

ΔΕΗ

Δεν έχει δώσει σήμα εξόδου αν και βρίσκεται σε διορθωτική πορεία. Κρίσιμα για τη συνέχεια τα 4,25€.

ΜΙΓ

Δεν τα καταφέρνει. Περιμένουμε την προσέγγιση των χαμηλών για να εκτιμήσουμε τη συνέχεια. 

ΜΥΤΙΛ

Στηρίχθηκε στα 5€ όπως αναμενόταν. Απαγορεύεται να υποχωρήσει χαμηλότερα αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει κάτω από τα 4,5€.

ΟΤΕ 

Τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που το χαμηλό βρίσκεται πάνω στον ΑΚΜΟ20. Δεν πρέπει να τον χάσει αφού είναι η πιό αξιόπιστη στήριξή του και κάτω από αυτόν δεν υπάρχουν στηρίξεις μέχρι τα 6,5€.

ΣΩΛΚ

Πιέζεται από τον ΑΚΜΟ20 και υποχωρεί. Αναμονή για θετική αντίδραση από τα 0,84€ ή από τα 0,75€ όπου η μετοχή γίνεται αρκετά ελκυστική για  long. 

ΤΕΝΕΡΓ

Την Παρασκευή δοκίμασε ΑΚΜΟ100 και ΑΚΜΟ200, στηρίχθηκε και επέστρεψε πάνω από αυτούς. Όσο στηρίζεται από τους "μεγάλους" ΑΚΜΟ δεν έχει πρόβλημα.

ΦΡΛΚ

Δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση ότι είναι πιθανή μιά υποχώρηση μέχρι τα 2,2€ εκτός αν αντιστραφεί το κλίμα όλης της αγοράς.