Υποχώρηση χωρίς εκπλήξεις

2016-05-24 21:01

Το χθεσινό σχόλιο έκλεισε με την επισήμανση: Προσοχή πρέπει να δείξουν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αφού μπορεί να υπάρξουν "υπερβολές" (ανοδικές ή καθοδικές) που δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα και κατάσταση της αγοράς.  

Δεν έλειψαν οι καθοδικές υπερβολές από τη σημερινή συνεδρίαση ιδιαίτερα σε τίτλους που είχαν μέχρι σήμερα καλές αποδόσεις. 

Δεν έχει αλλάξει κάτι στην μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα του ΓΔ. Η σημερινή διόρθωση που σε κάποιο σημείο έφτασε στα όρια να σηματοδοτήσει κάτι περισσότερο, προκλήθηκε από την αποκομιδή κερδών κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους. Το μελανό σημείο της σημερινής εικόνας ήταν οτι τα κέρδη που απέσυραν οι επενδυτές από τον τραπεζικό κλάδο δεν επανεπενδύθηκαν σε άλλους μη τραπεζικούς τίτλους, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που περιμέναμε και περιγράφαμε στο χθεσινό σχόλιο.   

Με καθαρά τεχνικούς όρους η σημερινή ημέρα έφερε στο διάγραμμα έναν "κρεμασμένο" ο οποίος επιβεβαιώνεται με κλέισιμο κάτω από τις 631 μονάδες που βρέθηκε το χαμηλό ημέρας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα δοκιμαστούν οι βασικές στηρίξεις του ΓΔ που δεν έιναι άλλες από τους γνωστούς  SMA20 και SMA200 και την ανερχόμενη Τ1. Η διατήρηση ή μη αυτών των στηρίξεων θα κρίνει και την μεσοπρόθεσμη τάση.

Αν ο ΓΔ συνεχίσει ανοδικά το σημερινό χαμηλό είναι εσωτερικός κυματισμός του 3 του 3 του 3 και δεν επηρεάζει την εξέλιξη του σεναρίου μας. Αν όμως υποχωρήσει ο ΓΔ κάτω από τις 618 μονάδες ακυρώνεται τουλάχιστον η αρίθμηση του χαμηλότερου βαθμού στο διάγραμμα.

Παρόμοια με αυτή του ΓΔ είναι και η τεχνική εικόνα του 25άρη. Ο "κρεμασμένος" στο διάγραμμά του, επιβεβαιώνεται με υποχώρηση κάτω από τις 178 μονάδες ενώ οι βασικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις SMA200,SMA20 και Τ1 που θα κρίνουν τη συνέχιση της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης, βρίσκονται σε μια στενή περιοχή 172-175 μονάδων. 

Με το Eurogroup να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη αλλά τα νέα που αναμένονται να μην είναι όσο ευχάριστα θα επιθυμούσε η αγορά, δεν δημιουργούνται ιδιαίτερες προσδοκίες για ανοδική κίνηση. Από την άλλη δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος η ελληνική αγορά να χάσει την τάση που έχει αποκτήσει τους τελευταίους 3 μήνες. Αν δεν υπάρξει κάποια ευχάριστη έκπληξη, η καλλίτερη για την ελληνική αγορά εξέλιξη, φαίνεται ότι θα είναι μια ήπια διόρθωση ή οριζόντια κίνηση μερικών ημερών που θα τελειώσει στην επαφή με τις βασικές στηρίξεις,  για να επανέλθει η βασική μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.